Neden “Kırmızı şarap soğuk içilmez” derler. Çünkü şarabın kokusunu oda sıcaklığında daha iyi alabilir, içeriğindeki tatları daha kolay ayırt edebilirsiniz.
Bir de baharatlarla kaynatılarak hazırlanan gerçek anlamda “sıcak şarap” vardır. Eskiden tazeliğini kaybeden şarapları, çeşitli baharatlar ve balla tatlandırarak yeniden içilir hale getirmek için yapılan sıcak şaraplar, günümüzde bir gelenek olarak soğuk kış günlerinde iç ısıtan bir içki olarak sunuluyor. Sıcak şaraba Almanca’da “gluehwein”, Fransızca’da “vin chaud”, İtalyanca’da “vin brule” deniyor. Temel olarak hepsinin hazırlanma prensibi aynı. Önce tarçın, zencefil, portakal çeşnisi, karanfil ve şekeri bir miktar suda kaynatıyorsunuz. Yoğun kıvamlı bir şurup haline gelince ocağın altını kısıp şarabı ekliyorsunuz. Kaynama noktasının hemen altında biraz daha pişirdikten sonra sıcak olarak ikram ediyorsunuz. Bu baharatlara yenilerini eklemek, portakal suyu veya bal ile içeriği zenginleştirmek ise mümkün. Çoğunlukla kuzey ülkelerinde, en çok Almanya ve Alman kökenli ülkelerde, özellikle Noel döneminde ve açık havada içiliyor sıcak şarap. Son bir detay: Yüksek kaliteli şaraplarınızı bu tarifte kullanmayın. Orta, hatta düşük kalite şaraplarla bile lezzetli sonuçlar alabilirsiniz.
MALZEME LİSTESİ ? 4 adet konserve enginar ? 2 adet orta boy havuç Sos için; ? 4 yemek kaşığı zeytinyağı ? 6 çay kaşığı dolusu un ? 4 çay kaşığı tozşeker ? 1 adet limonun suyu ? 1 çay kaşığı tuz ? 4 su bardağı ılık tavuk suyu ? 2 demet dereotu
YAPILIŞI : Havuçları soyup ince halkalar halinde doğradıktan sonra orta boy bir tencereye koyun. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için, zeytinyağı ve unu derin bir kaseye aktarıp tozşeker ve limon suyunu ekleyin. Karışımı çatal yardımıyla çırpmaya devam ederken tuzu serpip ılık haldeki tavuk suyunu ilave edin. Malzemeleri iyice çırparak pürüzsüz bir kıvama getirin. Hazırladığınız bu sosu havuçların üzerine gezdirip tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtarak havuçlar yumuşayıncaya kadar, en az 20 dakika pişirin. Konserve enginarları süzüp tencereye koyun ve havuçlarla birlikte 5 dakika pişirin (enginarlar konserve olduğu için fazla pişirmeye gerek yoktur). Tencereyi ocaktan alıp enginar ve havucun soğumasını bekleyin. Havuçları tencereden alıp mutfak robotunda püre haline getirin. Enginarları, çanak kısımları yukarıya bakacak şekilde servis tabağına dizin. Havuç püresini kaşık yardımıyla enginar çanaklarının içine doldurun. Tenceredeki sosu enginarların üzerine gezdirip incecik kıyılmış dereotuyla süsledikten sonra soğuk olarak servise sunun.
Karidesli şehriye pilavı 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 200-250 gr dondurulmuş minik karides ? 5 yemek kaşığı zeytinyağı ? 1 adet orta boy kuru soğan ? 1 adet orta boy dolmalık kırmızı biber ? 3 yemek kaşığı soya sosu ? 2 su bardağı dolusu tel şehriye ? 3 su bardağı sıcak su ? 1 çay kaşığı tuz, karabiber ? 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI : Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde kızdırıp üzerine dondurulmuş karidesleri ve rendelenmiş soğanı aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Sapını kesip tohumlarını ayıkladığınız dolmalık biberi kibrit çöpü formunda, ince uzun şeritler halinde doğrayın. Biber dilimlerini kavrulmuş karideslerin üzerine ilave edip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Tel şehriyeyi de tencereye aktarıp tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi serptikten sonra karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. 3 su bardağı sıcak suyu ve soya sosunu da ilave edip tekrar karıştırın. Ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapatarak pilavı kısık ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika kadar dinlendirdiğiniz pilavı aşağıdan yukarıya doğru karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine çok ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.