Bugün de size son üç finalistimizin yemeklerini tanıtacağım.
Yarışma boyunca keyvenilerimizle tek tek konuştum. Beni en çok etkileyen unsurlardan biri de kullanılan malzemelerin yöresel olmasıydı. Düşünsenize; etinizi tarhanaya bulayıp kızartıyorsunuz, un helvasına safran ve kaymak katıyorsunuz, bulgur köfteli çorbayı sumak suyu ve kuru reyhanla tatlandırıyor, pilavı ayvayla zenginleştiriyorsunuz.
Benim için çok kıymetli olan yöresel soslarımızdan tahin, pekmez ve nar ekşisinin kullanıldığı tatlı ve yemeklerimiz de olsun isterdim. Çünkü bu malzemeler benim mutfağımın vazgeçilmez parçalarıdır.
Malzemeler
á 5 yemek kaşığı un
á 3 yemek kaşığı tereyağı
á 1 su bardağı tozşeker
á 1 su bardağı süt
á 125 gr. krema
á 1 tatlı kaşığı safran
á 2 yemek kaşığı badem
Üçübir/ Helvatar
(Yarışmanın yedincisi Sevinç Sözübir)
Babaannem helvatarı düğün ve ölüm evlerine götürmek için yapar, fırına verilmemiş ve krema koyulmamış haliyle özel tabağında servis yapardı. Üçübir tatlısını özellikle Avanos-Nevşehir bölgesinde erkek doğuran kadınlara yaparlarmış. Ayrıca yumurtalı olanına "dolaz", unu fazla kavrularak yapılanına "gırtlakboğan" adı verilirmiş.
Zengeron
Malzemeler
á 1 su bardağı nohut
á 2 su bardağı içliköftelik bulgur
á 250 gr. kuşbaşı et
á 1 avuç tane sumak
á Soğan
á Salça
á Tuz, karabiber, reyhan
(Yarışmanın sekizincisi Güler Bayhan)
Zengeron çok besleyici ve lezzetli olduğundan, görünüşünün de güzelliği yüzünden eskiden zengin sofralarından eksik olmazmış. Babaannemin anlattığına göre bu yemek her zaman yapılmazmış. Onu istemeye geldiklerinde sofranın ve evin zenginliğini göstersin diye zengeron yapılmış. Bu yemek, ismini zenginlikten almış. Aynı zamanda ciğerle de yapılan ve ıspanakla servise sunulan bir yemektir.
Yapılışı: Nohut, bir avuç sumak ve içliköftelik bulguru, bir saat önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Yumuşayan bulguru iyice yoğurup misket büyüklüğünde köfteler yapın. Nohudu bir tencerede haşlayın, kuşbaşı eti ayrı bir tencerede pişirin. Etin üzerine soğan ve salçayı ilave edip kaynar suyu ekleyin. Kaynayan yemeğe haşlanmış nohudu ve misket şeklindeki köfteleri aktarın. Son olarak, baharatlar, sumaklı su ve reyhanı da katıp bir taşım daha kaynatın ve servise sunun.
Yorumum: Sumak suyunun mayhoşluğu ete, bulgura ve reyhana o kadar güzel uyum sağlamış ki, ortaya çıkan tat damaktan uzun süre silinmiyor. Marifetli Güler Hanım’ın köfteleri sıkışı bile görülmeye değerdi.
Armut köfte
Malzemeler
á 500 gr. satır kıyma
á 6 adet küçük boy patlıcan
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2-3 dilim ekmeğin içi
á 2 diş sarmısak
á 1 adet yumurta
á Yarım çay kaşığı karabiber, tuz
Sos için;
á 1 adet patlıcan
á 4 diş sarmısak
á 1 adet orta boy domates
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á Yarım çay bardağı su
á Yarım çay kaşığı tuz, kimyon, karabiber
á Çok az tereyağı
Yapılışı: Patlıcanları saplarını kesmeden soyup tuzlu suda 5-10 dakika kadar bekletin. Dana ve kuzu etinden yapılan satır kıyması, rendelenmiş soğan, sarmısak, yumurta, ekmek içi, tuz ve karabiberi bir kapta iyice yoğurun. Patlıcanları sudan çıkarıp yıkadıktan sonra kurulayın ve sıvıyağda kızartıp kağıt havlunun üzerine alın. Köfte harcından bir parça alıp avucunuzun içinde parmağınızla açın. Ortasına kızarmış patlıcan koyup sapı dışarıda kalacak şekilde yuvarlayın. Bütün patlıcanlara aynı işlemi uygulayın. Sosu hazırlamak için; patlıcanı küp küp doğrayın. Küçük küçük doğradığınız soğan ve sarmısakları kızgın yağda karıştırarak soteleyin. Malzemeleri ekledikten sonra domates salçasını da ilave edin. Küp küp doğradığınız domatesi, baharatları ve çok az tereyağını ekleyin, birazcık da su koyun. Sosu biraz daha pişirip armut şeklindeki köftelerle birlikte servise sunun.
Not: Satır kıymalı patlıcanlar istenirse fırında pişirilip domates sosla da ikram edilebilir.
Yorumum: Mersin yöresine ait köftenin sunumu çok göz kamaştırıcı ve yaratıcıydı. Domates sosuna ise ekmek banmak istedim.