Paylaş
İlkokula başladığım il olması nedeniyle, Kayseri’nin bende özel bir yeri ve anıları var.
BAKAN’IN KONUŞMASI
Toplantının son konuşmacısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün idi...
Türkiye için bilimin, bilimsel çalışmaların ve eserlerin, teknolojideki gelişmelerin, mucitlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan, bu tür faaliyetleri desteklediklerini, desteklemeye de devam edeceklerini belirten güzel bir konuşma yaptı.
BİR SORU
Bakan’ın konuşması bittiğinde, sorularla ilgili bölüme geçildi. Mikrofonu rica edip, ilk soruyu yönelttim.
“Sayın Bakanım, konuşmanızı dikkatle dinledim. Çok güzel konulara değindiniz. Özellikle bilimin, bilimsel çalışmaların ve eserlerin, mucitlerin Türkiye açısından önemini ve bunları desteklediğinizi söylemenizden çok mutlu oldum.
Bu aşamada, sizinle doğrudan ilgili olmayan ancak bakanlığınızın adının Bilim ile başlaması nedeniyle, sizi de yakından ilgilendiren bir konuda, Hürriyet Gazetesi yazarı olarak değil akademisyen şapkamla size bir sorum olacak.
Bakanlar Kurulu’ndan geçen ve şu anda TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu’nda olan Gelir Vergisi Tasarısı’nda yer alan bir düzenlemeye göre;
· Bilimsel eserlerin ve mucitlerin yüzde 17 olan gelir vergisi oranı, yüzde 35’i bulan bir tarifeye göre vergilendirilmek isteniyor.
· Öte yandan, borsada milyonlarca hatta on milyonlarca kazananlar, yüzde SIFIR vergi ödüyor. Yeni tasarıya göre de sıfır.
· Hazine bonosu ve Devlet tahvili faizi olarak milyonlarca, on milyonlarca lira gelir elde edenler de sadece yüzde 10 vergi ödüyorlar. O kadar...
· Milyarlarca lira kazanan bankalar, yüzde 20 kurumlar vergisi ödüyorlar.
ABD, İngiltere ve daha birçok ülkede sıfır ya da düşük vergi ile desteklenen bilimsel eserlerin ve mucitlerin, Türkiye’de yüzde 17 olan vergisi yüzde 35’i bulabilen bir tarifeye göre vergilendirilmek isteniyor. Buna ne diyorsunuz?”
CİDDİ BİR HATA
Bakan Ergün, bilime ve mucitlere yönelik vergilendirmedeki bu yaklaşım biçimini doğru bulmadığını belirttikten sonra, konu ile ilgileneceğini ifade etti.
Ardından, danışmanına “Şükrü Hoca’dan bilgilerini alın” diye talimat verdi.
Belli ki adı “Bilim” ile başlayan bir Bakanlığı temsil eden Bakan, bilime yönelik bu vergi artışından rahatsız olmuştu.
KAYSERİLİLER DE HAYRET ETTİ
Toplantı bitimi kokteylde yanıma yaklaşan Kayserililer, “Gerçekten bilimsel eserlere ve mucitlere vergi artışı mı geliyor?” sorularıyla hayretlerini ifade ettiler.
Telif kazancı ya da diğer kira, ücret vb. belli sınır aşıldığında tüm gelirleri beyan ettiren, telif kazancına yüzde 25 gider uygulandıktan sonra, yüzde 35’i bulan bir tarife uygulayan bu vergilendirme; bilime, sanat ve mucitlere indirilecek bir darbe olacak. Bilimsel eserlerden, sanatçılardan ve mucitlerden alınacak vergi Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin, yüz binde birini bile bulmaz. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bunun değiştirileceğini tahmin ediyoruz.
Erteleme uyarımız etkili oldu
· “1 Temmuz’daki Evlilik Ertelenmeli” başlığı altında 24 Haziran 2013 tarihli yazımızda ertelenmesini önerdiğimiz “yol kenarı otopark hizmeti verenler ile ev ve işyerlerine sipariş götürenlerin 1 Temmuz 2013’ten itibaren kullanmak zorunda olduğu” EFT-POS yani Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz uygulaması, 1 Ekim 2013’e ertelendi.
· Çeşitli yazılarımızda ertelenmesini önerdiğimiz 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren; işyeri hekimi, işyeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu, yakında çıkacak bir kanunla 1-2 yıl ertelenecek.
· Yeni TTK’ya göre yapılacak “Ana sözleşme değişiklikleri”, 1.7.2014’e kadar bir yıl ertelendi.
Paylaş