Paylaş
İZMİR
BÜYÜK şirketlerde yıllarca üst düzey yöneticilik yapan profesyoneller, emeklilik zamanı geldiğinde farklı yollar izliyor. Kimi bir köşeye çekiliyor, kimi danışmanlık gibi işleri tercih ediyor. Kendi işini kurup patronluğa soyunanlar ise azınlıkta. İşte bu azınlıktaki isimlerden biri Şadi Burat.
Eczacıbaşı grubunda 33 yıl çalıştıktan sonra 2007’de emekli olan Şadi Burat bir köşeye çekilmek yerine kendi işini yaratmaya soyunmuş.
23 yıl Vitra’nın genel müdürlük koltuğunda oturmasının tecrübesiyle bir dönem beraber çalıştığı yönetici arkadaşları ve işçilerin bir bölümünü yanına almış. İlk iş 68 yıllık köklü İtalyan markası Bocchi’nin İtalya dışındaki operasyonlarını satın almış. Vitra yıllarında tanıştığı Bay Bocchi ile anlaşması kolay olmuş. Gebze ve Tuzla organize sanayi bölgelerinde kiralanan fabrikalarda üretim başlamış. Vitra’nın Kartal fabrikasının kapanması yetişmiş işçi bulmalarını kolaylaştırmış.
YENİ TASARIMLAR
Banyolardaki beyaz renk ağırlıklı piyasaya yeni tasarımlar ve 22 farklı renge sahip ürünler sunan Bocchi, bugün 4 kıtada 57 farklı ülkeye 30 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Türkiye’de 660 kişiyi istihdam ederek 1 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip olan firmanın gelirinin yüzde 87’si döviz cinsinden.Son yükselişinin kendilerini olumlu etkilediğini belirten Şadi Burat “Dileğimiz tabii ki bu değil. Türk ekonomisinin sağlam temeller üzerinde durması ve bu sayede üretimimizin artması” dedi.
SORUNU AŞMALIYIZ
Şadi Burat ile Nihat Yıldırım şirkette yüzde 92’lik hisseye sahip. Genel Müdür Serkan Ak ile şirketin ABD ayağının başındaki Akgün Seçkiner ise yüzde 8 hisseye sahip. 2007 sonrası sadece Bocchi ile değil kurduğu birçok şirketle yapı ürünleri grubunda iş yapan Şadi Burat, Key Teknik ismiyle adım attığı gömme rezervuar işini ABD’nin en büyüklerinden Fluidmaster’a 3 yıl önce 60 milyon TL’ye sattı. Ayrıca İtalya’nın dünyadaki en büyük seramik makineleri üreten şirketi Sacmi ile ortak iş kurdu. Yine İtalyan mobilya efsanesi Rapsel’in mobilyada dünya hakları ona ait.
Bu yıl yeni projeler ve yeni serilere imza atarak yatırımı sürdüreceklerini belirten Şadi Burat, “Asgari ücretin üzerinde maaşla istihdam sağlıyoruz ama çalışacak işçi bulamıyoruz. Komşularımız da öyle... Mavi yakalı istihdamında bu sorunu Türkiye olarak aşmalıyız” dedi.
ABD’YE FABRİKA YATIRIMI
BOCCHI, Gebze’deki fabrikada 660 kişilik kadrosu ile yıllık 1 milyon adet üretim kapasitesine sahip. Türkiye, İtalya, Amerika, İngiltere ve Rusya ofisleri aracılığıyla dünya genelinde geniş bir kullanıcı ağına hitap eden firma, seramik sağlık gereçleri kategorisinde 2017 yılı Türkiye ihracat ikincisi, Amerika’ya ihracatta ise kategoride birinci olma başarısını göstermiş. Bocchi’nin ABD’de büyümeyi gündeminde ilk sıraya almış durumda. Yeni hedef burada bir fabrika kurmak. Şadi Burat, “ABD yatırımımız yaklaşık 10 milyon dolara mal olacak. Bu yatırımın finansmanını tamamen ABD’den sağlamayı planlıyoruz” dedi.
“Bocchi’ye ilgi var mı?”denildiğinde Şadi Burat şunları söyledi: “Yabancı fonların biri geliyor biri gidiyor. Ancak satış planımız yok ama sonraki aşamada büyümek için bu yolu kullanabiliriz. Büyük bir fonla çıtayı daha da yukarı çekebiliriz.”
SUYUN İZİNDE
BOCCHI’nin ‘Her Dem Banyo’ projesi hakkında da bilgi veren Şadi Burat, “Projemiz, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzalarını kapsayan İyonya bölgesine gerçekleştirilecek. Suyun dokunduğu ve hayat verdiği her yerde varız. Türk ve İtalyan kültürlerinin çok önemli bir kesişim noktası ve aynı zamanda kültürel mirasımız olan hamamlara hak ettiği ilgiyi göstermek; izlerini Anadolu’dan başlayarak dünyadaki keşfine önderlik etmek istedik. Bu projeyle Roma ve Türk Hamam geleneklerinin yaşatılarak tarih sayfalarından silinmesini önlemek ve ülke turizmine yaptığı katkıyı arttırmak en önemli amacımızdır” dedi.
Ulaşılabilir fiyata akıllı lüks kategoride üretim yaptıklarına dikkat çeken Şadi Burat, “11 kişilik ürün tasarım ekibimiz var. İtalyan tasarımcılarla da çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor. Yaratıcı olmayan hiçbir işin başarı şansı olmadığının altını çizen Burat şöyle devam ediyor: “Duşakabin benzeri bir sistemle evlerin içine, neredeyse hayatımızdan çıkan hamamı getireceğiz. Tasarımı, inovasyonu ve üretimiyle bize ait olacak. Yıl sonunda ürünü piyasaya çıkarmış oluruz.”
ÖZEL ÜRÜNLER OĞUL BURAT’A EMANET
ŞADİ Burat, oğlu Bora ile birlikte çalışıyor. Doğuştan engelli Bora Burat, Sabancı Üniversitesi mezunu, İtalya’da siyaset alanında master yapmış. Bocchi’de engelli ve yaşlı ürün kategorisinin başında. Rapsel’i de babasıyla birlikte ortak yönetiyor. Türkiye’de banyo ve tuvaletlerde engelli ürün kategorisinde ciddi eksiklikler ve standart boşlukları olduğunu belirten Bora Burat, bu alanda da üretime başlayacaklarını sözlerine ekliyor.
Paylaş