Dikenlerin ressamı

Himmet Gümrah, sanattaki yaşam atmosferini doğadan edindiği izlenimlerle sürdüren ressamlardan.

Haberin Devamı

Ona göre plastik sanatların oluşum temelinde doğa ile barışık bir birliktelik var ve her sanatçı bunun farkında olmalı. Günlük yaşamda yer alan herhangi bir nesnenin estetik objeye dönüşebileceğini düşünen Gümrah, özgün kompozisyonlarında soğan köklü çiçekler, çakır diken gibi bitkileri kullanıyor. Bitkiler bir anlamda Gümrah’ın kompozisyonlarının temel elemanı. Gümrah’ın İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde (Kolej) açılan ve 30 Aralık’a kadar sürecek olan 18. kişisel sergisinde “Çakır diken” objesinden hareketle oluşturduğu farklı kompozisyonları görebiliyoruz. Resimlerin bir kısmı denge-dengeleme edinimini anlatmaya çalışırken bazı resimler ise yaşam döngüsünü, barışı, birlikteliği, birlikte yaşamayı ve yükselişi anlatan kompozisyonlardan oluşuyor. Sanatçı bu sergisinde de üçgen tuval formunu resim altyapısında kullanmış. Dörtgen ve üçgen yüzeyleri farklı geometrik şekillerle bölümleyerek noktasal boyama ile oluşturulan zemin dokuları üzerine yine doğadan aldığı bildik kendisine ait olan formları tuvale işlemiş.
Eserlerde öne çıkan küresel yabani dikensi formlar, insan yaşamında önemli yer tutmayan ama aslında var olan organik doğa güzelliği sezilerek estetik boyuta taşınmış. Doğadaki oluşumundan ayrıştırılan yabani bitki formları, tuval üzerinde estetik boyuta ulaştırılmış.
Resim objesine dönüşen yabani çiçek formlarının farklı renklerde, farklı dokusal zeminler üzerinde sıralanması, kümelenmesi bir araya getirilmesi bireysel iç düzen ve sükunetin bir aracı niteliğinde. Işık ve renk oyunlarıyla yüzey, kütle ve derinlik farklı bir anlam kazanmış. Her form kendisine hareket özelliği katan ayrıntılarla ve bütünle olan ilişkilerinde aritmetik-geometrik bir çoğalış göstermiş. Bu çoğalış Gümrah’ın resimlerinde kompozisyon bütünlüğünün ve armonik yapının sağlamlığı ve dinamiği haline dönüşmüş. Eserlerdeki küresel imgeler, kendi başlarına ve kompozisyon kurgusu içinde bir bütün olarak sanatçının yüklediği daha toplumsal bir simgesel anlamı da oluşturmuş. Halen Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak Grafik Tasarımı Bölümü’nde temel sanat dersleri vererek meslek yaşantısına devam eden Gümrah, bu sergisiyle de düşüncesinde, özünde, renk kurgusunda, tekniğinde ve diğer unsurlarda ifadesini bulan bireysel farklılaşma ile mevcutların dışına çıkmayı hedeflemiş gibi görünüyor.

Haberin Devamı

BLIS’TE ARA GÜLER SERGİSİ

Haberin Devamı

Çalışmaları dünyanın pek çok yerinde birçok yayın, katalog ve sergide yer alan fotoğraf üstadı Ara Güler’in Türk edebiyatından yazar portreleri, Bilkent Laboratuvar ve Uluslararası Okulu’nda (BLIS) sergileniyor. 18 Aralık’a kadar sürecek sergide Halide Edip Adıvar, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmed Arif, Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli Kanık, Sait Faik ve daha çok birçok ünlü Türk edebiyatçıların portre fotoğrafları yer alıyor. Sergideki fotoğraflar izleyiciyi, yazarların yazma serüvenlerine, çalışma odaları ve hallerine, sıradan yalın durumlarına götürüyor. Sergiyi gezerken Ara Güler’in edebiyatımızın yetkin kalemleriyle sürdürdüğü dostluğun doğal bir sonucu olan portrelerdeki sıcaklık ve canlılığı da hissedebiliyorsunuz. Eserleri gördüğünüzde, sanatçının edebiyatçı dostlarını bir stüdyo ortamında yapay bir aktarımla değil en samimi ve yalın hallerinde, abartıdan uzak, kendi halinde ve oldukları gibi fotoğrafladığını görüyorsunuz. Sanatçı olarak nitelendirilmekten ve anılmaktan hoşlanmayan Ara Güler’in BLIS’teki bu sergisi, Güler’in kendisini bir gazeteci olarak tanımlamasının da ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Abidin Dino-17 Aralık’ta açılacak (Galeri Nev/GOP), Adnan Turani-16 Aralık’ta açılacak (KAV Sanat/Yıldız), Yakup Cem-30 Aralık’a kadar (RC Art Galeri/Bilkent AVM), Metin Yurdanur-Nihat Kahraman-2 Ocak’a kadar (Nurol Sanat/Güevenevler), Nevzat Akoral-Bilgehan Uzuner-Hayati Misman-Sema Boyancı-30 Aralık’a kadar (Galeri Sanat Yapım-Şenyuva), Nilay Kan Büyükişliyen-Zahit Büyükişliyen-14 Ocak’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Nadide Gürcüoğlu-30 Aralık’a kadar (Nesibe Aydın Sanat/Or-an), Halil Coşkun-22 Aralık’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), İbrahim Al Hassoun-Yarın açılacak (Jan Sanat/Yıldız), Gafur Uzuner-27 Aralık’a kadar (Alev Sanat/Çayyolu), Saadet Metin-Gülendam Özcan-30 Aralık’a kadar (Bursa Evi Resim Galerisi/Kale), Zeki Şahin-18 Aralık’ta açılacak (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Emin Güler-Kadir Şişginoğlu- 24 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Nermin Bayraktar-Yarın açılacak (Galeri Kara/Kızılay), Figen Rutkay-25 Aralık’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Fikriye Atik Güney-25 Aralık’a kadar (Ziraat Kuğulu), Valör Sanat, Peker Sanat, Çankaya Sanat, Stillife, Sevgi Sanat, Medya Sanat ve daha birçok galeride karma ve yılbaşı için hediyelik “küçük işler” sergileri açılmış durumda.

Yazarın Tüm Yazıları