Dernek ve vakfın çay ve yemek davetine vergi var

VERGİ yasalarındaki son değişiklikler, çay ve yemek daveti veren, dernek ve vakıfları da vergi kapsamına alıyor.

Dernekler ve vakıflar, hem üyeleri arasında sosyal dayanışmayı sağlamak hem de gelir elde etmek amacıyla, zaman zaman çay ve yemek davetleri düzenliyorlar. Bu toplantılar bazı otellerde, müzikli ve eğlenceli yemek daveti şeklinde de olabiliyor.

Diyeceksiniz ki, "Bunda ne var, yoksa bu çay ve yemek davetlerinde mi vergisi var?"
Evet, duruma göre vergisi var. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre; yıl içinde birden fazla veya birden fazla vergilendirme döneminde, periyodik olarak, ticari bir organizasyon çerçevesinde çay, yemek, tiyatro, kermes, konser gibi faaliyetlerin düzenlenmesi ve bu faaliyetten gelir elde edilmesi, hem kurumlar vergisi hem de KDV mükellefi olmayı ve vergi ödemeyi gerektiriyor (Bkz. 3 Nisan 2007 Tarihli R.Gazete’de yayınlanan 1 No.lu Kurumlar V. Genel Tebliği, Bölüm 2.4, sayfa:43).

İKTİSADİ İŞLETME

Dernek ve vakıflar için vergi mükellefiyeti, kurumlar vergisi yönünden oluyor. Normal koşullar altında, dernek ve vakıfların, tüzel kişilikleri kurumlar vergisi mükellefiyeti dışında tutuluyor. Ancak, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmenin olması halinde, bu iktisadi işletme, kurumlar vergisi mükellefi oluyor.

Yeni Kurumlar Vergisi Yasası’nın, ikinci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan hükümlere göre, bir iktisadi işletmenin varlığından sözedilebilmesi için;

1- Müessesenin bir derneğe ait olması,

2- Sermaye şirketi veya kooperatif şeklinde kurulmamış olması,

3- Ticari, sınai veya zirai alanda devamlı olarak faaliyette bulunulması,

gerekiyor.

Burada önemli olan husus, "faaliyetin devamlı olması" ile ilgili. Maliye Bakanlığı’na göre; ticari, sınai veya zirai faaliyetin devamlı olmasından amaç; faaliyetin bir vergilendirme döneminde (yani 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında) "bir defadan fazla veya birden fazla vergilendirme döneminde, periyodik olarak, ticari bir organizasyon çerçevesinde, tekrarlanmış" olmasıdır. Bu tanım doğrultusunda çay ya da yemek daveti düzenlenmesi durumunda, dernek ya da vakfa ait bir "iktisadi işletme" oluştuğundan sözediliyor ve bu iktisadi işletmenin kurumlar vergisi mükellefi olması isteniyor.

KDV’Sİ DE VAR

Olayın bir de KDV’si var. Dernek
ve vakıflara ait veya tabi olan ya da bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri katma değer vergisine tabi (KDV Yasası Md.1/3-g).

Buna göre, bir vergilendirme döneminde, birden fazla veya birden fazla vergilendirme döneminde, periyodik olarak, çay ve yemek daveti düzenleyen Dernek ya da vakfın; ticari bir organizasyon çerçevesindeki faaliyetleri, Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-g maddesi uyarınca katma değer vergisine tabi bulunduğundan, derneğin bu işlemler dolayısıyla, katma değer vergisi mükellefi olması gerekiyor.

Şu anda çok kişi, dernek ya da vakfın çay ve yemek daveti olayının, Kurumlar Vergisi ve KDV boyutunun farkında bile değil. Bu yazı, sanıyoruz çoğu dernek ve vakıf yöneticisinin keyfini kaçıracak...
Yazarın Tüm Yazıları