Ambalaja kişi başı 190 dolar gitti ihracatın kilosu 2.7 dolara çıktı

AMBALAJ Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Sadettin Korkut, Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleşen Interpack Fuarı’da Türkiye’nin 70 ülke arasında ilk 4’e girdiğine tanık olunca 20 yıl önceye döndü:

Haberin Devamı

- 20 yıl önce İstanbul Beylikdüzü’ndeki TÜYAP’ta küçücük bir alanı doldurmakta güçlük çekmiştik. Bugün Interpack’a 147 firmamızın ayrı standlarla katılması, Türk ambalaj sektörünün ulaştığı noktayı gösteriyor.
Elindeki verilere göz attı:
- Türk ambalaj sektöründe 3 bini aşkın firma faaliyet gösteriyor. Bunların 215’i derneğimiz üyeleri arasında yer alıyor. Bu 215 firma, 16 milyar dolarlık sektörün yüzde 80’ini oluşturuyor.
Türkiye’de kişi başı ambalaj tüketimine baktı:
- Dünyada kişi başına yıllık ambalaj tüketimi ortalama 110 dolarken, ülkemizde 190 dolara ulaşıyor. Dünya ortalamasını aşmamız, ambalaj kullanımında epey yol aldığımızı gösteriyor.
Gelişmiş ülkelerle karşılaştırma yaptı:
- Japonya’da kişi başına ambalaj tüketimi 600, ABD’de 550, Avrupa ülkelerinde 350 dolara ulaşıyor. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırınca Türkiye’nin daha alması gereken yol var.
Sektörün ihracatına da baktı:
- Türkiye’nin 2013 yılı ambalaj ihracatı 3.6 milyar dolar oldu. Sektör, 300 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Kilo başı ihracat geliri de 2012’de 2.48 dolar iken, 2013’te 2.7 dolara çıktı. Türkiye’nin ortalama ihracat gelirinin kilo başına 1.58 dolar olduğu anımsanırsa, sektörümüzde katma değerin yüksekliği görülür.
Korkut, ambalajın önemine de değindi:
- Doğru ambalaj, içindeki ürünün kalitesine, sağlıklı oluşuna güveni artırır. Doğru ambalajlanan bir gıda maddesi, mümkün olan en az katkı maddesini içerir. Bazı ürünlerde gelişen ambalaj tekniği ile koruyucu katkı maddesi kullanımı sıfıra iner.
Buna örnek olarak ketçapı gösterdi:
- Ketçapın ambalajında “EVOH” varsa, oksijen bariyeri oluşur. Yani, oksijenin girişi tümüye engellenir. O ambalaja konulan ketçapın ömrünü uzatmak için katkı maddesine gerek kalmaz.
Ambalaj teknolojisindeki gelişmeye bir başka örneği de içme suyunda verdi:
- Türkiye’de içme suyu pet şişeye ilk girdiğinde ambalajın ağırlığı 22 gramdı. 6-7 yıl önce 13 grama indi. Bugün, yarım litrelik suyun pet ambalajının ağırlığı 10.5 grama inmiş bulunuyor. 10 gramın altına da inecek.
Ambalajın bir başka yönüne dikkat çekti:
- Ambalajlı ürün izlenebilir hale gelir. Etikette içerik en ince ayrıntısıyla görülür. Ambalajlı ürün, kayıtdışı satışı da ortadan kaldırır.
Türkiye’de ambalaj tüketiminin son 10 yılda 2 kat arttığını vurgulayıp, ekledi:
- İçerde büyüme potansiyeliyle birlikte 191 ülkeye yayılan ihracatı artırmak için çalışmalarımız sürüyor.
Sonra da şu noktanın altını çizdi:
- Yılda 1.5 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor. Yaş meyve ve sebzedeki yıllık kayıp 16 milyar liraya ulaşıyor. Ekmeği, yaş meyve-sebzeyi ambalajla koruyup, israfı önleyebiliriz.
Ambalaj, hijyen ve israfı önleme açısından güven veriyor ama ürünün fiyatını yükseltmesi, daha yaygın kullanımı frenliyor...

Haberin Devamı


Selahattin Alpay’ın oğlu ‘atıcılık’ta Avrupa’da yarışacak

Haberin Devamı

Ambalaja kişi başı 190 dolar gitti ihracatın kilosu 2.7 dolara çıktı


GEÇENLERDE Malatyalı Türk halk müziği sanatçısı Selahattin Alpay aradı:
- Gardaş, oğlum Birbey “atıcılık”ta bu yıl da Türkiye şampiyonu oldu.
Birbey Alpay’dan bilgileri aldım:
- Atıcılık sporuna 1998’de başladım. İstinye Avcılık Atıcılık Kulübü üyesiyim. Çalışmalara hocam Cemil Cemali ile devam ediyorum. Marmara Üniversitesi Spor Akademisi’ni bitiriyorum.
Başarılarını sıraladı:
- Gençlerde 2003 Türkiye 2’nciliği, 2004 Türkiye şampiyonluğu, 2004 Balkan 3’üncülüğü, 27 ayrı bölge müsabakasında 1, 2 ve 3’üncülük derecelerim var. Aynı çizgiyi büyükler müsabakalarında da sürdürüyorum. 36 madalyam, bulunduğum takımla 28 kupaya ulaşmışlığım var.
Hazırlandığı turnuvayı anımsattı:
- 21 Haziran 2014’te Macaristan’daki Avrupa Şampiyonası’nda yarışacağım. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım.
Hedefini de ortaya koydu:
- Olimpiyatlarda ülkemi en iyi şekilde temsil etme azmiyle çalışmalarım sürecek.
Başarılar Birbey...

Yazarın Tüm Yazıları