Paylaş
Anneme hangi kocasından aylık bağlanacak?
SORU: Babam, T.C Emekli Sandığı’na tabi memur iken vefat etmişti. Kendisi de memur olan anneme “dul aylığı” bağlanmıştı. Bir süre sonra annem “ikinci evliliğini” yaptı. Evlenince, babamdan bağlanan aylık kesilmişti. Annem şu anda emekli. Geçen ay, SSK emeklisi olan ikinci eşi de öldü. Bu durumda annem hangi kocasından aylık alacak?
Özgül GÜNAY – İstanbul
YANIT: Anneniz her iki kocasından da “dul aylığı” alacak. Bir de kendi emekliliğinden alacak, etti üç aylık. Bunun için yani vefat eden iki kocasından da aylık bağlanması için annenizin ilgili kurumlara yazılı olarak başvurması gerekiyor.
Emeklinin gelir getirmeyen dükkânı
SORU: Emekliyim. 105 m2’lik oturduğum bir ev ve 16 m2’lik yıllardır kiraya veremediğim “boş” bir dükkânım var. Belediyedeki memur, “Sadece eviniz olsaydı, emlak vergisi ödemezdiniz. Ancak bir ev bir de dükkânınız var. İkisi için de emlak vergisi ödeyeceksiniz” dedi. Evim için geriye dönük olarak da üç yıllık emlak vergisi istiyorlar. Ne dersiniz ödeyeyim mi?
Osman YILDIZ - Bolu
YANIT: Ödemeyin. Bu konuda, bir “genel tebliğ” var. Belediyeler bu tebliğe göre hareket etmek zorundalar. Maliye Bakanlığı’nın, 31 Mart 2003 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ile yaptığı açıklamaya göre; emeklinin, gelir getirmeyen arsası, arazisi veya dükkânının olması, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan konutu nedeniyle, “Sıfır oranlı” emlak vergisinden yararlanmasına engel değildir.
Tebliğ ile yapılan açıklama uyarınca, eviniz için emlak vergisi ödemezsiniz. Dükkânınız için ödersiniz.
Hem babadan hem de kocadan maaş bağlanır mı?
SORU: Yıllar önce ölen dedemin maaşı Emekli Sandığı’ndan. Geçenlerde vefat eden babamın da maaşı Emekli Sandığı’ndan. Böyle bir durumda, ev hanımı olan annem; hem dedemden hem de babamdan maaş alabilir mi?
Celal YALNIZ - İstanbul
YANIT: Babanız da dedeniz de Emekli Sandığı mensubu olduğu için anneniz; hem eşinden hem de babasından maaş alamaz. Ancak yüksek olan aylığı seçip alma hakkı vardır. Farklı kurumlardan emekli olsalardı ve ikisinden biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölseydi, ikisinden de aylık bağlanırdı.
Kıdem tazminatı hesabına fazla mesai dahil mi?
SORU: Kıdem tazminatı hesaplanırken, fazla mesai ücreti de normal ücrete dahil edilir mi?
İsmail COŞKUN - Mersin
YANIT: Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçiye her ay düzenli olarak ödenen ücretler göz önüne alınır. Fazla mesai, düzenli bir ücret ödemesi olmadığı için kıdem tazminatının hesaplanmasında göz önüne alınmaz.
6 ev benim, 1 ev de eşimin var
SORU: Eşim ve ben emekliyiz. Benim 6, eşimin de 1 evi var. Evlerimiz 200 m2’yi aşmıyor. Emeklilerin evinden vergi alınmıyormuş. Doğru mu?
Nedim AKPINAR - Bursa
YANIT: Hem doğru hem değil. Sizin birden fazla eviniz olduğu için 6 eviniz için de emlak vergisi ödeyeceksiniz. Eşiniz ise ödemeyecek.
Ev satışında 5 yıllık muafiyet 10’a mı çıktı?
SORU: 5 yıl elde tutulan gayrimenkul satıldığında gelir vergisi yoktu. Bu süre 10 yıla mı çıktı?
Nermin GÜNGÖR - Ankara
YANIT: Şimdilik 5 yıl olarak duruyor. Ancak TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda bir vergi tasarısı var. O aynen yasalaşırsa, 5 yıllık süre “sonsuza” çıkıyor.
Paylaş