Paylaş
Sevgili okurlar, bu hafta konumuz, diğer yağ alma yöntemlerine göre birçok avantaj sağlayan ve vücudun her yerindeki lokalize yağların giderilmesi için kullanılan ‘lazerli liposuction’ yani ‘lazer lipoliz...’
Ergenlik sonrasında vücüdumuzdaki yağ hücrelerinin sayısı sabit kalmaktadır. Bu yağ hücreleri vücutta biriken yağ oranına göre boyut değiştirebilir. Bazen de kilonun normal olmasına rağmen çene altı, üst kol, kalçalar, bel bölgesi gibi vücudun ince ve şekil veren bölgelerinde anormal miktarda yağ depolanması gözlenmektedir. Bu anormal yağ depolanmaları kilo verme çabalarına rağmen genelde yok edilemez.
Ancak lazer lipoliz yöntemi, diğer yağ alma yöntemlerine göre ortaya koyduğu avantajları nedeniyle popüler ve kolay bir yöntemdir. Müdahale bölgesindeki gevşeyen ve sarkan deriyi sıkılaştırma imkânı sunan lazer lipoliz yöntemi, tek seansta istenilen sonuca ulaştırması, sonucun uzun yıllar kalıcı olması, morluk, ağrı ve şişliğin az ve kısa süreli olması sebebiyle hastalar açısından popüler bir yağ aldırma ve vücut şekillendirme yöntemidir.
İşte bu hafta ‘Sağlık Olsun’ köşemizde, kadınlarda ve erkeklerde vücutta yağ biriken bütün bölgelerde uygulanabilen lazer lipoliz yöntemini Op. Dr. Ünal Şahin ile konuştuk. Lazer lipoliz nasıl uygulanır, klasik liposuction ameliyatı ile arasındaki farklar nelerdir, ameliyat öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir, lazer lipoliz yöntemiyle eritilen bölgelerde yeniden yağlanma oluşur mu gibi tüm merak edilenleri Dr. Şahin’e sordum, o da cevapladı.
*Hocam önce tanımla başlayalım. Nedir ‘lazer lipoliz?’
Lazerli liposuction yani diğer adıyla lazer lipoliz, esas olarak lazer ışığı ile doğrudan yağ hücresinin zarının patlatılması prensibine dayanır. ‘Lazer lipo’ olarak da bilinen yöntem, lazer enerjisinin yağ dokusu içerisine bir fiberoptik aracılığıyla gönderilip yağın parçalanmasının sağlanmasıdır. Gevşek deriyi de toparlama ve selülitli görüntüyü düzenleme özelliğine sahip, hemen hemen tüm bölgelerde uygulama şansı tanıyan ideal bir yöntemdir.
*Peki bu yöntemin avantajları nelerdir?
Günümüzde lazer yardımlı liposuction işlemi için geliştirilen en son lazer cihazları çok başarılı olmaktadır. Laser liposuction’ın pek çok avantajı vardır. İşlem sırasında hemen hemen hiç kanama olmamakta, yağ hücrelerinin zarı lazer ile tahrip edilerek içlerinde bulunan depo yağların sıvılaşıp akması sağlanmaktadır. Ayrıca sadece yağ hücrelerini etkilediği için etraf dokulara, damar ve sinirlere zarar vermemektedir. Lazer Lipoliz özellikle birkaç bölgesinde az veya orta düzeyde yağ birikimi olan hastalarda idealdir. Uygulama sonrası ağrı olmaz. Lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilir ve kişinin günlük hayatını pek etkilemez.
HAMİLE KADINLAR DİKKAT
*Hangi hastalar lazer lipoliz yöntemine uygun değildir?
Hamiler ve emziren anneler, kanama sorunu olan, aktif enfeksiyonu olan, kanserli, diyabetik hastalara bu yöntem uygulanmaz.
*Lazer lipoliz uygulamaları kaç seans sürüyor?
Uygulamalar genelde 1 seanstır ama uygulanacak alandaki yağ miktarına göre seans sayısı arttırılabilir. 3-4 ay ara ile tekrarlamak mümkündür.
*Hasta tedaviden sonra nelere dikkat etmelidir?
Tedaviden hemen sonra 1-2 hafta spor veya aşırı fiziksel aktiviteden uzak durulması ve uygulanacak kompresyon bandajı veya korselerin hekimin belirttiği süre boyunca kullanılması tedavinin sonuçlarını olumlu yönde etkiler.
*Bu yöntemle yağlarından kurtulan kişilerin daha sonra tekrar aynı sorunla karşılaşma olasılığı var mıdır?
Bu metotta da liposuctionda olduğu gibi amaç yağ hücrelerinin tamamını yok etmek değildir. Bu nedenle hastalar her yöntemden sonra olduğu gibi bu yöntemden sonra da daha sağlıklı beslenmeye yönelmelidirler. Bu gibi hastalar kesinlikle eski alışkanlıklarını bırakmalıdırlar. Her metotta olduğu gibi bu yöntemde de tekrar aynı bölgede yağlanma olabilir.
*Lazer lipoliz uygulamasının herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
*Son olarak, lazer lipoliz erkekler için de uygulanabilir mi?
Evet. Erkekler içinde uygulanabilir. 15-16 yaşından büyük her hastaya uygulanabilir. Erkek hastalarda özellikle jinekomasti yani erkekte kadın tipi meme büyümesi vakalarında tercih edilmektedir.
OKUYUCUDAN DOKTORA
*45 yaşındayım. Uzun zamandan beri yağlarımdan kurtulmak için ameliyat olmak istiyorum ancak çevremden ve medyadan duyduğum haberlerden çok etkileniyorum. Liposuction ameliyatından sonra ölümler olduğunu duydum. Gerçekten bu liposuction ameliyatının ölüm riski var mıdır?
Hatice P.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, medyada yer alan ölümlerin sebebi çoğunlukla klasik liposuction ameliyatından sonra görülebilen aşırı su kaybı, fazla kanama ve yağ embolisine bağlıdır. Bizim bugün bahsettiğimiz lazer lipoliz yönteminde ise bu riskler yoktur çünkü yağ dokusunu lazerle yaktığımız için emboli ve kanama riski çok daha az ve klasik liposuctiona göre riski yok denecek kadar azdır.
KISACA ÜNAL ŞAHİN
Üniversite eğitimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ihtisasını SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı. 1996-1997 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde, 1997 yılından beri ise ONEP Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Enstitüsü’nde çalışıyor. Şahin aynı zamanda Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Tabipler Birliği ve Ankara Tabip Odası üyelikleri görevini yürütüyor.
SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN
Önümüzdeki hafta konumuz halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak da bilinen ‘lenfödem’ olacak. Vücutta biriken lenf sıvısı miktarının, lenfatik sistemimizin taşıyabileceğinden daha fazla olması anlamına gelen lenfödem; doğuştan, genetik faktörlerden, kanser cerrahisi sonrası veya sebepsiz de ortaya çıkabilir. Geçmişte tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkken artık modern yöntemlerle önlenebilir ve tedavi edilebilir hale gelen lenfödem hastalığını konunun uzmanı fizyoterapist Seda Otan Güler ile konuşacağız. Lenfödem hastalığı ile ilgili merak ettiklerinizi jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.
Paylaş