Sosların atası meyanedir

Bana göre Türk mutfağının sos geleneği, çorbalara kattığımız "meyane" ile başlar. Yağı unla kavurup, yaptığımız meyaneler ya da yumurta sarısını limon suyuyla çırpıp hazırladığımız terbiyeler, Türk mutfak soslarının atasıdır.

Bir de mutfağımızın en önemli bir diğer sosu ise sarmısaklı yoğurttur. Bir taraftan da üzerine, içinde kırmızı pul biber olan kızdırılmış tereyağı gezdirilince bu sosun yerini hiçbirşey tutmaz. İşte bu yoğurtlu ve kırmızı biberli tereyağlı sosu ev eriştesine katık eden babam, ‘Kuzuya bile değişmem’ diyerek bizleri güldürürdü. Benim favori sosum ise daima nar ekşisidir. Yaptığım bütün salatalara nar ekşisini gezdirir ve hatta evde varsa "mıhallıççık peynir" rendesini de serpiştiririm. Şu meşhur "mıhallıççık peyniri"ni de birgün size anlatacağım.

İnce Noktalar

Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek için, tuzunu ve salçasını fasulyeler biraz piştikten sonra ilave edin.

KABUL GÜNÜ

Katmerli pazı böreği

Yapılışı:

Yoğurma kabının içine; yoğurt, yumurta akı ve tuz koyup karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.

Pazıları ayıklayıp yıkayın. Soğanları sıvıyağda karıştırarak kavurun. Pazıları ve tuzu ilave edip karabiberi de ekleyerek 5 dakika daha kavurun.

Dinlenen hamurdan iki adet beze yapıp, bezeleri oklavayla hazır yufka şeklinde açın. Susamla karıştırdığınız sıvıyağın yarısını yufkaların üzerine sürüp, dörde katlayıp tekrar açın. Açılan yufkayı avuç içi kadar karelere bölün. Diğer bezeyi de aynı şekilde hazırlayın.

Pazılı harcı, kare hamurlara paylaştırıp, muska şeklinde, yani üçgen katlayıp, uç kısımlarından bastırarak fırın tepsisine sıralayın.

Üzerlerine çırptığınız yumurta sarısını sürüp 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirip, sıcak olarak servise sunun.

10 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

İçin harcı için

Yarım demet pazı (ince doğranmış)

2 adet kuru soğan (ince doğranmış)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Hamuru için

2 yemek kaşığı yoğurt

3 adet yumurtanın akı

1 çay kaşığı tuz

3 su bardağı un

1 çay bardağı sıvıyağ

3 yemek kaşığı susam

2 adet yumurtanın sarısı

Kalakay

Yapılışı:

sütün içine tuzu ilave edip karıştırın.

Sütün kesilmesi için 2 saat bekleyin.

Yoğurma kabının içine koyduğunuz kesilmiş süte zeytinyağını ve yavaş yavaş un ekleyerek bir hamur tutun.

Hamuru tezgahın üzerinde kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun.

Yuvarlak tepsiyi yağlayıp hamuru kalınlığı 3 cm olacak şekilde tepsiye yayın, elinizi suyla ıslatarak üzerini düzeltin.

Hamuru pişirmeden önce iki saat bekletin.

175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip, sıcakken dilimleyerek servis yapın.

8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı ılık süt

1 çay kaşığı tuz

5 su bardağı un

2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yazarın Tüm Yazıları