Sıcak, soğuk, yaz-kış çaysız gün geçer mi? Gözümüzü çayla açıp, akşam çayından sonra kapatıyoruz. Yanında simit, pasta, börek, çörek ya da sade çay kuru kuruya (!)
Erzurum’dan Seda Eğriçayır bana Zekai Aydın’ın "Güzel Anadolumuzdan Şiir Esintileri" adlı kasedini göndermiş. Kasette yer alan, İhsan Coşkun Atılcan’ın "Çayname"sinden bir kıta yazmak istiyorum. "ÉAçma çörek, bohça kete yenilir / Yenildikçe ‘daha var mı?’ denilir / Tazelenir, tazelenir verilir / Ömürleri tazeleyen taze çayÉ"
Ne kadar doğru değil mi? "Ömürleri tazeleyen, taze çay"É
İnce Noktalar
Kalburabastı yaparken tatlının gevrek olması için kalburun üstünde yuvarlayacağınız hamur bezesini fazla yoğurup, incitmeyin.
KABUL GÜNÜ
Yıldızlı poğaça
Yapılışı:
İşe margarini eritip, yoğurma kabına almakla başlayalım. Üzerine sıvıyağ, yoğurt, sirke, yumurta, kabartma tozu, tuz atıp, elimizle hepsini birden karıştıralım. Unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Hamur pütürsüz bir hale gelinceye dek, hamuru yoğuralım.
Üzerini örterek, 30 dakika dinlendirelim. Hamur dinlenirken, biz poğaçamızın iç harcını hazırlayalım. Öncelikle kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp, kırmızı pul biberle karıştıralım. Üzerine saplarını ayırıp, incecik kıydığımız maydanozları ve lor peyniri ekleyip, harmanlayalım.
Şimdi sıra poğaçalarımızı biçimlendirmeye geldi. Hamurdan 15 adet bezeler hazırlayalım. Her bezeyi elle çay tabağı büyüklüğünde açalım ve içine bir tatlı kaşığı peynirli harçtan koyup, kapatalım. Yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpelim. 180 dereceye ayarladığımız fırında 15-20 dakika pişirip, servis yapalım.
15 kişilik Hazırlama süresi 50 dakika Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
7 çay bardağı un
İç harcı için
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı çörek otu ya da susam
Üzeri için
2 su bardağı lor peyniri
Yarım demet maydanoz
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Ufuk çizgisi
Yapılışı:
Zahmetli ama tüm zahmetine değiyor. Önce un, maya ve ılık sütü derin bir kaseye alıp, yoğuralım. 15 dakika mayalanması için bekleyelim. İçine oda sıcaklığında yumuşattığımız tereyağını, yumurtaları, şekeri ve tuzu ekleyip, yoğuralım. Hamuru 30 dakika daha dinlendirip, yağlanmış fırın tepsisine yayalım.
Şimdi üzerini kaplamak için bademli hamurda sıra. Tereyağı, şeker, bal ve çiğ kremayı bir taşım kaynatıp, içine kıyılmış bademleri ekleyelim. Bu karışımla kalıptaki hamurun üzerini kaplayalım. 180 derecede ısıttığımız fırında, 30 dakika pişirelim. Piştikten sonra dışarıya aldığımız keki soğumadan servis tabağına alalım. Soğuduktan sonra kekin üzerindeki bademli kısmı kesip, çıkaralım.
Altta kalan parçayı kaplamak için vanilyalı pudingi pişirelim. Altını söndürelim ve sıcakken jelatin yapraklarını ekleyerek karıştıralım. Jelatin eriyinceye dek mikserle çırpalım. Jelatinli puding ılınınca kekin altta kalan parçasını kaplayalım. Çekirdeklerini ayırıp, suyunu süzdüğümüz vişneleri pudingin üzerine paylaştıralım. En üste bademli kısmı kapatıp, dilimleyelim.
10 kişilik Hazırlama süresi 45 dakika Pişirme süresi 35 dakika