Vahap Munyar

Darbe günü imza attı, kur farkı 25 milyon lirayı buldu

13 Şubat 2017
TAMEK Holding’in patronu Sipahioğlu ailesine 21 yaşında damat olarak katılan, eşinden ayrılmasına rağmen aileyle bağı kopmayan Ülkan Delikan, Alman güneş paneli üreticisi Thoma GmbH’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hans Thoma ile tanıştıktan kısa süre sonra sektörde üretime girmeye karar verdi.

Konuyu önce yönetim kurulunda bulunduğu Tamek Holding’in İcra Kurulu Başkanı Güngör Sipahioğlu ile paylaştı. Ardından yanına avukat Baran Umut Baycan’ı da alarak Desiba Enerji’yi kurdu. Yönetim kurulu başkanlığını Güngör Sipahioğlu’nun yürüttüğü şirket, “Jurawatt” markasıyla güneş santrallarında kullanılan panelleri üretmek üzere Thoma GmbH’la masaya oturdu. Delikan ve Thoma, 30 milyon dolarlık yatırım için, tesisin kurulacağı Mersin’de 15 Temmuz 2016’da el sıkıştı.

Hans Thoma, o gün Nürnberg’e (Almanya) döndü. 15 Temmuz gecesi darbe girişimi yaşanınca saat 01.00’de Thoma, Delikan’ı aradı:

- Türkiye’de neler oluyor? Ne yapacağız?

Delikan, yatırımda kararlıydı:

- Bir darbe girişimi söz konusu ama çok şükür başaramadılar. Biz yatırım kararımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Thoma, itiraz etmedi. Bir hafta sonra yeniden İstanbul’a gelip, hazırlıklara katkıda bulundu. Böylece Desiba Enerji, Mersin’de yatırım için hızla yola koyuldu. Delikan, fabrikanın bitmesine 2 ay kala, yatırımı kamuoyuyla paylaştı:

- Yılda 400 megawatlık güneş paneli üretme kapasitemiz olacak. Yarısını ihraç edeceğiz. İhracat geliri 110 milyon doları bulacak.

400 kişinin istihdam edileceği tesise başlangıçta tüm parçaların Almanya’dan geleceğini belirtti:

Yazının Devamını Oku

Gerilim Türkiye’ye zaman kaybettirir

12 Şubat 2017
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ne geçişini öngören anayasa referandumuna yaklaşımını şu mesajla ortaya koydu:

- Demokrasinin kurum ve kuruluşlarının işlemesini fevkalade önemli görüyoruz. Güçlü ve iyi çalışan bir Meclis, bağımsız ve tarafsız yargı, etkin icraat... Bunlar demokrasiyi geliştirecek unsurlar.

Vatandaşların tamamının hak ve özgürlüklerinin güvence altında olmasının büyük önem taşıdığını belirtti:

- TÜSİAD, bu anlayışın savunuculuğunu yapmaktan vazgeçmez.

Denetim ve denge mekanizmalarının önemine işaret edip, ekledi:

- Biz anayasa gibi önemli bir konuda uzmanlardan destek alarak üyelerimizi bilgilendirir, uygun tartışma ortamı hazırlarız. Bunun dışında üyelerimize herhangi bir yön göstermeyiz.

Kapalı sandıkta kullanılacak oyun her vatandaşın kendi özgür tercihine bağlı odluğunu vurguladı:

- Oyun rengi konusunda kurumsal işaret vermeyiz.

Dünyada başkanlık sisteminin son derece başarılı uygulandığı ülkeler olduğunun altını çizip, sürdürdü:

Yazının Devamını Oku

Kenan Işık duamı hissetti

11 Şubat 2017
NURYILDIZ Tekstil’in sahibi Şahin Nalbant, 15-20 gün önce aradı:

- Kültür ve Turizm Bakanlığı, sevgili Kenan Işık’a özel ödül verecek. Biz de “yakınları” kontenjanından törene gidelim.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Sevim-Şahin Nalbant’la birlikte 9 Şubat 2017 günü saat 10.45’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Konferans Salonu’nda “Ödül alanların yakınları” bölümünde yerimizi aldık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 özel ödüllerine layık görülen Nesrin Sipahi, Kenan Işık, Mehmet Doğan, Cahit Koytak ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni kuran Prof. Fuat Sezgin’le ilgili tek tek özel mesajlar verdi.

