PaylaÅŸ
(Düdüklü tencere kullanırsanız pişirme işlemi daha kısa sürer.) Haşlanmış mercimeği süzüp orta boy bir fırın kabına (borcam ya da porselen kap da kullanabilirsiniz) aktarın.
Tavuğu da kuşbaşı et formunda doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Tavuk eti ve sirkeyi tavaya aktarıp sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve kekiği katıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Diğer taraftan, beşamel sosu hazırlamak için, sıvıyağı küçük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte hafifçe kızdırın. Unu tencereye ekleyip, karıştırarak 2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Unu ocaktan alıp üzerine karıştırmaya devam ederek (tel çırpıcı öneririm) azar azar sütü ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa koyup tuzu ilave ettikten sonra karıştırmaya devam ederek katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya baÅŸlayınca ocaktan alın. Tavuk parçalarını mercimeÄŸin üzerine yayın. Ãœzerine beÅŸamel sosu aktarın. Ä°sterseniz üzerine yarım su bardağı rendelenmiÅŸ kaÅŸar serpiÅŸtirin. YemeÄŸi 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar, 30-35 dakika kadar piÅŸirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.Â
Malzeme Listesi
1 adet tavuk göğüs etiÂ
3 yemek kaşığı zeytinyağıÂ
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
(2 yemek kaşığı elma sirkesi de kullanabilirsiniz)Â
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekikÂ
2 su bardağı yeÅŸil mercimekÂ
1 adet orta boy kuru soÄŸanÂ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
BeÅŸamel sos için;Â
2 yemek kaşığı sıvıyaÄŸÂ
2 tepeleme yemek kaşığı unÂ
3 su bardağı sütÂ
Yarım çay kaşığı tuz
İran pilavları
Eski yemek gezginleri yazdıkları eserlerde ve dilden dile dolaşan hikayelerinde, hakiki pilavın bol safranla ya da basmati pirinciyle yapılabileceğini vurgularlar. Basmati denilen bu uzun ince zarif pirinci, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezginler hangi pirincin makbul olduğunu söylemekle kalmamışlar, gezip gördükleri yöreler arasında pilav çeşidinin en çok olduğu ülkenin İran olduğunu da belirtmişler.
Bu gezginler çilav pirinciyle yapılan pilavları da öve öve bitiremezler. İçine fıstık, üzüm ve et gibi malzemeler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitlerinin zaman içinde Anadolu’ya ulaştığını ve Ana-dolu’da yaygın bir biçimde yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak, Anadolu’da bir pilav çeşidi daha vardır yaygın olarak yapılan. Bu topraklarda yoksulun aşı bulgurdur ve Anadolu insanı bulgur pilavını çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yaparak onu zenginleştirmiştir.
PaylaÅŸ