Ege’de Avrupa kaygısı

EGE’de hasat mevsimi başladı. Üzüm, incir derken geleneksel ürünlerin ihracat yolculuğu da başladı. Sonra pamuk, zeytinyağı, mandalina gibi diğerleri kervana katılacak.

Haberin Devamı

 


Son 500 yılın kuraklığını yaşayan Avrupa, özellikle de İspanya ve İtalya gibi ülkelerde tarım ürünlerinde hasat çok az olacak. Tarım ürünleri fiyatları artışa geçti. Kavurucu ısı dalgalarının etkisi altına girmeyen Türkiye ise bu yıl oldukça verimli bir sezon geçiriyor. Ancak bir sorun var! Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz hafta, “Tarım kan kaybetmeye devam ediyor” diyerek dikkat çekti. Sanayi büyümeye devam ederken tarım sektörü son altı çeyreğin dördünde küçülmüş. EBSO Başkanı, “Hem halkın beslenmesi, hem de tarıma dayalı sanayi açısından endişe yaratıcı durum” uyarısında bulunuyor.
Aslında sıkıntı sadece tarımla sınırlı değil. Rusya’nın gaz vanalarını kapatmasıyla tarihinin en büyük enerji krizini yaşamaya başlayan Avrupa’da iflas bayrakları sallanmaya başladı bile. Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay bankalara gönderdiği özel bir notta Rusya’nın gazı tamamen kesmesi durumunda yaşanabilecek en kötü senaryolara hazır olunması istediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İHRACATTA EN BÜYÜK PAZAR
Gelişmelerin, yurtdışı satışlarının çoğu Avrupa’ya olan Türkiye’yi, özellikle de Ege Bölgesi’ni etkilememesi mümkün değil. Atatürk Organize’den Kemalpaşa’ya, Manisa’dan Torbalı’ya otomotiv yan sanayi, hazır giyim, tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren pek çok firma Avrupa’ya çalışıyor. Durgunluk ve yüksek enflasyon sarmalına girmeye başlayan Avrupa’daki daralma ihracat gelirlerini azaltıp döviz akışını kısıtlar. Kriz uzarsa on binlerce kişinin işi tehlikeye girer.
Nitekim Yorgancılar da bu tehlikeye işaret ediyor, “İhraç pazarlarımızın resesyona doğru hızla ilerlemesi, halkımızın da yüksek enflasyon nedeniyle reel satın alma gücünün gerilemesi, ekonominin gelecek aylarda yavaşlayabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle ekonominin yeni bir yaklaşıma ihtiyacı olduğu çok açıktır” diyor.


Yeni pazarlar lazım

GEÇTİĞİMİZ hafta İzmir’e gelen Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi (HKTDC) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Silas Chu ile Türkiye Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran’la sohbetimizde konu Avrupa’daki durgunluğa geldi. Chu, Türkiye’nin Avrupa’daki kayıplarını yeni pazarlarla telafi edilebileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AÇILAN PENCERE
Hong Kong’un dünyaya açılan bir pencere olduğunu söyleyen Silas Chu, buradan Çin, Japonya, Kore gibi birçok Asya ve Uzakdoğu ülkesiyle ihracat bağlantıları kurulabileceğini anlattı. Tam 55 ülkeden sorumlu temsilci olan HKTDC Direktörü, alıcı ile satıcıları fuarlar ve sanal ortamlarda buluşturduklarını aktardı.
HKTDC’nin dünya çapında 26 fuar ve konferans düzenlediğini, 520 binden faza satın almacı ve konferans katılımcısı ile 170 binden fazla konferans izleyicisi olduğunu belirtti.
Resmi bir kurum olan HKTDC’nin yeni ve güvenilir müşteri arayanlar için de önemli bir garantör olduğunu vurguluyor Chu. HKTDC’nin teminatıyla satıcıların mallarının parasını alamama, alıcıların da mallarını teslim alamama endişesi yaşamadan iş yapabildiklerini söylüyor.
Avrupa büyük bir durgunluğa girerken yeni pazar arayışındaki ihracatçıların bilgisine...

Yazarın Tüm Yazıları