Uzaklardaki gururumuz

NEVA Çiftçioğlu...Bu adı sanırım önümüzdeki günlerde, aylarda, yıllarda çok duyacaksınız ve bu Türk bilim kadını ile gurur duyacaksınız.

Önceki gece düzenlenen ödül töreninde Avrupalı ve Amerikalı bilim adamlarının ona yağdırdıkları övgüleri duyunca bizim gibi göklere uçacaksınız.

Neva Çiftçioğlu bir memur ailesinin kızı. 1963 yılında Erzurum’da doğmuş. Devlet okullarında okumuş. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olmuş.

Aynı yıl Ankara Tıp Mikrobiyoloji Bölümü’nde mastır ve doktora yapmış.

1991’de devlet bursu kazanarak Finlandiya Kuopio Üniversitesi Biyoteknoloji bölümünde çalışmaya başlamış ve aynı üniversitede doçent olmuş.

Dr. Olavi Kajander ile vücutta kireçlenmelere neden olan ‘nanobakteri’ adını verdikleri yeni bir mikro-organizmayı izole etmeyi başarmışlar.

Çiftçioğlu-Kajander ikilisi ‘nanobakteri’lerin kireçlenme içeren hastalıkların başlamasında tetikçi faktör olduğunu belirlemişler.

* * *

Çiftçioğlu-Kajander ikilisinin hipotezine göre, bilinmeyen insan hastalıklarının yüzde 25’inde olan patolojik kalsifikasyonlar (kireçlenme) ‘nanobakteriler’ tarafından başlatılıyor.

Kireçlenmelerin neden olduğu hastalıklardan bazıları şunlar:

‘Böbrek taşları, safra kesesi taşları, diş taşları, kanserde gözlenen kireçlenme odakları, Alzheimer’da gözlenen plaklar, damar sertliği...’

Neva Çiftçioğlu
dünyanın pek çok üniversitesinden çağrılar alarak oralarda bilimsel çalışmalara katılmış.

Halen 5 Avrupa ülkesi ile Kanada ve Amerika’da bu ortak çalışmaları sürdürüyor.

Bugüne kadar 10 uluslararası ödüle layık görülmüş.

Neva Çiftçioğlu’nun çalışmaları 1998 yılında Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın dikkatini çekmiş ve kendisine yapılan öneri ile bu kurumun Astrobiyoloji Enstitüsü’nde asil üye olarak göreve başlamış.

2001 yılında da NASA Johnson Uzay Merkezi’nden gelen teklif üzerine bu bölüme geçmiş.

Halen ‘Mars’ta Hayat Araştırma’ ve ‘Yer çekimi olmayan koşullarda astronotlarda böbrek taşı oluşumunun sebepleri’ isimli projelerde yetkili uzman olarak çalışmakta.

* * *

Haliç Rötary Kulübü eski Başkanı Melih Berk, internette bu uluslararası Türk bilim kadınının adına rastlamasaydı ve onun özgeçmişini araştırmasaydı biz bugün hálá Çiftçioğlu’nun farkına varmayacaktık.

Melih Berk’in kararlı ve takipçi bir kişiliğe sahip olması sayesinde bugün Neva Çiftçioğlu’nu tanıyoruz, başarılarıyla gurur duyuyoruz.

Haliç Rotary kamuoyuna ve özellikle genç kuşaklara ‘Atatürk kızı Neva Çiftçioğlu’nun özendirici başarılarını duyurmak için kendisine Bilim Meslek Ödülü verdi.

Ödül töreni NASA ile yapılan uydu bağlantısıyla hem Türkiye’de hem Amerika’da aynı anda yapıldı.

Neva Çiftçioğlu’nun direktörü ve mesai arkadaşları tam kadro törene katıldılar. Dünyanın çeşitli ülkelerinde onunla birlikte çalışan bilim adamları tele konferens yöntemiyle törene bağlandı ve Neva Çiftçioğlu’na övgüler yağdırdılar.

Neva Çiftçioğlu ise yaptığı konuşmada büyük bir alçakgönüllülükle şunları söyledi:

‘Atatürk’ün kızı olmaktan büyük gurur duyuyorum. Yaşamım boyunca onun bir ilkesini uyguladığımı özellikle vurgulamak istiyorum: İnsanlara saygı duyuyorum... Onlarla yarışmak yerine, kendimle, sürekli kendimle yarışıyorum.’
Yazarın Tüm Yazıları