- Bu yatırım için Danimarkalı balık yemi devi Biomar’la görüşelim. Kabul ederlerse onlarla ortak yapalım.
Tuncay Sagun, tamamı kendilerine ait tesis taraftarıydı:
- Ortaklığa gerek yok.
Derken Tuncay Sagun, 2013’te Norveç’teki “Su Ürünleri Fuarı”nda Biomar’ın şimdiki CEO’su Carlos Diaz’la buluştu:
O sırada eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, grubun enerji işlerinin başına geçmişti.
Eski bürokrat Türker’den 10 milyon dolar istedi:
- Bana 10 milyon dolar verin, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde jeotermal araştırması yapacağım. O bölgede önemli jeotermal rezervi olduğunu düşünüyorum.
Aynı dönemde ODTÜ’den bir ekip söz konusu bölgede elektrik enerjisi üretecek jeotermal güce ulaşma olasılığını yüzde 50 görüyordu. Türker, 10 milyon doları verdi:
İş Girişim ve Aras yönetimiyle masaya oturuldu. 2013’te anlaşmaya imza atıldı:- İş Girişim’deki yüzde 20’lik hisse Austrian Post’a geçecek.
Aras Ailesi de yüzde 5 hisse verecek. Böylece Austrian Post, Aras Kargo’nun yüzde 25’ini almış olacak.Sözleşmeye bir de opsiyon maddesi konuldu:
- Austrian Post, Aras Kargo’dan yüzde 50 hisse daha alabilecek.FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminden kısa süre sonra, 27 Temmuz’da Austrian Post CEO’su Georg Poelzl’in şu mesajı kamuoyuyla paylaşıldı:
- Türkiye ekonomisine güveniyoruz ve ülkedeki varlığımızı büyütmeyi arzu ediyoruz.Poelzl, Aras’a da şu mesajı iletti:
- “10 milyar dolar getirebilirim” diyorsunuz değil mi?
Aşçı, gülümsedi:
- Ülkemizin buna ihtiyacı var.Merak ettim:
- Hayırdır
- Terör saldırıları nedeniyle haziran ayı başlarında nitratlı gübrelerin satışı yasaklandı. Tüm üreticilerin stoklarındaki ve bayilerdeki nitratlı gübreler toplanıp “yeddi emin”e emanet edildi.
Yasak kararının söz konusu gübrelerden terör saldırılarında patlayıcı geliştirilmesi nedeniyle alındığına değindi:
- Nitrat oranı daha düşük gübre için çalışmalar yaptık. Yeni ürün TÜBİTAK’ta test edilecekti. Darbe girişimi sonrası yoğunlaşan FETÖ operasyonu TÜBİTAK’ı da karıştırdı. Sanırım test o nedenle bekletiliyor.
Ardından İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) ve Kütahya Gübre’nin bağlı olduğu Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız’ı aradım, konuyu detaylı konuştuk. Yıldız, satışı yasaklanan gübreleri sıraladı:
- Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya katılacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir müjde iletmenizi rica ediyorum.
Müjdenin içeriğini paylaştı:
- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD-European Bank for Reconstruction and Development), darbe girişimi sonrası, “Şimdilik gelmeyin” dediği 1.1 milyar dolarlık kredi için olumlu haber verdi. EBRD ayrıca, “Türkiye’ye güveniyoruz” mesajı verdi.
Kreditör 3 yabancı kurum ve paylarını aktardı:
- Abdullah Kiğılı, Vahap Küçük, Zafer Kurşun, Alp Önder Özpamukçu, Hulusi Belgü, Sami Kariyo ve Kazım Köseoğlu’nu dinledim. Dile getirdikleri sorunlar hızla çözülebilecek işler. Ben daha büyük sorunları gündeme getireceklerini sanıyordum.
Ardından iş yapma yöntemine değindi:
- Ortada bir sorun varsa yerinde inceleme yaparım, tüm taraflar dinlerim. Çözümü de tüm taraflardan aldığımız önerilere göre bulmaya çalışırım.
Bakanlığını ilgilendiren sebze-meyve fiyatlarından örnek verdi:
PAGDER: Avrupa Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri Birliği (EUROMAP), Avrupa Plastik Mamul Üreticileri Birliği (EUPC), Avrupa Plastik Sanayicileri Birliği (PLASTICSEUROPE) üyesi.
AYSAD: Avrupa Asansör Derneği (ELA) Yönetim Kurulu Üyesi.
TARMAKBİR: Avrupa Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği (CEMA) üyesi, Küresel Tarım Makineleri İmalatçıları Birliği (AGRIEVOLUTION) Başkan Yardımcısı.
KBSB: Avrupa Isıtma Sanayi Derneği (EHI) üyesi.