Sarımsak denen mucize

Bu yazıyı, “aman sarımsak yemeyeyim, çok kötü kokuyor” diyen herkesin okuması gerekiyor.

Haberin Devamı

Çünkü bu köşede bugün, sarımsağın mucizevi özelliklerinden bahsedilecek.

Modern tıbbın babası olarak niteleyebileceğimiz Hipokrat’ın bundan yüzyıllarca önce keşfedip bağırsak hastalıklarına ve rahim içi tümörlerine karşı kullandığı sarımsağın kolesterolü düşürücü bir etkisi olduğu artık biliniyor. Ayrıca sarımsak, kan pıhtılaşmasını azaltarak olası kalp krizi riskini minimuma indirme özelliğiyle de şifa niteliği taşıyor.

Çağın hastalığı sıfatıyla anabileceğimiz kanser de sarımsaktan korkuyor. Çünkü sarımsak, kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyen bir antioksidan aynı zamanda...

Uzakdoğulu hekimler sarımsağı Batılılar’dan daha çok benimsemiş olacak ki, onu yüzyıllar boyu tansiyon düşürücü olarak kullanmışlar.
Biz yetişkinlerin günde yaklaşık 20 gram çiğ sarımsak yemesini öneriyor uzmanlar. Bu miktar, kalp krizi riskini azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli.

Evet, her zaman söylüyorum: Eğer insanca yaşamak istiyorsak, doğanın mucizelerine inanmak ve doğaya saygılı davranmak şart... Sarımsak, işte buna ufak bir örnek.

Haberin Devamı

Yoğurtlu pırasa kalyesi

· 5-6 adet orta boy ince pırasa
· 250-300 gr orta yağlı kıyma
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
(Yarım yemek kaşığı tereyağı da kullanabilirsiniz.)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 yemek kaşığı
domates salçası
· 2 diş sarımsak
· 2-3 adet yeşil sivri biber
· 3 adet orta boy domates
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kırımızı
toz biber
· 2 su bardağı
sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI
Pırasayı ayıklayıp sararan yapraklarını atın. ıncecik doğradıktan sonra yıkayıp süzün. Soğanları incecik yemeklik dilimleyin ve sarımsakları dövün. Sivri biberi ayıklayıp ince ince doğrayın. Domatesleri de soyup tavla zarı formunda dilimleyin.

Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Kıymayı, doğradığınız soğanları ve sarımsağı tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun. Üzerine salça, sivri biber ve pırasayı ilave edip sürekli karıştırmaya devam ederek 7-8 dakika daha kavurun.
Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi serpip domatesi ilave edin. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu aktarın.

Ocağı kısıp tencerenin kapağını kapatın. Yemeği kısık ateşte 25-30 dakika daha, pırasa iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Ocaktan alıp henüz sıcakken üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları