Paylaş
EGE BÖLGESİ TURİZMİNİ DE VURUR
Genel olarak Ege Bölgesi’nde orta risk grubundaki Uşak ile yüksek risk grubundaki Manisa, Denizli, Afyon dışındaki bütün iller Muğla, Aydın, Denizli, Kütahya kırmızı renkle çok yüksek risk grubunda yer alıyor. Bütün bu iller İzmir’le bağlantısı olan, geliş gidişlerin çok yüksek olduğu yerler. Ayrıca İzmir yolu üzerindeki Balıkesir ve Çanakkale de çok yüksek risk grubunda. Mutasyona uğramış İngiliz virüsünün çok hızlı yayıldığı göz önüne alınırsa Ege için tehlike giderek büyüyor. Ege’de salgın yavaşlatılamazsa virüs nedeniyle İstanbul’dan Bodrum, Marmaris, Fethiye, Çeşme, Kuşadası, Foça gibi turistik yerlere geliş de yavaşlar. Bu gelişmenin umudunu yaz aylarına bağlayan bölge turizmine vuracağı darbeyi tahmin etmek zor değil.
KOLERADAN SONRA PARİS AYAKLANMASI
Aslında tarihteki veba ve kolera gibi büyük salgınlara bakıldığı zaman ekonomik zararlarının çok büyük olduğunu ve önemli toplumsal çalkantılara yol açtığı görürüz. Bir süre önce Uluslararası Para Fonu (IMF), tarih boyunca salgın hastalıkların ekonomik ve sosyal etkileri üzerine çok çarpıcı bir çalışma yayımladı. Paris’te 1832’deki kolera salgını 650 bin nüfuslu kentte birkaç ayda 20 bin kişinin ölümüne neden olmuş. Hastalık en fazla sanayi devriminin etkisiyle şehrin merkezine yığılan ve sağlıksız koşullarda yaşayan dar gelirli grupları etkilediğinden toplumsal tepkiler olmuş. Yüksek gelir grupları ise yoksulları dikkatsiz davranarak hastalığı yaymakla suçlamış ve sosyal gerilim yükselmiş. Sonunda Victor Hugo’nun ünlü Sefiller romanında sahneleri ölümsüzleştirilen caddelerde barikatların kurulduğu 1832 Paris Ayaklanması başlamış. Daha sonra bu ayaklanmaların ileriki yıllarda devam ettiğini ve 1871 Paris Komunü ile iktidarın el değiştirdiğini biliyoruz.
IMF’YE GÖRE SİYASİ ETKİ 2 YIL SONRA
Tarihte Bizans İmparatorluğu’nu sarsan veba, İspanyol Gribi gibi toplumsal ve politik sonuçları olan pek çok salgın var. Örneğin, Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra 1469’daki büyük veba salgınında şehrin nüfusu büyük kayıplar vermişti. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un nüfusunu yeniden artırmak için büyük çaba harcadığı, ayrıca veba salgınından korunmak için sık sık Balkan dağlarına çekildiği tarih kitaplarında yer alır.
Günümüze gelecek olursak... Korona salgınının politik sonuçlarının en yakın örneği Trump’ın seçimleri kaybetmesinde oynadığı rolde görüldü. IMF’nin araştırmasına göre, hastalığın bulaşma riski nedeniyle son bir yılda dünyada hükümetleri protesto gösterileri ve toplumsal eylemler azaldı. Ancak uzun vadede sosyal rahatsızlıkların artma riski yüksek. IMF uzmanlarına göre, ciddi bir salgından iki yıl sonra hükümet krizleri ve yönetim değişiklerine yol açan siyasi riskler artıyor.
Paylaş