VERGİ iadesi küçük ev alanlara yok, büyük ev alanlara var.Net alanı 150 m2 ve üzerinde apartman dairesi, villa ve benzeri konut alıp, henüz evi teslim almayanlar yaşadılar.
KDV İADESİ
Aşağıdaki koşulları taşıyanlar, KDV iadesinden yararlanabilecek.
1- İnşaat firmasından aldığı evin net alanı 150 m2 ve üzerinde olacak.
2- İnşaat firması ile KDV dahil bedel üzerinden anlaşıp, borcunu ödemiş ya da ödemeye devam ediyor olacak.
3- En önemlisi, bu ev 17 Mart -15 Haziran 2009 tarihleri arasında teslim edilmiş olacak.
Bu koşulların üçü de varsa, yaşadınız.
Piyangodan "küçük ikramiye" gibi bir şey çıktı. Ödediğiniz yüzde 18 KDV yüzde 8’e indi. Ödemişseniz, inşaat firması size yüzde 10 KDV’yi iade edecek.
İADENİN DAYANAĞI
"Bu iade de nereden çıktı?" diye soranlara açıklayalım.
Net alanı 150 m2 ve üzeri olan konutların KDV’si, 17 Mart’tan başlamak üzere, 15 Haziran 2009’a kadar yüzde 18’den, 8’e indirildi. KDV yasasına göre; KDV yönünden vergiyi doğuran olay, konutun teslimi anında doğuyor. Buna göre;
- 17 Mart 2009 tarihinden önce, net alanı 150 m2 ve üzerinde ev için inşaat firması ile yüzde 18 KDV dahil, belli bir tutar üzerinden anlaşanlar, evlerini 17 Mart-15 Haziran 2009 tarihleri arasında teslim alırlarsa, evlerinin KDV’si yüzde 8 olacak. İnşaat firması da yüzde 10 fazla aldığı KDV’yi iade edecek ya da ödenecek borçtan düşecek.
- 17 Mart’tan önce, müteahhitle anlaşma yapan ancak KDV’yi evin tesliminde ödeyecek olanlar; ev 15 Haziran 2009’a kadar teslim edilirse, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecekler.
- İnşat firmasından alınan ev 15 Haziran 2009’dan sonra teslim edilecekse, 16 Haziran’da KDV tekrar 18’e çıkacağı için, KDV iadesi söz konusu olmayacak.
- Net alanı 150 m2 ve üzerinde olan evin tapusunu 16 Haziran 2009’dan sonra alanlara, KDV iadesi yapılmayacak. Ancak, bu tarihten önce kat irtifaklı arsa tapusu alanlar, evin inşaatı 17 Mart-15 Haziran 2009 tarihleri arasında tamamlanır ve faturası da bu dönemde kesilirse, yüzde 10 KDV avantajından yararlanabilecekler.
- İnşaat firmasının, yüzde 10 KDV’yi iadeye yanaşmaması durumunda, noterden bir ihtar çekilmesi ve yine iade etmiyorsa, Yargı yoluna başvurulması gerekiyor.
TAPU HARCI İNDİRİLMELİ
Vatandaşa "büyük müjde" olarak duyurulan konutlarda KDV indiriminde, deyim yerindeyse dağ fare doğurdu. Bundan, azınlıkta kalan bir kesim yararlanabilecek.
Türkiye’de inşa olunan konutların yüzde 95’inin net alanı 150 m2’nin altında. Bu konutları alanlara da bazı avantajlar sağlanmalıydı. Örneğin, konut kredisi faizleri düşürülebilirdi, alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği binde 15 "tapu harcı", binde 5’e hatta binde 1’e indirilebilirdi.
Bunun için zaman geçmiş değil, hálá indirilebilir...
İnşaatçıya KDV iadesi yıllık bazda yapılmalı
NET alanı 150 m2’nin altında konut inşa eden firmalar;
- Aldıkları demir, çimento, kum, çakıl, kereste, cam, fayans, batarya vs. ile nakliyeciye yüzde 18 KDV ödüyorlar.
- Konutları satarken, yüzde 1 KDV alıyorlar.
Özetle, KDV’den alacaklı çıkıyorlar. KDV’yi alabilmek için de inşaatın tamamlanıp, konutların alıcıya teslim edilmesini bekliyorlar.
Bu da neresinden bakarsanız 2-3 yıl, bazen de 4-5 yıl ya da daha uzun zamanı gerektiriyor.
Özellikle kriz döneminde, "lokomotif sektör" olan ve ekonominin üçte birini doğrudan ilgilendiren inşaat sektörünü, canlandırabilmek ve inşaatçılara destek olabilmek için, KDV iadelerinin, inşaat devam ederken de üç ayda bir avans mahiyetinde, hiç değilse yarısının iade edilmesikonusunda bir düzenleme yapılmasında yarar var.