Kenan Işık’ı anlatırken duraksadı, yutkundu:

- Kenan Işık kardeşimi evinde ziyarete gidemediğim için kendimi suçlu hissediyorum. İlk fırsatta ziyaretine gideceğim.

Ardından Kenan Işık’ın eşi Beril Işık’a teşekkür etti:

- Beril Hanım, Kenan kardeşime çok iyi baktığını biliyorum. Allah senden razı olsun.

Şahin Nalbant

Yazının Devamını Oku

Çimento fabrikası bacaları 900 bin evi aydınlatabilir

10 Şubat 2017
BATI Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, grubun enerji yatırımlarını anlatırken çimento fabrikalarının “atık-baca ısısı”ndan elektrik üretimini anımsadı:

- Çimento fabrikalarımızda bacadan çıkan sıcak gazı alıp, kendi ısımızla elektrik üretiyoruz.

Baca gazından elektrik üretimi için toplam 21 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti:

- Batısöke tesisleri elektrik enerjisinin yüzde 28’ini, Batıçim de yüzde 30’unu kendi baca gazından elde ediyor.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) başkanlığını da yürüten Ünal, Türkiye’de 52 entegre tesisin faaliyette olduğunu kaydetti:

- Biz 4.5 yıldır baca gazından elektrik üretiyoruz. Sektörümüzde sistem hızla yaygınlaşıyor. Şu ana kadar 17 entegre tesis baca gazından elektrik üretimine geçti.

Sektörün toplam klinker üretim kapasitesinin 70 milyon ton olduğunu vurguladı:

- Tesislerin tümü baca gazından elektrik üretir hale gelince, elde edilen enerji 900 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek düzeye ulaşacak.

Bunun parasal karşılığına işaret etti:

Yazının Devamını Oku

Açık denizde tutulan balığı ithal saymayın

8 Şubat 2017
İSTANBUL Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, geçen ayki “Büyükelçiler Zirvesi” haberlerinde bir ayrıntıya takıldı: - Türkiye’yi dünyada temsil eden büyükelçilerimize somon füme ikram edildiğini gördüm, üzüldüm.

Ardından kendi içinde sorguladı:

- Büyükelçilerimize soğuk balık olarak levrek ikram edilemez miydi?

 Sonra arkadaşlarına dert yandı:

- EFTA ülkelerinden somon ithalatında vergi yok. Türkiye’ye Norveç’ten somon ithalatının önü açık ve hacim giderek artıyor. Norveçli üreticiler Türkiye’de iddialı büyüme planlıyor.

Omega 3’le ilgili algıya işaret etti:

- Somon balığı hep omega 3 zengini olarak tanıtılıyor. Bu durum, ülkemizde üretilen diğer balıkların omega 3 konusunda somondan geride kaldığı algısı oluşturuyor.

Bu konudaki iddiasını ortaya koydu:

- Analiz yaptırın, somonun ülkemizde avlanan ve üretilen balıklara oranla daha düşük omega 3 içerdiğini görürsünüz.

Yazının Devamını Oku

Gürcü işçi ‘5 çayı’ bile istiyor, Gürcistan’a 70 milyon dolar götürüyor

6 Şubat 2017
TRABZON Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Başkanı Hasan Kamil Hayali, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ı aradı:

- Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Seyfettin Artan’a, “TSİAD Gözüyle Trabzon Ekonomisi” raporu hazırlattık. Raporun tanıtımına 3-4 meslektaşınızla gelip değerlendirme yapar mısınız?

