Paylaş
Bu tip hastalıklar köpekte iştahsızlık, öksürük, burun akıntısı, titreme ve yüksek ateşle karakterize olabilir. Köpeklerimizin üşütmemeleri için onları kuru tutmak, iyi beslemek, kısa tüylü ve üşümeye yatkın olan yavru ve yaşlı olanları gezintiler esnasında kıyafetle desteklemek, iyi izole edilmiş kulübeler yapmak alınacak önlemlerin başında gelir. Hastalık semptomlarının bir ya da birkaçını gösteren köpeklerin vakit kaybetmeden veteriner muayenesinden geçmesi gerekir. Kışın, sahipli köpeklerin gezinti programları, sıcak havalarda olduğundan daha kısadır. Köpeklerimiz bu mevsimde daha fazla evde vakit geçirmek zorunda kalır. Evlerimizdeki kuru hava, halı ve sentetik kökenli eşyalar hassas burun yapısı ve solunum sistemine sahip olan dostlarımızda birtakım alerjik rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca sigara içilen evlerde yaşayan köpeklerde dumanın zararlı etkilerine bağlı olarak birçok solunum yolu rahatsızlığı gözlemlenebilir. Öksürük, hapşırma, burun çekme ve akıntısı bu belirtiler arasındadır. Evleri düzenli havalandırmak, iç mekanları nemlendirmek, dostlarımızın yanında sigara içmemek ve düzenli halı temizliği yapmak önemlidir.
KAR YEMESİ SİNDİRİMİ BOZABİLİR
Üşütmeye bağlı ya da aşırı kar yiyen köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları şekillenebilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda kan, vücut ısısında artış gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu tip olgularda, veteriner muayenesi ihmal edilmemelidir. Köpeği sıcak ortama almak, sürekli temiz su takviyesiyle kar yemesini engellemek hastalığın ilerlemesine engel olacaktır. Kar yürüyüşlerinde kırık camlar gibi kesici maddeler kar tarafından kamufle edilir ve fark edilmez. Bu gibi maddelerin sebep olduğu yaralanmalarda ilk yardım uygulaması yapılıp, yaranın ciddiyetine bağlı olarak veterinere başvurulması gerekir. Ayrıca, buzlu alanlarda koşu veya oyun aktiviteleri sırasında, diz kapağı kaymaları, çapraz bağ lezyon ve hatta kopmaları, burkulmalar, çatlak ve kırıklar şekillenebilir. Özellikle buzlu zeminlerde oyun ve koşu egzersizlerinden dostlarımızı uzak tutmak, alınması gereken önlemlerin başında gelir.
OVULARAK ISITILABİLİR
Donma son derece tehlikeli ve ölümcül bir olgudur. Aşırı soğuklarda, kısa tüylü, düşük kondisyonlu, yaşlı, yavru, iyi beslenmeyen, hasta ve iyi bir sığınağı olmayan köpekler donmaya açık pozisyondadır. Donma semptomları; vücut ısısının aşırı düşmesi, bilinç kaybı, zayıflamış refleksler ve yüzeysel solunumdur. Bu tip olgularda köpeğin kurulanması, bir battaniyeye sarılması, ılık bir su banyosu ile kan akışının hızlandırılması ilk uygulamalar arasında olmalıdır. Kulaklar, patiler, kuyruk gibi vücudun uç noktaları azalan kan akışıyla donmadan en çok zarar görecek bölgelerdir. Bu bölgelerin ovularak ısıtılması oldukça önemlidir. Özellikle kısa tüylü ve beyaz köpeklerde soğuk ısırmasına bağlı burun ucu, kulaklar, kuyruk, bilek ve dirseklerde yaralar oluşabilmektedir. Bu tip köpeklerin, yumuşak zeminlerde yatırılması, barındıkları yerlerin ısıtılması ve soğuk ısırma bölgelerinin silikon bazlı kremlerle korunması ve enfekte olmamasının sağlanması gerekir. Tabii ki dostlarımızın gezinti, beslenme, bakım gibi ihtiyaçlarını biz sahipler karşıladığımız için soğuk kış aylarında kendi sağlığımıza da dikkat ederek bize bağımlı olarak yaşayan köpeklerimizi mağdur etmemeliyiz.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Kediler, köpeklere oranla soğuk havaya karşı dirençleri daha düşük olan canlılardır. Özellikle kış aylarında kediler için sığınacak ve ısınacak yerlere olan ihtiyaç çok önemlidir. Aynı şekilde soğuk havalarda aç kalmaya karşı olan toleransları da köpekler kadar yüksek değildir. Soğuk havalarda dışarıda yaşayan kediler için yemek ve sıcak barınma ortamları organize etmek, geceleri apartman boşluklarında kalabilmeleri sağlamak, arabalarımızı çalıştırmadan önce motor bölümüne sığınmış olabilecekleri ihtimalini unutmamak önemlidir.
Paylaş