Turşu Germenlerin işiymiş

İstemez misiniz, kuru fasulyenin yanında şöyle hafif acılı, ekşi turşu yemeyi? Sizin de canınız gecenin bir vakti turşu çeker mi peki? Yoksa siz de çikolatanın hemen ardından turşu yiyebilenlerden misiniz? Kiminiz için de turşu o kadar da önemli değildir eminim. Yani kırk yıl yemeseniz aramazsınız. Peki nereden çıkmış bu “turşu kurma” işi?

Haberin Devamı

Pek çok yemek tarihçisine göre; turşu kurmayı, yani fermantasyon yöntemi ile sebzeleri daha uzun süre saklamayı Germenler bulmuş.
Amaçları, sebzeleri uzun süre saklayabilmekmiş. Germenler böyle bir yöntem keşfedip bunu hayatlarını kolaylaştıran bir saklama şekli olarak kabul edince, yöntem kısa zamanda tüm Avrupa’ya yayılmış.
Bizim en çok kuru fasulyenin yanında sevdiğimiz turşuyu Germenler domuz etiyle yaptıkları yemeklerin yanında sunuyorlarmış.
Sizin favori turşunuz nedir bilemem ama Germenlerinki lahanaymış.

ENGİNARLI KARŞIYAKA SALATASI

Taze enginar kullanılacaksa üzerine çıkacak kadar sıcak suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. (Haşlama suyuna 1 adet limonun suyu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı katılmalı) Konserve enginar kullanılacaksa, yine yumuşayıncaya kadar haşlamanız gerekir.
Diğer taraftan kıvırcık ya da Akdeniz yeşilliği iyice yıkanıp süzüldükten sonra iri parçalar halinde doğranarak servis tabağına yerleştirilir.
Üzerine elma dilimi şeklinde doğranmış olan enginarlar dizilip ortadan ikiye bölünüş kiraz domatesler yerleştirilir. Portakalın kabuğu en az 2 santim kalınlığında soyulur. Böylece portakalın zar kısmı da çıkarılmış olacaktır. Portakal da kuşbaşı et formunda doğranıp salatanın üzerine yerleştirilir ve salata bir kenarda bekletilir.
Sosun hazırlanması için; nane yaprakları, iri doğranmış yeşil soğan, enginarın haşlama suyu, mayonez ve hardal mutfak robotu ya da blendere aktarılır. Üzerine; limon suyu, sızma zeytinyağı, tuz, şeker ve karabiber eklenip iyice çekilir. Toz fesleğen ve kuru nane de katılır.
Tüm malzemeler sulu bir püre elde edilinceye kadar çekilir. Hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilir ve salata hafifçe karıştırılarak servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  1 demet kıvırcık (Akdeniz yeşilliği de kullanılabilir)
-  4-5 adet orta boy enginar
-  5-6 adet kiraz domates
-  1 adet orta boy portakal
Sosu İçin;
-  7-8 yaprak taze nane
-  1 adet yeşil soğan (sadece yeşil kısmı kullanılacak)
-  2 çay kaşığı tatlı hardal
-  1 adet limonun suyu
-  Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
-  Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su (Enginarın haşlama suyunu kullanın.)
-  1 tepeleme yemek kaşığı mayonez (diyet mayonez kullanılabilir)
-  2 çay kaşığı tuz, kuru nane, kuru fesleğen
-  1 çay kaşığı
karabiber, tozşeker

Haberin Devamı

4 kişilik         
Haz›rlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika

Yazarın Tüm Yazıları