Sabah Gazetesi’nden Şeref Oğuz, Habertürk’ten Abdurrahman Yıldırım ve ben, Güldağ’a eşlik ettik. Doç. Artan, 90 kişiden oluşan TSİAD üyeleriyle ankete dayanan raporu açıkladı:

- Genel gidişatla ilgili karamsar bakış, Türkiye ortalamasının 10 puan altında. TSİAD üyeleri mevcut duruma daha karamsar bakıyor.

Ardından umut verici beklentiyi paylaştı:

- Çeşitli ayrıntılar ve genel gidişatta kötümser olunmasına karşın geleceğe umutla bakılıyor.

Başkan Hasan Kamil Hayali de kentte “odaklanma sorunu” yaşandığını savundu:

- Trabzon’da 3 organize sanayi bölgesi (OSB) var. Biri etkin şekilde faaliyette. Aslında kentimizin lojistik, turizm ve yazılım-teknoloji gibi alanlara odaklanması gerekiyor. Ülkemizde turizm çok geriledi ama bizdeki otellerde doluluk yüzde 70-80’lerde seyrediyor.

TSİAD Başkan Yardımcıları

Yazının Devamını Oku

+1’i baban bile yapmaz

5 Şubat 2017
2008’de ABD’den dünyaya yayılan krizin etkisini Türkiye’de de en yoğun hissettirdiği 2009’da işsizliğin tavan yaptığını gören Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi harekete geçti:

- Yaşanan yoğun işsizliğe rağmen birçok organize sanayi bölgesinde (OSB) “eleman aranıyor” duyurusu yerli yerinde duruyor. Buna çözüm üretmek gerekiyor.

TOBB’un OSB’lerde üretim yapan üyeleri durumu bir kez daha özetledi:

- Ülkemizde bu kadar işsizlik varken yine de yetişmiş ara eleman bulamıyoruz.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümete öneri götürdü:

- İŞKUR’la birlikte ara eleman yetiştirme programı başlatsak, bu konudaki açığı kapatmaya, işsizlerin bir bölümüne kapı açmaya yardımcı oluruz.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, konu kendisine iletildiğinde talimat verdi:

- Bu konu üzerinde çalışın...

TOBB’un önerisi İŞKUR’un parasal desteği temeline dayalıydı:

Yazının Devamını Oku

Türk ‘Polaris Park’ Mısır’a 2 milyar dolar yatırım çekti

3 Şubat 2017
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğindeki heyetin Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Ahmed Al Wakeel’in davetiyle Kahire’de gerçekleştirdiği “İş Forumu”nda Polaris Parks Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Özkan’ı görünce 10 yıl önceyi anımsadım:

- 2007’de dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve dönemin Mısır Sanayi Bakanı Muhammed Raşit Muhammed şahitliğinde 2 milyon metrekarelik alana “Endüstri bölgesi” kurmak için anlaşma imzalamıştınız. Geçen 10 yılda neler oldu?

- Ülkede yönetimler değişse de biz koşullar elverdiğince işimize devam ettik. “Polaris International Indusrial Parks” bünyesinde iki ayrı bölge oluşturduk. 2 milyon metrekarelik ilk bölgede Mısırlı, 1 milyon metrekarelik ikinci bölgede de Suudi Arabistanlı ortağımız var.

Kahire’deki 6 Ekim kentinde yer alan iki bölgede toplam 60 tesisin faaliyette olduğunu belirtti:

- Polaris Park’taki yatırımların toplamı 2 milyar doları buldu.

Bölgede 14 tesisin yatırımının da sürdüğünü kaydetti:

- GM’den Coca-Cola’ya, Henkel’den P&G’ye kadar farklı uluslararası şirketlerin yatırımı bizim bölgede yer alıyor. Bu işe başladığımızdan beri Mısır’da 3 farklı yönetim gördük. Bizim bölge hep örnek gösterildi.

Polaris Park’taki Türk yatırımcı sayısını merak ettim, yanıtladı:

- Hayat Kimya, BİM ve Gülsan’ın yatırımları var.

Yazının Devamını Oku