Sait Faik’in balıkları

"Rum balıkçılarının "Hristos" dediği dülger balığı, vaktiyle korkunç bir deniz canavarıymış. İsa peygamber doğmadan önce, Akdeniz’e dehşet salmış.

İsa, günlerden bir gün deniz kenarında gezinirken, sandallarını büyük bir korkuyla bırakıp kaçan balıkçılar görmüş. "Aman" demiş balıkçılar, sandallarımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı, balık tutamaz olduk. "Açlıktan kırılacağız" İsa, yalınayak dülger balıklarının olduğu denize doğru yürümüş, en kocamanını elleriyle tutup çıkarmış, eğilmiş, kulağına bir şeyler söylemiş. O gün bugün, dülger balığı en uysal deniz canlısı olmuş" bu satırlar Sait Faik’ ten alınıydı . Onun çok sevdiğim sade anlatımının sadece bir örneğiydi yazılanlar. Edebiyatımızın deniz sevdalısı yazarı Sait Faik’in usta kalemi kim bilir, kaç balığı dost yapmıştır bizlere.

Hardal soslu göbek salata

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 adet göbek marul

1 su bardağı konserve mısır

1 demet maydanoz

8-10 adet kiraz domates

2 tatlı kaşığı hardal

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı

elma sirkesi

8-10 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı tozşeker

3 yemek kaşığı

çekilmiş ceviz içi

Göbek salatayı 4 eşit parçaya bölüp akan suyun altında yıkayarak süzün. (isterseniz yıkadıktan sonra sirkeli suda 30 dakika bekletebilirsiniz) Göbek salatanın yapraklarını parçalayıp derin bir káseye aktarın. Üzerine suyunu süzdüğünüz mısırları ve incecik kıydığınız maydanozu ilave edip karıştırın. Hardal, limon suyu ve sirkeyi cam bir káseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın.Tuz, karabiber ve tozşekeri ekleyip tekrar karıştırın. Üzerine sızma zeytinyağını azar azar aktarıp çırpmaya devam edin. Hazırladığınız. hardallı sosu bir kenarda bekletin. Ortadan ikiye böldüğünüz kiraz domatesleri salatanın üzerine serpiştirin. Üzerine hardallı sosu gezdirip karıştırın. Servis yapmadan önce ceviz içiyle süsleyin.

Guguk helvası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 kg un

250 gr bitkisel margarin

750 gr tozşeker

5,5 su bardağı sıcak su

(yaklaşık 1 litre)

1/2kg ceviz içi (dövülmüş)

Margarini orta boy ve geniş bir tencerede eritip üzerine azar azar unu aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, unun rengi hafifçe kahverengileşinceye kadar kavurun. Diğer taraftan, tozşeker ve sıcak suyu derin bir kaba aktarıp şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Şekerli suyu kavrulmakta olan unun üzerine yavaş yavaş aktarın. Ocağın altını hafifçe kısıp helva suyunu çekinceye kadar, 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Dövülmüş cevizin yarısını kenarları yüksek bir tepsiye boşaltın. Üzerine, kavurduğunuz helvayı iyice bastırarak yayın. Kalan ceviz içini de üzerine serpiştirdikten sonra, tahta bir kaşığın tersiyle helvanın üzerine iyice bastırın. Helvayı keskin bir bıçak yardımıyla baklava dilimleri halinde dilimleyip sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları