Yağlara da ihtiyacımız var

Yaklaşık son on yıldır, çok ciddi bir sağlık sorunu olan obeziteyle mücadele ediyor Amerikalılar.

Haberin Devamı

Nüfusun çok ciddi bir kısmı obez, çok sayıda Amerikalı ise çocuklarının obez olmasından korkuyor.
Peki “baş belası” obezite olan bir toplumun beslenirken yağsız ya da az yağlı yiyecekleri tercih ettiğini biliyor muydunuz? Yani, pek çok Amerikalının marketten alışveriş yaparken diyet ürünleri satın aldığını. Bundan yaklaşık yirmi yıl önce Amerikalı sağlık uzmanları yağın kötü bir şey olduğunu ve yemeklerde ne kadar az yağ kullanılırsa o kadar sağlıklı beslenilebileceğini vurgulayınca Amerika’daki yağ kullanımı ciddi oranda azaldı. Obezitenin ise son on yılların sorunu olduğu düşünülürse bu sağlık sorununun sadece yemeklerdeki yağ oranıyla açıklanamayacağı da ortaya çıkar.
Yani yağların vücut için tamamen zararlı olduğu ve kesinlikle yağlardan uzak durulması gerektiği pek doğru bir yargı değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı kriterlere bakılırsa, bir insanın ortalama günlük enerji ihtiyacı 2000 kalori.
Sağlıklı bir beslenme diyetinde bu enerji ihtiyacının yüzde 50 ya da 60’ı karbonhidratlardan, yüzde 30 ya da 40’ı yağlardan ve son olarak da yüzde 10 ya da 15’i proteinlerden elde edilmeli.
Yağların vücuda alınan vitaminlerin emilmesini sağlamaktan, vücut ısısının korunmasını, organların dış etkilerden korunmasını sağlamaya kadar pek çok işlevi olduğu düşünüldüğünde aşırı olmamak kaydıyla yağ tüketmenin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkar.

Böğürtlen soslu irmik tatlısı

Haberin Devamı

· 4 su bardağı diyet süt
·  2 tepeleme yemek  kaşığı irmik
·  1 yemek kaşığı mısır nişastası
·  1 paket vanilya
·  1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
· (1/2 su bardağı tozşeker de kullanabilirsiniz.)
·  1 su bardağı dolusu böğürtlen
(Taze ya da dondurulmuş kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI : Nişasta ve sütü orta boy bir tencereye aktarıp tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla karıştırarak nişastayı ezin. Üzerine irmiği ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. İrmik tatlısı kaynamaya başladıktan hemen sonra ocaktan alın. Üzerine toz tatlandırıcı ve vanilyayı ilave edip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpıp biraz daha katılaştırın. Diğer taraftan, orta boy, şekilli bir kek kalıbını, cam ya da porselen bir kaseyi soğuk suyla çalkalayın.
Ilık haldeki tatlıyı ıslak kalıba aktarıp üzerini düzeltin. Tatlıyı buzdolabında en az 4-5 saat ya da 1 gece bekletin. İyice soğuyan tatlıyı ters çevirerek servis tabağına alın. Üzerini robotta çekilmiş böğürtlen sosuyla süsleyerek servise sunun. İsterseniz ceviz, badem, fıstık ya da fındıkla da süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları