Küçük şef Rüzgar

Patatesten kirpi, kendi açtığı hamurdan makarna yaptı; benimle köfte yoğurdu; kalıplardan kelebek, balık ve ayı şeklinde kurabiye çıkardı. Kız-erkek fark etmez Komili Hakiki Lezzetler Atölyesi’nin sıradaki ilk etkinliği 7 Nisan’da. Yerinizi ayırtın!

Haberin Devamı

Babası restoran işletmeciliği yaptığı için mutfağa da, yemek pişirmeye de, sanayi tipi ocaklara da, aşçılara da yakın bir çocuk Rüzgar. Evde oynamayı en sevdiği oyunların başında da hamur yapmak, una su katıp yoğurmak geliyor...
Bu yüzden 6-12 yaş arası çocuklara açık olan ‘Komili Hakiki Lezzet Atölyesi Çocuk Şefler Mutfakta’ etkinliğine götürmek için her yolu denedim. “2,5 yaşında ama 4 gösteriyor” dedim. Ve başta yazdığım şeyleri sıraladım.
Yüzümü kara çıkarmadı oğlum. Kapıdan girdiği anda ilgisini belli etti. Onun için hazırlanan keklere, böreklere hiç ilgi göstermedi ve hemen mutfak tezgahına ışınlandı. Yetişsin diye koydukları yükseltinin üstüne çıktı ve işe başladı.
Bilimsel açıklamasını bilemeyeceğim ama yoğurmak çocuklara çok iyi geliyor arkadaşlar. Hamur yoğurmak, köfte yoğurmak, yoğurmak da yoğurmak. O minik eller bir şeylere batıp, çıkıp, sıktıkça Rüzgar zevkten dört köşe oldu. Deşarj oldu, motive oldu; sanki büyüdü, adam oldu. O önlüğü giyip, o şapkayı takınca kendini büyümüş gibi hissetti.
Mönü şöyleydi: Köfte, domates soslu makarna, portakal soslu salata, kumpir ve kurabiye... Kurabiye kısmı tamamen Rüzgar’a aitti. Kendi yoğurdu, kalıptan çıkardı, şekerlemeler serpti, gözlerine minik çikolata koydu. Piştikten sonra da “Ben yaptım” diye diye yemelere doyamadı.
İkinci favorisiyse patatesten yaptığımız kirpi oldu. Kulaklarına turp, gözlerine üzüm taktık. Yeşil soğanlarla kol, bacak, kuyruk yaptık. Benim obur oğlum yüzünden hayvancık 15 saniye yaşadı ama. Biter bitmez kaşığını daldırdı ve hapur hupur yedi.
Komili bu etkinliği, çocukların küçük yaşta doğru beslenme alışkanlığını kazanmaları ve birbirinden lezzetli yemeklere imza atmaları için düzenliyor. Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç’in Koşuyolu’ndaki atölyesinde gerçekleşiyor. Şubat ayından beri sık sık tekrarlanıyor.
Mevsim sebze ve meyvelerinden hazırlanan mönüler sürekli değişiyor. Etkinlik sonunda katılan tüm çocuklara, ‘Komili Hakiki Lezzet Ustası Sertifikası’ veriliyor. Biz de aldık.
Yıl boyunca devam edecek etkinliğinin sıradaki aktivitesi 7 Nisan 12.00-16.00 arasında EKS Mutfak Akademisi’nde.
Kontenjanı sekiz ekiple sınırlı olduğu için yer ayırtmak gerekiyor. Detayları www.eksmutfakakademisi.com’dan veya (216) 325 15 00’dan öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kadın ve anne arabası

Haberin Devamı

Baştan söyleyeyim arabadan hiç anlamam. Arabada kullanmam. Ama gelin görün ki İstanbul’daki tüm taksiciler beni tanır. Günde en az beş kere elimi kaldırıyorum o sarı arabalara. Hatta arkadaşlarım “Sana bir taksi alalım” diye dalga geçiyor. Geçen gün tesadüf eseri bir arabayla tanıştım, anlatmadan geçemeyeceğim.
Anneler bilirler, ne zordur kucağınızda çocuğunuz ve neredeyse eve bir daha dönemeyecekmişsiniz gibi yanınıza aldığınız eşyalarla yola çıkmak. Önce çocuğunuzu güvenli bir şekilde yerine oturtma mücadelesi verirsiniz; o daracık alana sokulan kafalar kim bilir kaç kez tavana, kapılara çarpılır.
Ford annelerin sıkıntıları dikkate alarak bir araç geliştirmiş: Grand C-MAX. Kalabalık aileler için ideal. Tam yedi koltuk bulunuyor. Çocuk kilidi basit bir kumanda düğmesiyle elektronik olarak etkinleşiyor. Bir de bu araba konuşulanı anlıyor. Seslenerek radyo kanalını değiştirip, klimanın derecesini ayarlayabiliyorsunuz.

Yazarın Tüm Yazıları