Tuzdaki keramet

Tuz, antikçağdan bu yana devlet tarafından denetlenen birkaç önemli gıda maddesinden biridir.

Ortaçağda dahi, her derebeyi kendi sınırları içerisinde üretilse de başka ülkelerde üretilip kendi topraklarından transit geçse de tuz üzerinden vergi alıyormuş.

Venedikliler ise Po Nehri ağzından, Paura’ya taşıdıkları chiopgra tuzunun ticaretinden oldukça büyük kazançlar sağlamışlardır. Kazandıkları bu servetle de şehirlerini inanılmaz bir zenginliğe kavuşturmuşlardır. Tuzdan böyle bir kazanç elde etmiş olmaları da tesadüf olmasa gerek. Ne dersiniz, sizce de tüm bunların nedeni tuzun besinlerin saklanmasında oynadığı büyük rol müdür? Şarküterilerde satılan birçok ürünü düşününce bundan daha makul bir neden de bulamıyorum doğrusu.

Peynirli nevizade makarnası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

1 su bardağı makarna suyu

1 su bardağı cedar peyniri (rendelenmiş)

1/2 su bardağı hazır süt kreması

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Makarnayı kaynayan tuzlu suya aktarıp karıştırdıktan sonra 10-12 dakika kadar haşlayın. Makarnalar süzgeçte beklerken, tuz, karabiber ve kremayı makarna tenceresine aktarın.

(ocağın altı çok kısık olmalı yoksa krema kesilir) Üzerine zeytinyağı, makarna suyu ve çedar peynirini ilave edip sürekli karıştırın. Kaynamaya başlayınca üzerine süzgeçte bekleyen makarnayı aktarıp tüm malzemelari karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatıp, makarnayı bekletmeden servis tabağına alın. Üzerine yine rendelenmiş peynir serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Kivili milföy tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

6 adet kare şeklinde milföy hamuru

4 adet kivi

2 su bardağı süt

2 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı mısır nişastası

1 yemek kaşığı pirinç unu

50 gr margarin

4 yemek kaşığı tozşeker

Yumurta sarıları ve tozşekeri tencereye aktarıp çırpma teli yardımıyla çırpın. Üzerine vanilya, mısır nişastası, pirinç unu ve sütü ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirip kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Margarini ekleyip kremayı soğuyuncaya kadar, 4-5 dakika çırpın.

Kare şeklindeki milföy hamurlarını buzluktan çıkarın. Yumuşamalarını bekleyip yuvarlak kaplara (fırında girebilen kaplar olmalı) yerleştirin. Kenarlarından sarkan kısımlarını keserek çanak şekline getirip üzerlerini çatalla birkaç yerlerinden delerek fırına verin.

175 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirip çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin. Şekillerini bozmadan cam kaplardan çıkarın. Milföy çanaklarının içersine soğumuş kremayı doldurup kivi dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları