DÜN yapılan CHP Esnaf Kurultayı, bu partinin önceki seçimlerde daha zayıf ilişki kurduğu esnaftan önemli bir destek ve taban bulduğunu gösterdi. Sanıyorum bunda hükümetin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) son kongresine karşı tutumuna CHP’nin tepkisi etkili oldu.
Ancak, salonda başka partilere üye olduğunu bildiğim esnaf temsilcilerini görünce, CHP’nin çabasını vurgulamak gerektiğini de düşündüm.
O nedenle bazılarının, "Katılanlar CHP’liydi" iddiası çok haklı görülemez.
Olsa olsa, CHP Lideri Deniz Baykal’ın esnaftan büyük alkış alması; TESK Başkanı Derviş Günday’ın hükümete sert muhalefet içeren, Baykal’a minnettarlık belirten, CHP’yi esnaf dostu ilan eden konuşmasına neden olan süreci AKP’nin değerlendirmesi gerektiğini ortaya koyar.
BORCUN BİR KISMI ÖDENDİ
Esnaf, Baykal’ın, en çok şu sözlerini alkışlayarak da mesajını verdi:
"Lobilerin değil, alın teri döken KOBİ’lerin, esnafın iktidarı olmak, sizinle birlikte yürümek istiyoruz. Bu size çağrımızdır."
"Esnaf ve KOBİ bakanlığı ilk işimiz olacak."
Baykal, toplumun tüm kesimleri ile el ele olmak amacıyla düzenlediklerini söylediği kurultayda, "53 bin üyemiz esnaf.Bu, yüzde 10 demek; ama yetmez, sizi daha çok istiyoruz" çağrısı yaparken de önemli alkış aldı.
Derviş Günday, AKP için "Bize karşı ayıp ediyorlar" derken, "Bize yardım eden hiçbir siyasetçiye vefa borcumuzu unutmayız.Kurultaya katılmamız da borcumuzun bir kısmını ödemektir" sözleriyle gelecek seçimde CHP’ye açıkça göz kırpmayı yeğledi.
Ne kadar taraflı görülse de bir sivil toplum liderinin böylesine risk alması bana ilginç geldi.
CHP’NİN GÜNEYDOĞU RAPORU
CHP’nin yeni diyalog arayışı dünkü esnaf kurultayı ile sınırlı değil. Geçen hafta, Güneydoğu’da inceleme yapan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen başkanlığında CHP heyeti sorunla ilgili yeni bir rapor hazırladı.
Rapora "Güneydoğu illerimizle ilgili değerlendirme" başlığı kondu. Başlık, CHP’nin Güneydoğu ile terörü ayrı gördüğünü ortaya koyuyor. Zaten rapor da ağırlıklı olarak ’insanın’ sorunlarına dikkat çekiyor. Başlangıç bölümünde Türkiye’deki bölgesel dengesizliğe atıfla bunun ciddi sosyal sorunlar yarattığı, güvenliği olumsuz etkilediği vurgulanıyor.
Hemen ardından, "Bursa’da 75 olan ortalama yaşam beklentisi Şırnak’ta 59’a düşüyor.En ciddi insan hakkı ihlali budur.Çünkü en önemli insan hakkı yaşam hakkıdır" denerek insani bir bakış açısı getiriliyor. Raporda bölge ile ilgili diğer tespitlerin bilinenlerin tekrarı olduğunu söylemeye gerek yok; ama sıralanan bazı öneriler dikkat çekici.
"Eğitimde pozitif ayrımcılık" önerilmesi bunlardan sadece biri.
Bir yandan bu rapor, diğer yandan esnaf kurultayı ve Baykal’ın TÜSİAD’a yönelik sıcak mesajları CHP’nin daha önce yeterince diyalog kuramadığı kesimlere yönelişinin işaretlerini vermesi bakımından önemli görülse gerek.
Ancak sonucu görmek için ilk seçimi beklemek dışında seçenek yok.