Paylaş
Gece geç saatlere kadar süren oylamadan sonra iktidar güne siyasi tarihinde yeni bir sayfa açılmış olarak başlıyor. “Bakanlar üzerindeki şaibeyi niye biz aklayayım. Suçsuzlarsa Yüce Divan’a gidip beraat edip kendileri aklansın” diyen iktidar partisi milletvekili sayısının tahminlerin çok üzerinde çıktı. Fire sayısının 60’a yakın olması yeni bir dönem için de önemli işaretler olarak alınmalı.
Artık AKP içerisinde cin şişeden çıkmıştır. Bunca baskıya rağmen 10 ile 12 civarında olması beklenen fire sayısının 60’a ulaşması bundan sonra her kararın kolayca alınamayışının yanında yeni oluşumların da ilk habercisi olabilir. Seçimlere kadar geçecek süredeki gelişmeler ve seçim sonuçları yeni oluşumların yönünü belirleyecek.
Hafta başında Ak Saray’da yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısını Cumhurbaşkanına yakın bütün gazeteler işte ‘Başkan’ lık yorumuyla verdi. Böylece Anayasa’nın değişmesini bile beklemeden fiilen Başkanlık sistemine geçildiği söz konusu medya aracılığıyla ilan edilmiş oldu.
Ancak hemen ardından Meclis’te dört bakanla ilgili oylamada iktidar partisinin içinden tahminlerin 5 kat üzerinde fire çıkması çok önemli. Bunca baskıya rağmen bu kadar fire verilebiliyorsa havanın değişmeye başladığını görenlerin hızla saf değiştirmesiyle bu rakam daha yukarılara tırmanabilir. İktidar kendi içinden yeni bir iktidar yaratabilir. Gazete manşetlerinde Başkanlık sistemine geçildiğini ilan edenler ise bir anda darmadağın olduklarını görebilir.
Ucuz petrolün yahnisi
Petrolün son altı ayda yüzde 55 ucuzlarken, IMF’n in son açıkladığı rapordan anlaşıldığı kadarıyla dünyayı ucuz petrol de kurtaramayacak. Bunun en önemli nedeni ise 7 yıl önce ABD başta olmak üzere batılı ülkeleri peşinden sürükleyen 2008 krizinden dünyayı kurtaran Çin’in bu defa ciddi bir yavaşlama içerisine girmiş olması.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in alımlarını kesmesi fiyatlardaki düşüşün en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Diğer yandan bu durum bir süreden beri “Yavaşlıyor, gaz kesiyor” denen Çin ekonomisinin gerçekten hız kestiğinin en önemli kanıtı olarak gösteriliyor.
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Türkiye’de zil takıp oynamak için acele etmemek gerekebilir. Malum madalyonun bir de öbür yüzü var. Belki yıllık 50 milyar dolarlık petrol faturamız 25 milyar dolara inecek ama Türkiye’nin ticaret ilişiklerinin çok yoğun olduğu petrol ve doğal gaz zengini Rusya ve Arap ülkelerinin de büyük bir gelir kaybına uğradığını göz ardı etmemek gerek. Örneğin bir süreden bir ciddi bir ekonomik bunalım yaşayan Rus Ekonomisinin bu yıl yüzde 3 küçülmesi bekleniyor. Bu Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından birinin küçülmesii anlamına geliyor. Ruble değer kaybettiği için Rusya’da önemli işler yapan çok sayıda Türk müteahhitlik şirketinin hesapları yeni baştan gözden geçirdiğini duyuyoruz.
Aynı şekilde petrol gelirleri azalan Irak’tan, İrana, Suudi Arabistan’dan , Katar’a bölgedeki çok sayıda ülkeyle ticari ilişkileri olan Türk firmaları yeni projelerin iptali veya ürünlerine olan talebin azalmaya başlaması sürpriz olmayacak. O nedenle çok sevinmeye başlamadan önce ucuz petrolün ne getirip ne götüreceğini iyi hesap etmek gerek.
Zaten ekonomisi patinaj yapan Avrupa’nın durumu ise daha da sıkıntılı. Ve IMF raporunda tahminlerden daha hızlı güçlense bile “ ABD ekonomi sinin gücü dünyayı peşinden sürüklemeye yetmeyebilir tahmininde bulunuyor.
Paylaş