Sahip olduğumuz alışkanlıklar gelenekler, görenekler ve kültür aslında bir toplamdan ibaret. Peki ama neyin toplamı? Geçen zaman, toprak, iklim, bu toplamın ne olacağında etkili olan şeylerin başında geliyor.
Yeme içme kültürü ise bütün bu saydıklarımızın vazgeçilmez bir parçası. Neyi nasıl yediğimiz hem yaşayış tarzımızla çok ilgili hem de geçmiş zamanların bize bıraktığı mirasla. Örneğin bizden yüzyıllarca önce yaşamış olan Frigyalılar ölünün ardından yaptıkları törenlerde ikram edilen içkiye bal koyarlarmış. "Nerede kaldı ortak nokta" demeyin. Çünkü Ortadoğu’da yaşayan bizlerin yapılan tatlı yiyeceklerin acıyı hafifleteceğine dair inancının bir uzantısıdır bu adet de. Tıpkı bizim ölünün ardından helva yapıp misafirlerimize ikram etmemiz gibi. Yaşayış tarzımızın bir yerine öyle bir nokta koyuyor ki coğrafya; zaman ne kadar silerse silsin izi mutlaka kalıyor...
Enginarlı Yalova pilavı
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 1 su bardağı pirinç á 2 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanılabilir.)
á 2 adet konserve enginar (Temizlenmiş taze enginar da kullanılabilir.) á 1/2 su bardağı konserve bezelye á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı á 3 adet yeşil taze soğan, (Yalnızca beyaz kısımları kullanılacak.)
Ekşili sosu için;
á 1 demet dereotu á 1 demet maydanoz
á varsa 7-8 yaprak taze nane á 1 çay kaşığı tuz, karabiber á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su á 1 su bardağı tatlı yoğurt á 1/2 limonun suyu
á 1 adet yumurtanın sarısı
Pirinç bol tuzlu kaynar suda 30-40 dakika kadar bekletilir. Taze soğanların sadece beyaz kısımları alınıp incecik doğranır. Konserve ya da taze enginarlar kuşbaşı et formunda dilimlenir. Taze ya da dondurulmuş bezelye kullanılacaksa 15 dakika kadar haşlanıp süzülür. Konserve bezelyenin suyunun süzülmesi yeterli olacaktır. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Hafifçe kızan yağa incecik doğranmış soğanlar aktarılıp karıştırılarak 1-2 dakika kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç de ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulur. Üzerine sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanılması tavsiye edilir) aktarılıp tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirilir. Su kaynamaya başlayınca enginar ve bezelye ilave edilip karıştırılır. Ocağın altı kısılır ve pilav kısık ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir. Diğer taraftan, ekşili sosun hazırlanması için; yoğurt, ılık su, limon suyu ve yumurta sarısı küçük bir kaseye aktarılıp çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Ayıklanıp incecik kıyılmış dereotu ve maydanoz katılıp varsa taze nane de ilave edildikten sonra tekrar çırpılır. Hazırlanan sos suyunu çeken pilavın üzerine gezdirilir ve pilav kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Pilav demlenmesi için 20-30 dakika kadar bekletildikten sonra aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.
Elmalı cevizli revani
12 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan tozşeker á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan yoğurt
á 2 adet orta boy tatlı elma (Golden elma kullanılmasını öneririm.) á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan irmik
á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un á 3 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi á 1 paket vanilya
á 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
á 3 su bardağı tozşeker á 3 su bardağı su
á 1/2 limonun suyu
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve tozşeker mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırpılır. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, çekilmiş ceviz içi ve vanilya ilave edilip 1-2 dakika kaşıkla karıştırılır. Elmaların kabukları soyulup rendelenir. Avuçlar arasında sıkılarak suyu çıkarılır. Sonra da yumurtalı karışıma eklenir. Un, irmik ve kabartma tozu bir başka derin kapta karıştırılıp yumurtalı karışımın üzerine aktarılır. Bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla hamur iyice karıştırılır. Boza kıvamındaki hamur orta boy ve yağlanmış bir fırın kalıbına aktarılır. Revani 10 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 35-40 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Diğer taraftan, şerbetin hazırlanması için; tozşeker ve su orta boy bir tencereye aktarılır. Kısık ateşte, ara sıra karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca limon suyu katılıp 5 dakika sonra şerbet ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Soğuk haldeki şerbet ılıyan revaninin üzerinde gezdirilir. Revaninin şerbeti çekmesi için en az yarım saat kadar beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur. Üzerine kaymak, dondurma, portakal reçeli, çekilmiş badem koyularak da ikram edilebilir.