Kamuda liyakat hasreti

SİYASET herkesin hakkı. Bu konuda yasaklayıcı bir kısıtlama getirilmesi düşünülemez bile. Ancak icrai makamlar “liyakat” istiyor. Hele kamu bütçelerini kullanma yetkisi söz konusu ise, bu görevlere ilişkin tarif edilmiş bir ehliyet normu mutlaka gerekiyor. Özellikle 81 il ve yüzlerce ilçeye dağılmış belediye başkanlarının belirlenmesinde bu husus çok önem arz ediyor. Diyeceksiniz, “demokrasi var, halk seçiyor, elitistlik yapmanın gereği yok.”

Haberin Devamı

 

Bu yaklaşımlar hayat pratiklerimizin ışığında tartışmaya açıktır. Böylesi kritik görevlere talip olanların asgari birikim ve deneyim sahibi olmasında çok açık bir kamu yararı vardır. Özellikle belediye başkanlığı türü icrai kamu yöneticiliği “acemi nalbant” misali “ağır ağır” öğrenilecek makamlardan değildir. Yanı sıra; bir “ürkek tavşan” tutumuyla, mevzuat hazretlerini gerekçe göstererek kenti kilitliyor olmak, insanların asgari konforundan “çalmak”, hatta “ızdırap” yüklemek manasındadır.


Pek tabi bu durumun aksi olarak “frensiz hizmet aşkıyla” (?), kırıp döken bir iş anlayışı da kabul edilemez.
Esasında, tıpkı “Kaymakamlık” görevi gibi, belediye başkanlığının da bir “kariyer mesleği” olması gerekirdi.
İyi bir “şehir plancısı, mimar, mühendis” bakış açısı, hani olmadı, böylesi birikimlerden istifade edebilme kaliteleri olan, finanstan, hesap kitaptan anlayan, dünya örneklerini bilen, siyaseti bir meslek olarak algılamayan, başkanlık anlayışını kalıcı ve sürdürülebilir bir vizyonla yoğuran, becerikli ve rasyonel bir başkan profilinden söz ediyoruz. Tabii ki bu özelliklere haiz sınırlı sayıda yöneticiler de var. Ancak burada “kahir ekseriyetten” söz ediyoruz.
Bu amaçla her önüne gelenin başkanlığa heveslenmesini önleyecek bir temel düzenleme, öncelikli olarak tüm bu handikapların büyük ölçüde müsebbibi olan “Siyasi Partiler Kanunu’nda” yapılmalı. Bugün bu ülkede “siyaset” bir geçim ve zenginleşme vasıtası olarak “vasatların” kümeleştiği bir alan. İstisnasız her siyasi parti; bir vasıfları olmadığı halde parti üyeliğinde kıdemlenmekten “yarar” uman ve maalesef “sonuç” elde edebilen insanlarla dolu. Kaldı ki bahse konu “siyaset esnafları” bu durumu kendilerine hak görüyorlar. Dışarıdan nitelikli birileri çemberi delmeye kalksa; “bu partiye yıllarca emek verenler dururken” şablonuyla, arsızca sindiriliyor.
Neticede seçen ve seçilenlerin karşılıklı birbirini beslediği bir yapıdan söz ediyoruz. Türkiye kamu hizmetlilerine yönelik bahse konu “kara düzeni” değiştiremediği müddetçe, devlet organizasyonumuzu büyük ölçüde sarmış “asalak zihniyet”, kamudan beklenen verimlilik ve rasyonaliteyi maalesef Kaf Dağı’nın arkasındaki zamanlara taşımaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları