Paylaş
- 7 yıllık görev dönemimde şirketlerin yurtdışındaki işleri için 83 adet referans mektubu yazdım. Mektuplara konu projelerin toplam büyüklüğü 35 milyar dolar. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’nın Ekonomi Başdanışmanı Ahmet Ertürk’ten mektuplarla ilgili ayrıntı istedim:
- 35 milyar dolarlık projelerin tümünde amaca ulaşıldı mı?
- Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği rakam, mektuplara konu olup, alınan, bitirilen, yürüyen işleri kapsıyor.
- Hangi tür işler?
- Havalimanı, liman, yol, enerji gibi birçok altyapı yatırımı ve savunma sanayiine dönük projeler mektuplara konu oldu.
Cumhubaşkanı’nın sadece mektup yazmakla kalmadığını vurguladı:
- Kimi projeler için muhatap ülkenin devlet veya cumhurbaşkanıyla telefon görüşmesi yaptı. Bazı projeleri de o ülkelere resmi seyahatleri sırasında gündeme getirip sahip çıktı.
Mektuplardaki önemli kriterlerden birinin altını çizdi:
- Eğer yurtdışında bir ihalede iki Türk şirketi birden yarıştaysa, yani rakip durumda iseler, o zaman Sayın Cumhurbaşkanımız bu şirketlerden biri lehine devreye asla girmez. Yani, Türk şirketlerinin yabancılarla yarıştıkları ihalelerde devreye girip mektup yazar.
Mektup öncesi şirketlerin incelendiğine işaret etti:
- Sayın Cumhubaşkanı bir şirketle ilgili muhatap ülkeye mektup yazmadan, telefon açmadan veya yüzyüze görüşmeden önce bilgi toplamamızı ister. Şirket talip olduğu işi yapmaya yetkin midir? Cumhurbaşkanlığı makamını mahcup edecek bir yönü var mıdır? Araştırma sonucuna göre hareket eder.
Mektupların daha çok Körfez ülkelerine yöneldiğini kaydetti:
- Körfez’in yanısıra Orta Asya, Balkan ülkeleri ve Pakistan, Cumhurbaşkanımızın şirketler için mektup veya telefonla devreye girdiği ülkeler arasında yer alır.
- Cumhurbaşkanı’nın referans verdiği için pişman olduğu durumlar yaşandı mı?
- Referans mektubuna konu olan şirketler önceden incelendiği için bir-iki küçük ve hemen çözülen pürüz dışında sorun çıkmadı. Mahcubiyet yaşanmadı.
Sorunlu durumları da şöyle açtı:
- Şirket gitmiş kendi çabasıyla bir ülkede ihale almış. İşini yürütürken sorun çıkmış. Müzakere ile çözülebilecek bir sorunsa Cumhurbaşkanımız devreye girdi. Ancak, olay mahkemeye yansımışsa, devreye girmemeye özen gösterdi.
Mektuplardaki bir ayrıntının daha altını çizdi:
- Referans mektuplarında, “ihtilaflara kefil değiliz” vurgusuna özen gösterildi. Gül, devreye girmeseydi, 35 milyar dolarlık işten alınamayan olur muydu?
68 seyahate 5 bin işadamı eşlik etti
AHMET Ertürk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün işadamlarını heyetine kattığı seyahat sayısının 68, gidilen ülke sayısının 60 olduğunu vurguladı:
- Küçük-büyük ayrımı yapmadan seyahatlerine işadamlarının katılmasını istedi. Listeleri TOBB, DEİK, TİM gibi kuruluşlar yaptı.
Gül’ün en çok yurtdışı seyahat yapan Cumhurbaşkanı oluğunu kaydetti:
- Seyahatler sırasında uçakta işadamlarıyla tek tek sohbet etti. Çoğunun gidilen ülkelerdeki işini görüşmelerde gündeme getirdi.
İş forumlarını anımsattı:
- DEİK’in 2010’daki hesabına göre, Cumhurbaşkanımızın seyahatleri vesilesiyle gerçekleşen iş forumları sayesinde 20 milyar dolarlık ek iş potansiyeli ortaya çıkmıştı. Sonraki 4 yılda daha da arttı.
Paylaş