Vitaminin de aşırısı zararlı

Ne kadar özeniriz iyi beslenmeye ve vücudumuza gerekli olan vitaminleri kararında almaya.

Hatta bazen dışarıdan vitamin takviyesi bile yaparız bunun için. Soranlara da "Aman canım, vitaminin fazlası zararlı değil ki" deyip almaya devam ederiz vitamin haplarını. Ancak örneğin, A vitaminini fazla almak pek de öyle "zararlı olmayan" sonuçlar doğurmaz. Amerika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre A vitamini fazlalığı orta yaş üzeri kadınlarda kemik kırılmalarına neden olabiliyor. Ispanak başta olmak üzere, limon ve ton balığı gibi besinlerde bolca bulunan A vitaminini gerektiğinden çok alan orta yaşlı kadınlarda kalça kemiği kırıkları diğer kadınlara oranla daha çok. Neden mi? Vücudun kemiklere gerekli olan kalsiyumu özümsemesi için D vitaminine ihtiyaç duyduğunu hepimiz biliyoruz. İşte A vitamini vücuda gerekli olan D vitaminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden oluyor ve bu da vücudun yeteri kadar kalsiyum almasını engelliyor. A vitamini fazlalığının bir başka olumsuz sonucu da uyku kalitesini bozması. Evet, eğer fazlaca A vitamini alıyorsanız gece uykularınız düzensizleşiyor, geceleri uykudan uyanmalar ya da uyuyamamalar başlıyor. Her zaman söylerim eşime dostuma; doktora danışmadan ilaç almayın diye. Yani öyle "fazla mal göz çıkarmaz" deyip vitaminleri ağza atmamak gerekiyor.

Kerevizli terbiyeli sulu köfte

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy kereviz

(1 adet büyük boy kereviz de kullanabilirsiniz.)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet orta boy ince havuç

á 4 çay kaşığı domates salçası

á 3 diş sarımsak

á 6 su bardağı et ya da tavuk suyu

Köfte için;

á 250-300 gr yağsız dana kıyma

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 1 yemek kaşığı ince köftelik bulgur

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

Ayrıca

á 2 yemek kaşığı un

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıymayı, sıcak suyla iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve bulguru derin bir kaba koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip sıkıca yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Geniş bir tepsiye un serin ve hazırladığınız köfteleri bu una bulayarak tepside biriktirin. Diğer taraftan, kerevizleri, havuçları ve soğanları soyup rendenin iri delikli gözüyle rendeleyin.

Rendelediğiniz sebzeleri zeytinyağıyla birlikte orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı, dövülmüş sarımsakları ve et ya da tavuk suyunu da üzerine ilave edip karıştırın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız köfteleri tencereye yavaş yavaş aktarın. Köfteleri, arada sırada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Sonra da üzerine limon suyunu ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Yemeği, arada sırada karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Tuzunu kontrol edip isterseniz kırmızı pul biber ilave ettikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Ekşili karnabahar çorbası

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy karnabahar (500-600 gr)

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı dolusu un

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 8 su bardağı et suyu

Terbiyesi için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 adet limonun suyu

á 2 su bardağı diyet süt

(Az yağlı süt de kullanabilirsiniz.)

á 4 çay kaşığı kırmızı biber, kuru fesleğen

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Karnabaharın yapraklarını saplarından ayırın. Karnabahar çiçeklerini yıkayıp incecik doğrayın. Soğanı incecik yemeklik dilimleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Soğanı ve karnabaharı tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine unu serpiştirip sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Soğuk ya da ılık haldeki et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip birkaç kez karıştırın. (Et ya da tavuk suyunuz yoksa hazır bulyon da kullanabilirsiniz.) Çorbayı pişmeye bırakın.

Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarısını büyük bir kaseye koyun. Üzerine limon suyunu ve sütü ilave ettikten sonra iyice çırpın. Pişmekte olan çorbayı sebzeler iyice yumuşadığında ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken el blenderi ya da mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin. Boza kıvamına gelen çorbanın üzerine hazırladığınız terbiye sosunu yavaş yavaş ve bir taraftan çorbayı karıştırarak aktarın. Çorbayı tekrar orta ısılı ateşin üzerine koyup karıştırarak kaynayıncaya kadar ısıtın. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Tuzunu kontrol edip kırmızı pul biber ve kuru fesleğen serpiştirerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları