Eşini genç yaşta kaybeden Aysun Hanım’ın, bütün dünyası oğlu olmuş.
Bayramdan sonra oğlu, öteden beri arkadaşlık ettiği kız arkadaşı ile nişanlanmayı ve evlenmeyi düşünüyormuş.
Aysun hanım gelin adayını beğeniyormuş ama oğlu ile birlikte kira aldıkları gayrimenkuller yönünden endişeliymiş.
GELİNE VEYA DAMADA MAL
“Yıllarca oğlum için biriktirdiğim serveti, oğlumla evlendi diye elin kızına teslim edecek değilim. Oğlumdan boşanırsa, malların yarısına bedavadan sahip olacak. Oğlumu garantiye almak için, evlilik öncesi sözleşme yaptırır, öyle evlendiririm” diye endişesini belirtti.
Benzer tepkiler, kız babalarından da geliyor;
“Kızım evlendikten sonra, damat hayırsız çıkarsa, ben ölünce kızıma miras kalacak işhanımın yarısının üzerine konarsa diye endişeleniyorum. Bu nedenle, kızımın evlenmesini adeta istemiyorum.”Halk arasında söylenen “malın mı var derdin de var” sözünde olduğu gibi, malı olan çok kişi, çocuğunun mutsuz evliliğinden çok, malların paylaşımı endişesinde...
GEREKSİZ ENDİŞELER
Bu uygulama, yalnızca Almanya’da yerleşik olanları değil; Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, ABD gibi, yurt dışında herhangi bir ülkede çalışma ya da oturma izni olan, tüm Türkleri kapsıyor. Ancak, bunun için olayı bilip, KDV iadesini takip etmek gerekiyor.
KDV iadesini, bir örnekle açıklayalım. Almanya’da yerleşik olan Cemil Bey, tatil için ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldiğinde; 5.000 TL’ye bir halı, kendisi ile eşine de 3.500 TL’ye elbise, ayakkabı vs. almıştır. Bu durumda Cemil Bey, 8.500 TL’lik alışverişi sırasında ödediği, fiyatın içine dahil olan KDV’yi iade alarak geri alabilecek.
İADE KOŞULLARI
- KDV iadesinden, TC tabiyetinde olmakla birlikte, yurt dışında bulunan ve yabancı ülkede ikamet ettiklerine dair, o ülke resmi makamlarından ikamet belgesi veya bu mahiyetteki bir belge alan, Türk vatandaşları yararlanabiliyor.
Özellikle, mevduat güvencesinin (15 Şubat 2013 tarihinden itibaren) her banka için kişi başına 100 bin TL olması nedeniyle, ortak hesapların sayısı arttı.
Eşinize ek kart olayında ise, belirleyeceğiniz aylık limit çerçevesinde eşiniz, onun adına çıkarttırdığınız ek kartla para çekebiliyor ya da harcama yapabiliyor.
Diyeceksiniz ki; fark ne?
Sonuçta her ikisinde de belirli bir parayı çekebiliyor ya da harcayabiliyor.
İşin doğrusu, pek öyle değil.
ORTAK HESAP
Bunda bir sorun yok ama devamında “bazı ince noktalar” var. İşte bu ince noktalar çok önemli…
ALIŞVERİŞ PUANI
Şirketin çalışanı ya da yöneticisi, banka kredi kartı ile şirket adına harcama yapıyor ya da mal alıyor. Bunların faturası da şirketten ödeniyor.
Buraya kadar bir sorun yok. Sorun buradan itibaren başlıyor.
Kredi kartına nakit puan uygulandığında, şirket çalışanı ya da yöneticisi;
- Nakit puan karşılığını özel harcamalarında kullanıyorsa, nakit puan karşılığı yaptığı özel harcama tutarını, şirkete ödeyecek. Şirket de bunu gelir kaydedecek.
Bazen de bizzat gelip soranlar oluyor. Geçen hafta da böyle bir durum oldu.
PATRON VE KIZI
Elele tutuşmuş vaziyette kapıdan içeri giren genç kadın 18-19, erkek ise 35-36 yaşlarında gösteriyordu.
Önce kendilerini tanıttılar. Erkek, genç kadının babasına ait otelde çalışıyormuş. Zaman içinde birbirlerine aşık olup evlenmeye karar vermişler. Ancak kızın babası evliliğe şiddetle karşı çıkmış. O da kızı kaçırmış ve evlenmişler. Evlilik sonrası babada yine yumuşama olmamış. Bu arada, parasal sorunlar da başlayınca, hayatın acı gerçekleriyle karşı karşıya kalmışlar. Damadın sorusu şuydu;
- Toplam 16 yıl, kayınpederin otelinde de 13 yıl hizmetim var. En az 15 yıl sigortalı olanlar, kendi istekleriyle dahi ayrılsalar, kıdem tazminatı alabiliyor. Bu durumda, bir avukata vekalet versem, yaklaşık 45 bin TL tutan kıdem tazminatımı kayınpederden alabilir miyim?
TAZMİNAT ALIR MI YOKSA ÖDER Mİ?
Belli ki 13 yıllık kıdem tazminatı onları rahatlatacaktı.
SORU: Eşimden, evlendikten iki gün sonra ayrıldım. Daha sonra da anlaşmalı boşandım. Evlenmeden önce, babamdan dolayı aldığı aldığım yetim aylığı tekrar bağlanır mı? Yoksa, evlenince bu hak bütünüyle kayboluyor mu?
Rabia ATALAY - İzmir
YANIT: Rahmetli babanız SSK’lı veya Bağ-Kur’luysa 24 aylık, TC Emekli Sandığı mensubuysa, 12 aylık “Çeyiz parasını” evlenirken almış olmanız gerekiyor. Bu durumda, yetim aylığı hakkınız kaybolmuyor ancak 24 aylık ya da 12 aylık süre dolmadan, size maaş bağlanmaz.
Özel teknedeki kaptanın vergisi
Hepimizin ödediği ÖTV diye bir vergi var.
Günlük yaşantımızda sık sık ödüyoruz.
Ödüyoruz ama böyle bir verginin “AB ülkelerinde de var” diye getirildiğinin ancak bazı ürünler için AB’de olmadığının ve sadece Türkiye’de uygulandığının, çok kişi farkında değil!
Bunlardan, pırlanta, elmas, yakut ve incideki yüzde 20 ÖTV Torba Yasa ile kaldırıldı.
Ancak diğerlerinde de kaldırılması gerekiyordu. Kaldırılmadı!
GETİRİLİŞ GEREKÇESİ
Damga vergisi konut ve işyeri kiralamalarında farklı uygulanıyor. Depozito ve kefil devreye girince, uygulama çok daha farklı oluyor.
KONUT KİRALARI
Gerçek kişilerce, “konut” olarak kiraya verilen gayrimenkuller için düzenlenen kira sözleşmelerinde, bazı “ince noktalar” var.
1. Damga Vergisine Tabi Olmayan Sözleşmeler:Yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi, depozito tutarı, kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutulur (Damga V. Kanunu’na ekli 2 Sayılı tablonun IV/31 No.lu fıkrası).
2. Damga Vergisine Tabi Olan Sözleşmeler:a) Sözleşmenin Depozito Tutarını da Kapsaması:Sözleşmenin, kira tutarı yanında “depozito” tutarını da kapsaması durumunda, depozito tutarının “teminat hükmünde” olması nedeniyle, sözleşmenin sadece depozito tutarı üzerinden, düzenlenme tarihi itibariyle, nüsha sayısına göre nispi damga vergisine (2014 yılı için binde 9.48 damga vergisine) tabi tutulması gerekir (DV Kanununa ekli 1 sayılı tablonun IA-3 fıkrası).
b) Sözleşmenin Kefil İmzasını da İçermesi:Kiracı ve kiralayan yanında, “adi kefil”, “müteselsil kefil”, “müşterek borçlu ve müteselsil kefil” olarak kefil imzasını da kapsaması durumunda, kira bedeli üzerinden, düzenleme tarihi itibariyle nüsha sayısına göre binde 9.48 damga vergisine tabi tutulması gerekir (DV Kanununa ekli 1 sayılı Tablonun I/A-3 fıkrası)