Vahap Demirbaş'ın yağlıboya sergisi

Vahap Demirbaş’ı çoğunlukla Hasankeyf, Kapadokya ve Bodrum kompozisyonlarını içeren suluboya çalışmalarıyla tanıyoruz.

Haberin Devamı

Suluboyanın bu usta ismi uzun süredir yağlıboya eserler üzerinde çalışıyordu. Demirbaş, geçen hafta beni telefonla arayarak yağlıboya çalışmalarını tamamladığını ve yağlıboya eserlerinden oluşan serginin 12 Mayıs Salı günü Galeri Valör’de (Yıldızevler) açılacağını söyledi. Bu haber üzerine Demirbaş’tan suluboya ile yağlıboya arasındaki farkı kendi tecrübesiyle anlatmasını rica ettim. Şunları söyledi: “Benim sanat hayatımda suluboyanın yeri bir başka. Ancak yağlıboya çalışmanın sanatçıya neredeyse sınırsız imkanlar sunduğunu gördüm. Suluboya çalışmalarım için tasarladıklarımı tuvale yağlıboya olarak yansıttığım için çok mutlu oldum. Yağlıboyanın kapatıcı özelliği olması, ince yüzey çalışmasına imkan vermesi, hayallerimi daha da genişletti. Figüratif çalışmalardaki detaylar insana bir başka keyif veriyor. Figürlerde en ince ayrıntıya girmek, ışık hamleleri, alt zemin çalışmaları, yumuşak geçişler...Resim sanki bir başka renklenip, adeta canlanıyor. Kullandığınız malzemeler sayesinde esere göze hoş gelen bir parlaklık verebiliyorsunuz. Tabii ki tuvalin gerginliği de insana bir başka haz veriyor.”

DAHA FAZLA YAĞLIBOYA


Demirbaş, kendisini yağlıboya çalışmaya cesaretlendiren Galeri Valör’ün sahibi Serdar Kaya için “Hakkını vermeliyim” diyerek şunları söyledi:
“Serdar bey gece, gündüz demeden kendisine gönderdiğim her çalışmamla ilgili değerlendirmelerde bulunup, eksik yanlarını gördü, neyi nasıl yaparsam daha çok beğenileceğine dair fikirlerini paylaştı. Ben de onun söylediklerini dikkate alıp, bazı çalışmalarımı yeniden düzenledim. Kimi zaman hem onun, hem de benim için yorucu oldu ama ortaya güzel eserler çıkardığımı düşünüyorum. Her yeni başlangıcın kendine özgü tatlı zorlukları var. Artık bu zorlukları geride bıraktığım için de mutluyum. Bundan sonra yağlıboya çalışmaya daha fazla ağırlık vereceğim.”

BOL FİGÜRLÜ KONULAR


Demirbaş yağlıboya çalışmalarında suluboyada olduğu gibi Hasankeyf, Bodrum, Kapadokya’nın yanısıra geçmişte mahalle yaşamında hepimizin bildiği eskiciler, bıçak bileycileri gibi kompozisyonlara da yer vermiş. Çelik çomak oynayan, uçurtma uçuran veya kışın kardan adam yapan çocuklar, çoğunlukla Artvin ve civarında bilinen ama Anadolu’nun birçok köyünde yapılan boğa güreşleri, panayırlar, festivaller de Demirbaş’ın eserlerinde yer bulmuş. Çalışmalara bakıldığında konuları itibariyle bol figürlü eserlerle karşılaşacağınızdan şüphe yok. Demirbaş, konu seçimiyle ilgili şöyle diyor:
“Resim üzerinde çalışırken bile aklıma bir başka konu geliyor. Bunu unutmamak için hemen not alıyorum. Hangi konuları işleyeceğimi dosyalıyorum. Hatta bunları diğer bazı sanatçı dostlarımla da paylaşıyorum. Çünkü ben paylaşımı seven bir sanatçıyım.”

KEDİ KILINDAN FIRÇA

Demirbaş da, detaycı sanatçı olduğundan başta fırça olmak üzere birçok malzemesini kendisi üretiyor. “Örneğin ince çalışmalarım için fırçalarımı kedi kılından kendim yapıyorum. Resmedeceğiniz konuya göre kullanacağınız fırçayı deforme etmeniz, ona kendi yöntemlerinizle şekil vermeniz gerekiyor. Bunun tam istediğiniz gibi olup olmadığını da, deneme yanılma yöntemiyle anlıyorsunuz” diyor.

MALZEME STOKÇUSU

Kaliteli malzeme kullanmaya özen gösterdiğini ve bunu çok önemsediğini belirten Demirbaş, stokçu bir sanatçı olduğunu, istediği malzemeyi bulduğunda bir daha bulamama korkusuyla stok ettiğini belirtiyor. Ama Demirbaş’ın bu konuda bir de uyarısı var:
“Malzeme toplamak kadar onu korumak ve istediğiniz zaman yeniden kullanabilmek de bir maharet. Bir bir boyayı kuruttuğunuz zaman işinize yaramaz. Bu nedenle topladığınız malzemeyi nasıl koruyacağınızı da bilmeniz gerekir.”

Haberin Devamı

İNTERNETTE 2. MÜZAYEDE

Haberin Devamı

Ankara merkezli Çankaya Sanat’ın internetteki ikinci müzayedesi dün başladı ve 17 Mayıs’a kadar sürecek. Turan Akyürek yönetimindeki Çankaya Sanat’ın müzayedesinde, Abidin Dino, Burhan Doğançay, Avni Arbaş, İbrahim Balaban, Mehmet Pesen, Mustafa Ayaz, Ayhan Türker, Ali Demir, Mehmet Arpacık ve daha birçok ünlü sanatçının eserleri satışa sunuluyor. 90’dan fazla eserin satılacağı bu müzayedeyle ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olabilmek için internette “www.cankayasanat.com” adresine girmeniz yeterli olacak. Kentteki diğer etkinlikler şöyle:
Adnan Turani-20 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Mustafa Ayaz- 31 Mayıs’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Fatih Urunç’u anma sergisi -30 Haziran’a kadar (İkizler Antika/Samanpazarı), Toygun Orbay-23 Mayıs’a kadar (Nurol Sanat/Çankaya), Funda İyce Tuncel-23 Mayıs’a kadar (Jan Sanat/Yıldız), Kadir Öztoprak-Yasemin Kayabaşı-20 Mayıs’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Reyhan Abacıoğlu ve Genç Karma-30 Mayıs’a kadar (KAV Sanat/Yıldız), Özge Bulur-4 Haziran’a kadar ( Kent Sanat/Yıldız), Mediha Ergani Bezgin-18 Mayıs’a kadar (Galeri Kara/Kızılay), Meltem Demirci Katırancı-29 Mayıs’a kadar (Stillife-Yıldızevler).

Yazarın Tüm Yazıları