Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Türkiye adaleti arıyor

TÜRKİYE’NİN 23 büyük sivil toplum örgütü (STÖ) adına TOBB önderliğinde ve TBMM’nin katılımı ile yapılan Anayasa Platformu “Vatandaş Konuşuyor” toplantılarının 10’uncusu Trabzon’da gerçekleştirildi.

Toplantıya giderken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni anayasa yapım sürecine, 2007’de TESK Başkanlığı’na seçilince Bendevi Palandöken’e ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gittiklerinde karar verdiklerini belirterek şunları dedi:
“O sohbetten çıkan bu kararla yola koyulduk. Biz bu toplantılarda yeni bir anayasa yazmıyoruz, maya çalıyoruz. Yazım işi TBMM’nin. Buradaki amaç, halkı sürece ortak ederek TBMM’ye yardımcı olmak, katkı sağlamak.”
KAFA GÖZ GİDER UYARISI
Bazı çevrelerdeki olumsuz bakışa rağmen Hisarcıklıoğlu’nu, yeni anayasanın 4 partinin uzlaşması ile çıkacağı yönünde yüksek umut içinde gördüm.
Ankara’ya dönerken de uçakta TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile uzun denebilecek bir sohbet yaptım, olumsuz/umutsuz bakışları sordum.
Önlerindeki en büyük sorunu politik dildeki sertlik ve diyalogsuzluk olarak gören Çiçek, ısrarla, “O dilde yumuşamaya gidilmeli” tavsiyesinde bulundu.
Partilerin TBMM yöneticilerinin deneyimli isimlerden seçilmesi nedeniyle, ‘bu yasama döneminde daha uyumlu bir çalışma yaparız’ beklentisi gerçekleşmediği için üzüntülü olan Çiçek, şunları söyledi:
“İktidar ve muhalefet gazeteler üzerinden konuşmasın. Bir vesile ile telefon aç; kutlama yap, ‘geçmiş olsun’ veya ‘hayırlı olsun’ de ki yüz yüze konuşmuş olasın. Bunu yapabilsek inanın pek çok büyük sorunu rahatlıkla çözeriz.”
Yumuşama için kendisinden çok şey beklendiğini; ancak yapabileceklerinin sınırı bulunduğunu, postacı da olmadığını kaydeden Çiçek, şu sitemi yaptı:
“İşte Ortadoğu’da, Güneydoğu’da, bir sürü yerde olaylar, çatışma var. Hepsi önümüzde. Çatışma siyasette de varsa, bunlar çözülmez ki?”
Uzlaşma halinde mesafe alınacağı, aksi takdirde ise, ‘bu kavga ortamında kafa göz gider’ uyarısı yapan Çiçek, bütün siyasilere, havayı yumuşatmaları halinde “Yeni anayasanın önünde engel kalmaz” mesajı verdi.
UYGULANASI BİR YÖNTEM
“Vatandaş Konuşuyor” toplantılarına bakınca da insan, anayasa konusunda umutlanıyor, “Keşke TBMM’de de böyle yapılsa” deme gereği duyuyor.
Toplantıda masalar arasında dolaşırken, anayasa yapım sürecine ilgi duyan hemen hemen herkesin bu toplantılarda temsil edildiği görülüyor.
Kabul, kadın katılım oranı hala hak ettiği düzeyde değil; ama toplumun her kesimi ve yaş grubunun temsilcileri, masalar etrafında özgürce konuşup elindeki kumandayla, “Nasıl bir anayasa” sorularına yanıt veriyor.
İnanın, anayasa oylanırken TBMM’de milletvekilleri de böyle karışık otursa, aralarında tartışıp oy kullansa her şey daha kolay olabilir.
Bu toplantılara katılım için her ilde 70-80 bin telefon kullanıcısına SMS yollanıyor, yanıt verenler arasından 600-700 kişi seçiliyor ve ilin özelliğine göre küçük farklılıklar içeren yaklaşık 50 soruya yanıt aranıyor.
Yanıtlar çok çarpıcı bir sonucu da ortaya koyuyor; 10 yıldır, adında “Adalet” olan bir partinin yönettiği Türkiye’de, en büyük talep ADALET.  
“Anayasa en çok hangisine katkı sağlamalı; adalet, istikrar, refah, eşitlik, özgürlük” sorusuna yanıtlarda “Adalet”, açık ara (25-30 puan) fark atıyor.
Özellikle iktidar partisi çevrelerini düşündürmesi gereken oranlar da şöyle: 
Ankara (60), Konya (58), Diyarbakır (40) (‘Eşitlik’ ile aynı oranda), İzmir (54),  Antalya (55), Bursa (59), Trabzon (69), Ankara’daki kadın toplantısı (64), Samsun’daki genç toplantısı (47).
Yazarın Tüm Yazıları