Paylaş
ANTİK çağın en önemli felsefecilerinden Heraklit’in Efes’li olduğunu Selçuk’ta bile fazla bilen yoktur. Aslında günlük kaygılardan, siyasal kavgalardan vakit bulup üzerinde yaşadığımız toprakların değerini verebilsek çok başka bir toplum olacağız ama bir türlü olmuyor işte.
Bizim haberimiz yok ama, Heraklit’in değerini bilen dünyanın dört bir yanından bilim adamları ve felsefeciler, 7-12 Ekim arasında Selçuk’ta bir araya gelecek. Selçuk Belediyesi, Leipzig ve Viyana üniversitelerinin organize ettiği sempozyumda M.Ö. 540-480 yılları arasında yaşamış ünlü filozofun görüşleri yaklaşık bin 500 yıl sonra doğduğu kentte yeniden tartışacak.
Heraklit’in yaşadığı dönem felsefe, matematik, edebiyat, sanat, mimari ve tıpta önemli gelişmelerin olduğun bir dönem. Efes ise dünyayı etkileyen keşiflerin yapıldığı bir yer.
Ama insanoğlunun genlerinden kaynaklanan, “Sen daha iyi yönetirsin, ben daha iyi bilirim” kavgası tarih boyunca hep olduğu için, Heraklit de yaşadığı dönemde siyasal düzene sert eleştiriler getirmiş. Sonunda her şeyi bırakıp bir kenara çekilmiş. Ama kenara otursa bile sürekli düşünerek bugün bile tartışılan yeni fikirler üretmiş.
Heraklit felsefi dünyadaki ününü her şeyin hareket halinde olduğunu öne süren, karşıt olan şeylerin bir araya gelip, uzlaşmaz olanlardan en güzel uyum doğduğu gibi görüşleriyle sağlamış.
Selçuk’ta düzenlenecek sempozyumda Heraklit’in felsefi kimliği, Heraklit zamanında politika ve toplum, Efes’in antik dönemlerinde yer yapısı ve mimari, Heraklit Felsefesi’yle tanışma, felsefe ve sanatta Heraklit gibi konular ele alınacak.
Antik çağın bu ünlü düşünürünü daha yakından tanıyıp bugün için ders çıkarmak isteyenlere, dünyanın dört bir yanından ve Türk üniversitelerinden gelecek 30 felsefecinin Selçuk’ta yapacakları sunumları kaçırmamalarını tavsiye ederim.
Köyde bale
İZMİR’de yıllardır güzel sanatları halkın ayağına köylere kadar götürmek için çabalayan çok önemli bir etkinlik var. İzmir Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, DEÜ Devlet Konservatuvarı, EÜ Devlet Konservatuvarı, TRT ve halk sanatçılarından oluşan 30 kişilik Turkish Brass Ensemble’nin Genel Sanat Yönetmeni Kenan Gökkaya geçtiğimiz günlerde arayıp bu yılki etkinliğin Çatalca Köyü’nde düzenleneceğini ve 18 köyün davetli olduğunu söyledi.
İşin doğrusu çok özel merakı olmadıktan sonra bırakın köyü, İzmir şehir merkezinden bile bale izlemeye giden kaç kişi var ki! Ama ayaklarına kadar gelip traktör romörkünde nostaljik gaz lambaları ışığında yapılan baleyi, birbirinden değerli sanatçıların katılımıyla düzenlenen konseri kim izlemek istemez ki!
Güzel sanatların bütün dallarının sahneleneceği etkinlikte Mozart’ın Türk Marşı’ndan İsmail Dede Efendi’nin Yine Bir Gülnihal’ine, ilk Türk tangosu Sevdim Bir Genç Kadını’dan, Aşık Veysel’in Uzun İnce Bir Yoldayım’a, Dario Moreno Deniz ve Mehtap’ından, Çaykovski Çiçeklerin Valsi’ne , Papatya Gibisin Beyaz ve İnce’den İzmir’in Kavakları’na kadar müthiş renkli bir repertuvarı olacak.
Akçaköy, Ataköy, Çakaltepe, Çamönü, Çatalca, Çile, Çileme, Develi, Efemçukuru, Gölova, Karakuyu, Keler, Kısık, Kuyucak, Küner, Sancaklı, Şaşal, Yeniköy’lüler böyle bir konseri ücretsiz olarak izleyecekleri için çok şanslı.
Paylaş