Paylaş
Aynı gün CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak telefon açtı. Bu görüşümün doğru olmadığını, CHP’nin “Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru İnsan ve Üretim Odaklı Yeni Ekonomi” programını hatırlattı: CHP de “Cumhuriyet’in 100. yılına” yönelik ekonomik vizyona sahipti... CHP’nin ekonomik görüşünde de “üretim” ve “zenginlik” vurgulanıyordu, programlarının altbaşlığı “Herkes İçin Üretim, Herkes İçin Zenginlik”ti.
Öztrak bahsettiği dokümanları elektronik posta ve kitap olarak gönderdi.
Baykal da söylemişti
Bunları okudum. 2023 yılı için hakikaten “ekonomik hedefler” koymuşlar: 650 milyar dolar ihracat, 26 trilyon dolar milli gelir, kişi başına 31.500 dolar... Daha önemlisi bu hedeflere ulaşmak için “kümelenme politikası” ve “jenerik teknolojilere ağırlık verilmesi” gibi araçları da anlatmışlar. KOBİ’lerin desteklenmesi ve kadın istihdamının arttırılması gibi konulara büyük önem vermişler. Bunlar hem çok iyi hem sosyal demokrat bir partiye uygun yaklaşımlar.
Fakat Sayın Öztrak’a telefonda söylediğim kanaatimi muhafaza ediyorum:
“Böyle teknik çalışmalar çok iyi fakat CHP’nin gündeminde ne kadar yer alıyor? Kamuoyundaki imajıyla CHP hâlâ ekonomi konularıyla fazla ilgili değil. Erdoğan’ın her konuşmasında mutlaka ekonomi var!”
Hatta kamuoyunda “CHP ekonomiden anlamaz diye bir görüş olduğunu” Baykal söylemişti.
Baykal döneminde de CHP böyle raporlar hazırlar, fakat bunları CHP sözcülerinin ağzından duymazdık.
Raporlarda kalırsa
Evet, polemiksiz siyaset olmaz. Fakat bir partinin temel politikaları neyse onları kamuoyunun hafızasına yerleştirecek şekilde her vesileyle anlatması da gerekmez mi?
Eskisi gibi “Yeni CHP” de ekonomiden çok az bahsediyor, bahsettiğinde de bir politika önerme üslubuyla değil, iktidara karşı polemik üslubuyla yapıyor. Yine CHP’nin ekonomiye ilgisizlik imajı devam ediyor.
Sayın Öztrak’a telefonda söylediğimi burada da ifade ediyorum:
“Bu raporlar böyle kitaplarda, broşürlerde kaldığı sürece partinizin imajı değişmez. Kılıçdaroğlu’nun bu yöndeki çabasını olumlu buluyorum, destekliyorum. Fakat CHP hâlâ ekonomiyi az konuşan bir parti.”
Ekonomik görüşler raporlarda kalır da CHP sözcüleri hep siyasi polemik konuşursa, partinin imajı değişir mi, değişiyor mu?!
Seçenek ihtiyacı
Evet, siyasi konularda CHP açılımlar yaptı ama hâlâ söylem bütünlüğü yok, çünkü bunu sağlayacak bir ‘teori’ ortaya konulmadı. Anadilde savunma tartışmasında öyle farklı görüşler dillendirildi ki, CHP’nin kurumsal politikasının ne olduğunu anlamak kolay değil.
CHP’nin Suriye politikasının iktidardan farklı olması normaldir. Dış politikada ülkenin ana çıkarlarını esas alan farklı görüşlerin bulunması, ülkenin seçeneklere sahip olması demektir. Bunun faydasının bir örneğini gazeteci Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılmasının sağlanmasında gördük.
Bir ülkenin seçenekler sunan ve kendisi iktidar seçeneği olabilen bir muhalefete sahip olması sadece demokrasi için değil, o ülkenin geleceği için de gereklidir. CHP bu konuda yeterli bir imaj oluşturamadığından oy sıçraması yapamıyor.
İşte iki tane anket sorusu size: CHP’nin ekranlardan tanınan ekonomi sözcüsü veya sözcüleri kim? Ekonomik gelişme konusunda CHP’nin savunduğu “kümelenme politikası” ne demek?!
Paylaş