Yerli turist paylaşılamıyor  

Antalya’daki otellerde  bu aylarda yüzde 80 olması gereken doluluk oranı bu yıl yüzde 30’larda dolaşıyor.  Yabancı turistte son dakika rezervasyonlarına bel bağlayan oteller sadece Rusya değil Alman turistlerin de Türkiye’ye sırtlarını dönmesiyle tarihlerinin en zor günlerini yaşıyor. Marmaris, Fethiye, Bodrum’da da durum farklı değil.

Haberin Devamı

Terör Avrupalı turistlerin Türkiye’den ayak kesmelerinin en önemli nedeni.  Turizmin kalbi Sultanahmet ve Beyoğlu’nda patlayan canlı bombalar, İŞİD’in attığı roketlerin Gaziantep’e kadar ulaşır olması Avrupalıların gözünde Türkiye’yi güvenli bir ülke olmaktan çıkarmış durumda. 

 İspanya’daki otellerde ise yer kalmamış. Millet turistten bıkmış. Hürriyet’te fotoğrafı yayınlandı , duvarlara “Tourist go home” yazarak “Evinize dönün” protestoları yapmaya başlamışlar.

Fiyatlar kıran, kırana

İzmir, Çeşme başta olmak üzere yabancıdan çok yerli turistlerin çekim merkezi olduğu için gelişmelerden çok etkilenmez açıklamaları yapıldı bugüne kadar. Ancak kruvaziyer gemilerin de artık İzmir seferlerini iptal ettiğini unutmayalım.

Daha da önemlisi  yabancı turistleri kaçıran Antalya gibi beş yıldızlı merkezler çok cazip fiyatlarla yerli turistlerin peşine düşmüş durumda. Bir yerli turist TV’deki röportajında  “Bu fiyata böyle kalite, böyle hizmet beklemiyordum. Çok şaşırdım” diyordu.

Haberin Devamı

Böyle haberlerin artmasıyla yerli turistin ibresini İzmir’den Antalya ve diğer yörelere çevirmesi çok normal. Ya da Ege’deki oteller müşteri kaçırmamak için kıran, kırana fiyat rekabetine girecek.

Turizme Japon modeli

Turizmde çok zor bir yıl geçecek.  En kötü senaryonun gerçekleşerek gelen turist sayısının 8 milyon kişi azalması, gelir kaybının ise 10 milyar doları aşması bekleniyor. Turizmciler bu puslu günlerde devletin yaptığı desteğin de yetersiz kalacağını yeni Turizm Bakanı’ndan yeni beklentileri olduğunu dile getirmeye başladı bile.

 Belki yabancı turistten umudunu kesen turizmciler, hükümetten yerli turiste destek için Japonya’da olduğu gibi milletin cebine seyahat çeki koymasını bile isteyebilir. 

Ama  onun için de kaynak gerek. Kaynak için de Japonya’nın ki gibi zenginlik.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları