Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Kenter ile Evgin’den siyasi kararlar

CHP, kuruluşunun 83’üncü yılını yeni bir genel merkez binasının yarattığı olanakla bu yıl bir başka havada kutladı.

İyi hazırlanmış, motivasyon yönü yüksek bir organizasyon izledik.

Erol Evgin’in duysallık-yurtseverlik-çağdaş yaşam motifli "CHP-Cumhuriyet 83 yaşında" sunumu bir yana, Yıldız Kenter ve Talat Halman’ın "Çağlar Boyunca Türk Sanatları" gösterisi bile CHP tarihi ile bağlantılı gibiydi.

Deniz Baykal’ın tercihlerini yansıtan iki sunumda CHP’liler, Atatürk, Çanakkale Savaşı ve şehitlerle ilgili bazı bölümlerde epey gözyaşı döktü. Benim için, kutlama sonrası Baykal’ın odasında ağırladığı bu üç sanatçı ile gelişen sohbet de en az sunumları kadar ilginç oldu.

KENTER’İN PROTOKOL TAVRI

Baykal,
her üç sanatçıya saygısını her fırsatta ortaya koymakla yetinmeyip, onlara birer hediye vermeyi de ihmal etmedi.

Halman, paketi açınca Yalçın Gökçebağ’ın harika bir tablosuyla karşılaştık.

Kenter’i zahmete sokmak istemeyen Baykal, "Efendim isterseniz açmayın; sadece Nuri Abaç olduğunu söylemekle yetineyim" dedi.

Erol Evgin için uygun görülen ise Paşabahçe’nin mineli camlar koleksiyonundan ceylan figürlü çok hoş bir sürahi oldu.

Baykal, her adımda kuruluş gününü sanatla iç içe geçirmeyi yeğlemişti. Sohbet sırasında da sanatla siyaset iç içe geçti.

Aktarmak istediğim birinci sohbet Yıldız Kenter’den.

Kenter, devlet protokolünün, siyasetin sanata ilgisinin azalmasından yakınırken, "Ankara’ya her gelişimizde mutlaka ilk oyunumuzu protokol için sahnelerdik. Ama 10 yıl kadar önce buna son verdik" dedi.

Gerekçesi çarpıcıydı.

"Çünkü; son yıllarda protokol gelmemeye başladı. Üç kişi bir köşede beş kişi başka bir köşede oturunca şevkimiz kırıldı" diyen Kenter, "Kendisine şifa dilediğim, sanata büyük ilgi gösteren Sayın Bülent Ecevit bile gelmemeye başladı" vurgusunu ayrıca yapma gereği duydu.

Bu ilgisizlik üzerine uygulamadan vazgeçtiklerini söyleyen Kenter, "Ama, hálá seve seve istendiği kadar yer ayırmaya hazırız" diyerek devlet protokolüne ve siyasilere sanata yeniden ilgi göstermeleri çağrısı yaptı.

BAŞBAKAN’IN TUTUMUÜZERİNE

Erol Evgin de bu sohbette bence çok ilginç ayrıntılar verdi.

Cumhuriyet ve Atatürk bağlantılı bu programını sürdüreceğini, konserlere gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu söyleyen Evgin, şarkılar ve türkülerle süslediği bu sunumu ile özel bir misyon üstlenmiş görünüyor.

Kadının sosyal hayata katılımı konusundaki duyarlılığı hem sunumunda hem de Baykal’ın odasındaki sohbette gösteren Evgin, bakın ne yapmış?

Evgin, sunumunda öğretmenlerle yapılan bir toplantıda Atatürk’ün haremlik-selamlık uygulamasına koyduğu tepkiye yer veriyor.

Evgin, AKP Kars il kongresindeki haremlik-selamlık oturma düzenini Başbakan Erdoğan’ın savunması üzerine metnin bu bölümüne bir ilave yapmış.

Bu ilavenin Atatürk’ün, "Kadınların iffetinden mi, yoksa kendinizden mi korkuyorsunuz" sözleri olduğunu söylüyor.

Bir sanatçının böylesi bir tavrına yorum yapmaya bile gerek yok.

Ancak, Evgin’in sohbette, ’iyi bir seçici ve üretken’ diye nitelediği kadının siyasette öne çıkarılmasını özellikle istediğini de belirteyim.
Yazarın Tüm Yazıları