ÇIRAĞIN ustayı geride bırakmasına en iyi örneği, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la evlatları (oğul Abdullah Unakıtan, demek yeterli aslında) veriyor.
Unakıtan’ın çocukları, baba şirketi Bedir Dış Ticaret A.Ş.’yi tasfiye ederken, kendileri art arda yeni şirketler kuruyor.
Oğul Abdullah Unakıtan’ın büyük hissedarı olduğu AB Gıda’nın, ticarette sergilediği büyük başarı bilinen bir gerçek.
Şirketin, 2001’de kuruluşunda 10 bin 500 YTL olan sermayesini, katlamalı artışlarla bugün 10 milyon 500 YTL’ye ulaştırması başarının bir göstergesi.
Belki de bu başarı nedeniyle Unakıtanlar, büyümeyi AB Gıda’yla sınırlamak yerine, üç yeni şirkete daha yaymaya karar verdiler.
AHSEN Mİ, AYSEN Mİ?
Sahip olunan şirketlere geçmeden önce, biraz AB Gıda’ya değinelim.
Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan yönetim kurulu, ortaklar kurulu ve olağanüstü genel kurul kararlarında, Ahsen Unakıtan diye bildiğimiz anne Unakıtan, çoğunlukla karşımıza Aysen Unakıtan olarak çıkıyor.
Bir kararda adı Ahsen olarak geçen anne Unakıtan’ın, kuruluştan beri -oğluna- Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı yaptığını bugüne dek atlamışız.
Kararlara göre, anne Unakıtan gibi, kızı Zeynep Basutcu da Başkan Yardımcısı ve şirketi dışarıya karşı temsilden birinci derecede sorumlu.
Şirket sermayesinin 5 milyon YTL’den 10 milyon 500 bine çıkarıldığı 10 Ağustos 2005 günlü Olağan Genel Kurulu’nda da bu görevlendirme korunuyor.
ZEYNEP KAMUDAN AYRILIYOR
Doktor olan Zeynep Basutcu, 25 Haziran 2005 günlü istifa dilekçesini verene kadar, Kartal Devlet Hastanesi’nde aile hekimi olarak çalışıyor.
Bu görev nedeniyle devlet memuru sayılan Basutcu’nun, 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun ‘Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı’ başlıklı 28’inci maddesine rağmen, ticarette yöneticiliği nasıl sürdürdüğü ayrı bir konu; ancak, Basutcu’nun, AB Gıda’daki göreviyle yetinmeyip kendi adına şirket kurma kararını verince, doktorluktan kalan zamanda ticaret yapmak yerine ‘tam gün ticaret’ anlayışına döndüğü söylenebilir.
Basutcu, istifa ettikten sonra 160 bin YTL sermayeyle, 19 Temmuz 2005 günü tescil edilen FAB Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd’yi kuruyor.
Şirketteki yarı yarıya ortağı da kardeşi Fatma Unakıtan oluyor.
Yeni şirket bir yana, Basutcu, istifasından önce aile Telemobil Bilgi İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı şirketinin yönetimine de giriyor.
Ticaret Sicil Gazetesi’nin 19 Ocak 2004 tarihli sayısına göre, 14 Ocak 2004 günü tescil edilen 50 milyar TL sermayeli bu şirketin kurucu listesinin tepesinde Abdullah Unakıtan yer alırken, eşi Hilal Unakıtan da son sırada bulunuyor.
Ancak, şirketin 25 Mart 2005 günlü Yönetim Kurulu kararı ile Hilal Unakıtan, kuruldaki yerini Zeynep Basutcu’ya bırakıyor.
Şirketin, 25 Temmuz 2005 günlü Olağanüstü Genel Kurulu’nda sermaye 50 bin YTL’den 300 bin YTL’ye çıkarılınca, bunun 247 bin 800 YTL’si Abdullah Unakıtan’ın, 600’er YTL’si de Basutcu ve Fatma Unakıtan’ın oluyor.
Aynı kararla kız kardeşler ağabeylerine Başkan Yardımcısı da oluyorlar.
Ailenin yeni olan son şirketinin adı ise SAB Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Tescil tarihi 22 Temmuz 2005, sermayesi 200 bin YTL olan bu şirkette Abdullah Unakıtan’ın tek ortağı aile dostları Ayvaz Şenol.