Yitip giden kiraz bayramı

"Peşimden dut gelmese, sizi sapıma çevirirdim" diyecek kadar cüretli.

Meyvesi, sapı, yarağı, çiçeği ile çok yararlı bir meyve olan kiraz. Sapları kaynatılarak içilince hem şeker düşürücü, hem de idrar artırıcıdır. Kabuğundan ishal kesici, yaprağından müshil, çiçeğinden göğüs yumuşatıcı olarak yararlanılır.

Eskiden Erdek’te kiraz bayramı yapılırmış. Oysa turizmle beraber gençler tarımdan uzaklaşmışlar. Doğru dürüst kiraz ağacı kalmamış ki, bayramı yapılsın. Oysa yörede "Erdek’in kirazı, Bandırma’nın ayazı" diye tekerleme vermiş.

Bandırma’nın ayazı duruyor, ama artık Erdek’in kirazı yok...

İnce Noktalar

Kahve yaparken soğuk su kullanır ve ateşi kısık tutmazsanız, kahveniz daha lezzetli ve köpüklü olur. Orta kahvenin şeker ayarı fincan başına 1 adet kesme şeker, şekerli kahveninki ise 2 adet kesme şekeridir.

Ekmek çorbası

Yapılışı:

Bu güzel çorba için önce bayat ekmeklerin kabuğunu çıkarıp, içini ufalayalım. Tencereye koyup, üzerine tereyağını, tuzu, suyu ve dövülmüş sarımsakları ekleyelim.

20 dakika kaynattıktan sonra el blenderiyle tümüyle pütürsüz hale gelinceye dek çırpalım.

Çorbanın kıvamını kontrol edelim. Eğer çok koyuysa 1 su bardağı sıcak su ekleyebiliriz. Kıyılmış maydanoz, kırmızı toz biber ve sütü ekleyip, sürekli karıştırarak çorbayı kaynatalım.

Kaynadıktan sonra 15 dakika daha hiç karıştırmadan kısık ateşte tutalım.

Kızarmış ekmek dilimleriyle servis yapalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

8 dilim bayat ekmek

6 su bardağı su

2 diş dövülmüş sarmısak

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı tereyağı

Aristokrat mantar sufle

Yapılışı:

Mantarları yıkayıp, dikine dilimleyelim. Limonlu suda bekletelim. Öte yandan soğanları küp küp doğrayalım, sarımsakları ezelim. Bir tavaya sıvıyağ koyup, süzdürdüğümüz mantarı ve sarmısağı ekleyelim.

Mantar suyunu bırakıp, çekinceye dek karıştıralım. Tuz ve karabiber ekleyip, ocaktan alalım. Yumurtaların sarılarını çiğ kremayla çırpalım. İçine pişmiş mantarlı harcı koyalım.

Yumurta aklarını da ayrı bir kasede kar gibi oluncaya dek çırpalım. Tahta bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak yumurtalı mantarlı karışıma ekleyelim. Fırına dayanıklı kaselere eşit olarak paylaştırdığımız sufleyi, 175 dereceye ayarladığımız fırında 20 dakika pişirip, sıcak sıcak servis yapalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı kültür mantarı

2 diş sarmısak

2 adet kuru soğan

6 adet yumurta

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı hazır çiğ krema

2 yemek kaşığı sıvıyağı

Yarım adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yazarın Tüm Yazıları