Bence salatanın lezzeti; içine katılan sosun tadıyla doruklara tırmanır. Bunun sırrı ise, doğal zeytinyağında gizlidir! Aslında salata malzemelerinin %90’ı sudur.
Geriye kalan %5-10’luk kısım bile, vücut için inanılmaz yararlar taşır. Folik asit dahil olmak üzere çok önemli vitaminler, aralarında demir ve çinkonun da bulunduğu minerallerin yanısıra., yeşil salatada vücut için önemli proteinler bulunur. Yeşil salatanın bir başka mucizesi ise, insanı sakinleştirme özelliğidir. Akşam yemeklerinden önce yenilen bir tabak salata, sizi rahat uyku koşullarına hazırlar. Ancak salatanın içerdiği bu yararlı maddelerin vücut tarafından değerlendirilebilmesi için mutlaka zeytinyağıyla yenmesi gerekir. Salata, afrodizyak etkisi yüksek bir yemektir derler, benden hatırlatması...
İnce Noktalar
Kurutulmuş sebzelerimizi kağıt torbalarda saklarsak, lezzetini ve rengini kaybetmediklerini göreceğiz.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Sivas’ın pazı sarması
Yapılışı:
Önce pazıların saplarını kesip, yapraklarını ayıralım. Sonra kaynar tuzlu suya bir dakika kadar daldırıp, çıkaralım. Pazı yapraklarını akan soğuk suyun altına tutup, canlandıralım. Bir tepsiye üstüste koyalım. Öte yandan iç harcı için derin bir kaseye; ince bulguru koyup, üzerine ılık suyu aktaralım. 10 dakika bulgurun kabarmasını bekleyelim. Üzerine ince kıyılmış soğan, un, tuz, karabiberle birlikte kuru naneyi de ekleyip, iyice yoğuralım. Şimdi de bu harcı, ortadan ikiye böldüğümüz pazı yapraklarına sararak, hazırlayalım. Bir fırın tepsisinin içine yan yana sıraladığımız sarmaların üzerine, 1 su bardağı suyu boşaltıp, fındık kadar parçalara ayırdığımız tereyağını paylaştıralım. 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirip aldığımız dolmaların üzerine, sarmısaklı yoğurt dökelim. Kızdırılmış pul biberli tereyağını gezdirip, servise sunalım.
10 kişilik Hazırlama süresi 35 dakika Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 demet pazı
İç harcı için
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı ılık su
2 adet kuru soğan (çok ince, yemeklik doğranmış)
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Pişirmek için
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarmısak (dövülmüş)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Urfa’nın kazan kebabı
Yapılışı:
Önce köfte harcı için; kıyma, soğan, tuz ve karabiberi birlikte iyice yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle yuvarlayalım. Yassı köfteler hazırlayalım. Bir tarafta patlıcanların saplarını kesip, alacalı yani çizgili biçimde soyalım. Sonra da her bir patlıcanı iki parmak aralıklarla, dibinden ayırmadan dilimleyerek yaralım. Kızgın yağda patlıcanları hafifçe kızartıp, kağıt havlu üzerine alalım. Aynı yağda sivri biberleri de kızartıp, bir kenara alalım. Şimdi de hazırladığımız köfteleri patlıcanların kesik kısımlarına yerleştirip, geniş bir tencereye yan yana dizelim. Aralara kızarmış biberleri koyalım. Öte yandan bir kasenin içinde; sıvıyağla beraber; ince doğranmış domates, sarmısak, biber salçası, toz şeker, su, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp, tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirelim. Orta ateşte 25 dakika kadar pişirelim. Sıcak olarak servise sunalım.
6 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme süresi 25 dakika