Yumuşak ve lezzetli peynir

Benim annem gibi sert peynir yemekten hoşlanmıyorsanız, sizin için de biçilmiş kaftan olmalı dil peyniri...

Ağızda süt tadı bırakan, yumuşak, kolay parçalanan bir peynir türü olan dil peyniri, en çok Bursa’da üretiliyor ve şekli itibariyle dile benziyor. Dil peyniri üretimi ta Osmanlılar’a kadar uzanıyor. Nereden mi biliyoruz bunu? İkinci Beyazıt döneminde yurdun birçok bölgesinden getirilen peynir isimlerinin yazılı olduğu kanunnamede dil peynirinin de adı geçiyor.

Peki bu peyniri yumuşacık yapan nedir? Yapımı itibariyle kaşar peynirine çok benzeyen dil peyniri, haşlama aşamasından sonra yoğrulurken, içine tuz konulmadan hazırlanır. Dil peynirinin esnek olmasının nedeni de tuzunun az olmasıdır. Tuzunun az olması ve yumuşak bir yapıya sahip olması yüzünden tatlılarda kullanılmaya da çok elverişlidir. Uzayıp sünmesi nedeniyle de pizzada çocukların bayıldığı bir lezzettir. Ayrıca sıcakken yumuşak olup soğuyunca sertleşen bazı peynirler gibi sizi mahcup da etmez.

Pazılı Üsküp böreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

á 1 su bardağı su

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 paket kabartma tozu

á 5 su bardağı un

á 150 gr. bitkisel margarin

İçi için;

á 250 gr. az yağlı dana kıyma

á 500 gr. pazı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Hamuru açmak için;

á 3 yemek kaşığı un

á 3 yemek kaşığı buğday nişastası

Yapılışı:

Böreğin iç harcını hazırlamak için; kıymayı ve yemeklik çok ince doğranmış soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Pazıyı yıkayıp ince ince doğrayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine bir miktar tuz ve karabiber ekleyip tıpkı köfte yoğurur gibi ovaladıktan sonra kavrulmakta olan kıymanın üzerine ilave edin. Sıvıyağ, tuz ve karabiberi de katıp 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Margarini küçük bir tavada eritip ocaktan alın. Su, yoğurt ve sıvıyağı derin bir yoğurma kabına koyun. Tuz ve kabartma tozunu serpiştirip yoğurmaya başlayın, unu da azar azar ekleyin. Hamuru tezgahın üzerine alıp, pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Diğer taraftan, un ve buğday nişastasını bir tabağa koyup karıştırın. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün. Bezeleri üzerine nişastalı un serpiştirdiğiniz tezgahta oklava yardımıyla 30-35 santim çapında yufkalar elde edecek şekilde açın. 35-40 santim çapındaki bir fırın tepsisine erittiğiniz yağdan 1 yemek kaşığı kadar gezdirin. Üzerine yufkalardan birini serip yarım yemek kaşığı yağ gezdirin. Yufkalardan 6’sını aralarına yağ gezdirerek üst üste yerleştirin, sonra kıymalı harcı yufkaların üzerine yayın. Kalan 6 yufkayı da aralarını yağlayarak üst üste yerleştirdikten sonra en üstteki yufkanın üzerine kalan yağı gezdirin. Yufkaların kenarlarını toplayıp üzerlerine bastırın. Varsa susam ya da çöreotu da serpiştirdikten sonra fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Dilimleyerek sıcak ya da ılık halde servise sunun.

Kakaolu Saksonya kreması

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurtanın sarısı

á 2 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 paket vanilya

á 2 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 4 su bardağı süt

á 4-5 adet kakaolu bisküvi

á Varsa çikolata şekerlemesi

Yapılışı:

Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını orta boy çelik bir tencereye aktarın. Üzerine limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip tozşekeri ilave edin. Karışımı 2-3 dakika, koyulaşıp krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Vanilya, mısır nişastası, kakao, krema ve sütü ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup tahta kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Çırparak ılıtıp pürüzsüz hale getirdiğiniz kremalı musu kup bardaklarına ya da kaselere paylaştırın. Üzerlerini, robotta çekip un haline getirdiğiniz kakaolu bisküviyle süsleyin. Süsleme işlemi için varsa çikolata şekerlemesi, fındık, fıstık, ceviz, badem gibi malzemeler de kullanabilirsiniz. Tatlıyı buzdolabında soğuttuktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları