İmam nikâhlı eş için vergi mi var?

Haberin Devamı

SORU: Mülkiyeti kendime ait evde, “imam nikâhlı” eşimle beraber yaşıyorum.
Bir arkadaşım, sizin yazınızdan okumuş “yakın akrabalarla aynı evde kalınırsa kira geliri beyan edilmez, aksi halde beyan edilirmiş”.
Bu doğru mu? Peki.. imam nikahlı eşim, yakın akrabadan da daha yakın olmuyor mu?
Erdoğan DODARLI - İstanbul

YANIT: Yazdıklarım, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Emsal Kira Bedeli” başlıklı 73. maddesinde yer alıyor. Buna göre, evinizde kız arkadaşınızla veya erkek arkadaşınızla, sürekli olarak birlikte kaldığınızda, “evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olan emsal kira bedeli” bulunacak. Bunun yarısı da bildirmeniz gereken kira tutarı olacak.
“İmam nikâhı” olayına gelince, Maliye’nin tanımına göre “eş” deyimi; aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade ediyor (Bkz. 23 Ekim 2012 tarih ve 2012/7 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri). Bu tanıma göre, Gelir Vergisi Kanunu, imam nikâhlı eşi yasal evlilik bağı bulunmadığı için “eş” kabul etmiyor. İmam nikâhlı eşiniz için ya gelir vergisi ödeyeceksiniz ya da yasal evlilik bağı kurarak evleneceksiniz.

Haberin Devamı

Kapıcı dairesini kiraya vermek

SORU: Biz apartman kapıcı dairesini herhangi bir resmi başvuru yapmadan tadil ederek kiraya verdik ve kiracının ödediği kiralar apartmandaki kat maliklerine dağıtılıyor. Kira gelirinin beyanı konusunda kat maliklerinin yükümlülükleri neler olabilir?
F. Tezcan – ANKARA

YANIT:
Apartman malikleri konut kira geliri elde ediyorlar. 3.200 (2014’de 3.300) TL’lik istisna koşulları taşıyan her malik için söz konusu. Başka konut kiraları varsa, bu kirayı da onunla birleştirecekler. İstisnadan, toplam kira tutarı üzerinden yararlanılıyor.

Çocukların özel okul faturaları

SORU: Çocuklarımın özel okul faturalarını şirketim adına düzenleterek gider yazabilir miyim?
Ayhan Şahin - ANKARA

YANIT:
Hayır gösteremezsiniz. Ancak, şahıs olarak gelir vergisi beyannamesi verdiğinizde, gelirinizin yüzde 10’unu aşmayacak tutarı indirebilirsiniz.

Kız arkadaşım var diye ölen karımdan aldığım maaş kesilir mi?

SORU: Sekiz yıl önce, benden 25 yaş büyük, kamuda üst düzey bir görevden emekli ve varlıklı bir kadınla evlendim. Geçen yıl öldü. Bana bir ev, bir yazlık biraz da para miras kaldı. Emekli maaşının da (işsiz olduğum için) yüzde 75’i bağlandı. Ayda 3.500 lira “Dul aylığı” alıyorum. Ölenle ölünmüyor. İki aydır, birlikte yaşadığım 28 yaşında kız arkadaşım var. Kız arkadaşımla, ölen karımdan kalan evde yaşıyoruz. Bu nedenle, ölen karımdan aldığım maaş kesilir mi?
(Rumuz: Ölenle ölünmüyor)

YANIT:
Kız arkadaşınızla evlenmediğiniz sürece, ölen karınızdan size bağlanan aylık kesilmez. İşe girerseniz, bağlanan dul aylığı yüzde 50’ye iner. Evlenirseniz tamamı kesilir.

Haberin Devamı

Boş olan konutun gelir vergisi olur mu?

SORU: Boş olan bir konutun gelir vergisi olur mu? Vergi dairesine boş olduğunu bildirmem gerekir mi?
İzzet Çelik - SİNOP

YANIT:
Boş olan konuta gelir vergisi olmaz. Vergi dairesinde kayıtlı iseniz, bir dilekçe ile durumu bildirmeniz de yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları