Haydarpaşa'dan Mehmet Pesen

Ben Mehmet Pesen ismini duyunca lise yıllarına dalar, çoğunlukla da hüzünlenirim.

Haberin Devamı

Nedeni ise merhum Pesen’in Haydarpaşa Lisesi’nde okurken, benim de bulunduğum 6 Fen E sınıfına resim hocası olarak gelmeseydi. Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren yıllardı. Haydarpaşa Lisesi o dönem “devrimci” söylemle “boykot koyan” öncü liselerden birisiydi. Pesen hocanın aynı zamanda müdür yardımcılığı görevi var mıydı, yok muydu şimdi tam hatırlayamıyorum. Haydarpaşa’nın diğer sınıfları gibi devasa kapısı ve gözleme deliğine sahip 6 Fen E, öğretmenler odasının sırasındaydı. Bir boykot kararı alınınca, Pesen, öğretmenler odasının kapısından çıkan ilk hocalardan olurdu. Her boykotta şimdi Marmara Üniversitesi Rektörlüğü olan binanın önüne çıkılır, yol kesilir ve çoğunlukla da Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne doğru sloganlar atılırdı ki, hastane önünde bekleyen kalabalık sesimizi duysun, bilinçlensin diye! Hemen her boykota da polis müdahale ederdi. Pesen, öğrencilere zarar gelmesinden endişe duyar, sakin olmamızı, taşkınlık yapılmamasını rica ederdi. Kısa boylu bu küçük adamı sevmeyen yoktu okulda. Üzerindeki kareli kahverengi ceketi şu an yazıyı yazarken bile gözümün önüne geliyor. Ne yazık ki, birçok öğrenci gibi ben de resim derlerini pek önemsemezdim o zamanlar. Pesen hocanın desenleriyle süslediği resim defterimi yıl sonunda büyük ihtimalle çöpe attığımı düşündükçe hala utanırım. Ne yazık ki Türkiye’de sanat kültürü güçlü şekilde verilmiyor ilk ve orta öğretimde. Hala da öyle. Mehmet Pesen’i sıradan bir resim öğretmeni olarak görüyordu birçoğumuz. Resime ilgi duymaya başladıkça hemen aklım Pesen’in gelmesi belki de, geçmişle ilgili bu pişmanlığımdan biran önce arınma duygusu olabilir.
İstanbul’da galeri sahibi olan Alp Gürbüz, iyi bir Pesen koleksiyonuna sahip olduğunu Valör Sanat’ta (Yıldızevler) açılan sergiyle ortaya koydu. 2012 yılında kaybetiğimiz Pesen’in 16 Şubat’a kadar sürecek olan sergisini gezip görmenizi tavsiye ederken, yazıyı onun kendi eserlerini tanıttığı kitapçığından bir alıntıyla bitirmek istiyorum. Çünkü bu alıntı Valör’de sergilenen resimlerin konularını da içeriyor:
“Baştan beri yerel sanatlara olan tutkum bu kez minyatürde bir çıkış buldu. Çağdaş ve ulusal bir kaygıyla, evrensel boyutlar içinde, içtenlikle, öyküsel, şiirsel bir yoruma yer vermekteyim. Konu olarak, Anadolu’nun geleneksel halk oyunlarını, gelin törenlerini, Karadeniz balıkçıları ile çay toplayanlarını, Bodrum, Kaş, Kapadokya yörelerini işledim. Birkaç yıldır ise bunların yanısıra tarih, doğa ve insanıyla butmez tükenmez zenginlikler içeren İstanbul’a yöneldim.”

Haberin Devamı

DON KİŞOT BAŞKENTTE

Haberin Devamı

Modern Avrupa’nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot’un yazarı Miguel De Cervantes, ölümünün 400. yılında İspanya başta olmak üzere dünyanın hemen her yerinde değişik etkinliklerle anılacak. Bu anmalar kapsamında 50 ayrı dilde ve ülkede, 2 binden fazla etkinlik yapılacak. Bu etkinliklerin en önemlilerinden birisi Don Kişot sergileri olacak. Bu kapsamda Çankaya Belediyesi’nin geçen yıl baştan aşağıya yenilediği Çağdaş Sanatlar Merkezi de 2016 yılını Don Kişot sergisiyle açacak. Çankaya Belediyesi, etkinlik kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önüne yerleştirilecek Don Kişot heykelini Ankaralılara hediye edecek. Bugün açılacak ve 6 Mart’a kadar devam edecek “Don Kişot’un izleri” adlı sergi, Gustave Dore’den Picasso’ya ve Dali’ye kadar yüzlerce ünlü dünya ressamının ve Adnan Turani, Devrim Erbil, Abidin Elderoğlu, Zafer Gençaydın, Habip Aydoğdu, Yalçın Gökçebağ, Metin Yurdanur, Metin Tütün, Özdemir Altan, Fevzi Karakoç, Selçuk Demirel, Utku Varlık ile Onay Akbaş’ın da aralarında olduğu 50’ye yakın ünlü Türk ressamının Don Kişot için çizdikleri resimlerden ve yarattıkları heykellerden oluşacak. Ressam Yalçın Gökçebağ’da kendi tarzı olan tepeden bakış anlayışıyla sergi için Don Kişot resmi hazırladı. İbrahim Karaoğlu ve Bettina Ruhrberg küratörlüğündeki sergi yıl içinde İstanbul, İzmir ve Antalya’daki galerileri de dolaşacak.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Nuri Abaç-Duran Karaca-4 Şubat’ta açılacak (Nurol Sanat/Çankaya), Antonio Saura-27 Şubat’a kadar (Galeri Nev-GOP), Erhan Hökelek-3 Şubat’ta açılacak (Gözde Sanat/A.Ayrancı), Serdar Leblebici-Özden Gezer Yarımca-Ömer İnan-Sefa Karakuş-17 Şubat’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Ayten Timuroğlu-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Zehra Başaran-13 Şubat’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Selin Melen Aktan-13 Şubat’a kadar (Kent Sanat-Yıldız), Feyzi Çelikten-Didem Eğlenen-Hasan Akdaş-18 Şubat’a kadar (Peker Sanat/Yıldız), Arzu Karcı-16 Şubat’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Yalda Jafari Yaghın-22 Şubat’a kadar (Hotel Houston/Kavaklıdere), Karma sergi-bugün açılacak (Krişna Sanat/Kavaklıdere), Ustalardan karma sergi-10 Şubat’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya), Genç karma-6 Şubat’a kadar (KAV Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları