GS ve FB’li futbolcular niçin rekortmen değil

BUGÜN futbolseverlerin heyecanı dorukta. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları farklı bir heyecan içindeler.

Galatasaraylılar "Bu maçı alırsak, puan farkını 6’ya çıkarırız. Şampiyonluk garanti", Fenerbahçeliler de "Biz Galatasaray’ı sahasında yenmiş takımız. Kendi sahamızdaki bu maçı kazanıp, tekrar lider olacağız" diyorlar.

Bakalım, sonuç ne olacak?

FUTBOLCULARIN REKORTMENLİĞİ

Bu arada hem FB’li hem de GS’li okurlarımızın merak ettiği bir husus var.

Anelka, Alex, Appiah, Song, Mondragon, Rüştü ve Hakan başta olmak üzere, bir çok futbolcunun milyonlarca dolar aldıkları halde, vergi rekortmenleri listesinde adlarına rastlamadıklarını belirtiyor ve nedenini soruyorlar. Kuşkusuz yalnızca FB ve GS’li futbolcular değil. Beşiktaş, Trabzonspor ve diğer takımlarda oynayan sporcuların vergi durumu da merak ediliyor.

Bir okurumuz da İstanbul vergi rekortmenleri listesini dikkatle incelediğini, 100. sıradaki kişinin 800 bin YTL ödemiş gözüktüğünü ve ilk 100’de hiçbir futbolcunun olmayışını hayretle karşıladığını belirtiyor.

Okurlarımızın merakını gidermek için açıklayalım; futbolcuların aldıkları milyonlarca dolar transfer ücreti, gelir vergisinden müstesna tutuluyor. Bununla ilgili yasa maddesine göre, bu ücretler üzerinden yalnızca yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi) yapılıyor (Bkz. Gelir Vergisi Kanunu, Geçici Md. 67).

Bu nedenle, futbolcular elde ettiği gelirin tutarı ne olursa olsun, bu gelirlerini beyan etmiyor ve gelir vergisi de ödemiyorlar. Böyle olunca da vergi rekortmenleri listesinde yer almıyorlar.

BALAYI BİTİYOR

Futbolcuların, sadece transfer ücretleri değil; galibiyet primi, tur atlama primi, ikramiye, avans ve benzeri adlarla yapılan ücret ödemeleri de Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 64. maddesine göre, 31 Aralık 2007 tarihine kadar, gelir vergisinden müstesna olacak. Bu ödemelerden, yalnızca yüzde 15 stopaj yapılacak (Maliye Bakanlığı Özelgesi, 4 Mayıs 2005 Tarih ve 4225-46/02001 sayılı, Bkz. Yaklaşım Dergisi, Ekim 2005, s.276-277).

Yukarıda da belirtildiği gibi, "futbolcuların vergi balayıları" 31 Aralık 2007 tarihinde sona eriyor.

Yeni bir yasa çıkmadığı takdirde, futbolcuların transfer ücretleri, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, yüzde 15 - 35 arasında değişen gelir vergisi tarifesine göre vergilendirilecek. Ancak, şu andaki tarifeye göre; 40.000 YTL’yi aşan ücretler, yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi tutulduğu için, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, futbolcuların transfer ücretlerinin de büyük kısmı yüzde 35 oranında vergilendirilecek.

İşin teorisi bu ama pratiğinin böyle olacağını hiç zannetmiyoruz. 31 Aralık 2007 tarihine kadar ya bir yasa çıkar ya da başka bir yasanın sonuna ekleme yapılır ve futbolcuların transfer ücretleri, yine gelir vergisinden müstesna tutulur, diye düşünüyoruz.

Bakalım, izleyip göreceğiz...

Gecikme zammı indirildi

29 MART günü yayınlanan "Yıllık Yüzde 36 Gecikme Zammı İndirilmeli" başlıklı uyarımız etkili oldu ve gecikme zammı indirildi. Yeni düzenlemeye göre; 2 Mart 2005 tarihinden bu yana aylık yüzde 3, yıllık yüzde 36 olarak uygulanan gecikme zammı oranı; 22 Nisan 2006 tarihinden itibaren, aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 olarak uygulanacak.

Buna bağlı olarak, "tecil faizi" oranının da bir tebliğ ile; aylık yüzde 2, yıllık yüzde 24 olarak açıklanması bekleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları