‘Rum balıkçılarının Hristos balığı dediği Dülger, vaktiyle korkunç bir deniz canavarıymış. İsa doğmadan evvel, Akdeniz’e dehşet salmış.
İsa, günlerden bir gün deniz kenarında gezinirken sandallarını büyük bir korkuyla bırakıp kaçan balıkçılar görmüş. ‘Aman’ demiş balıkçılar, ‘Sandallarımızı kırdı, arkadaşlarımızı parçaladı, balık tutamaz olduk, açlıktan kırılacağız’. İsa, yalınayak dülger balıklarının olduğu denize doğru yürümüş, en kocamanını elleriyle tutup sudan çıkarmış. Eğilmiş, kulağına birşeyler söylemiş. O gün bu gündür dülger balığı en uysal deniz canlısı olmuş’. Edebiyatımızın deniz sevdalısı yazarı Sait Faik’in usta kalemi, kimbilir kaç balığı dost yapmıştır bizlere. Devamı gelecek, sağlıkla ama okuyarak kalın.
İnce noktalar
Sebze ve meyvelerinizi yıkamadan, sadece çamurlarını temizleyerek buzdolabında saklayın. Ancak kullanacağınız zaman yıkayın.
PRATİK TARİFLER
Patatesli yaz salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
4 adet yumurta (katı haşlanmış)
4 adet patates (haşlanmış)
2 adet yeşil soğan
2 yemek kaşığı maydanoz
Sosu için
2 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Bir cam kabın içinde; mayonez, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu çırpalım ve bir kenara alalım. Daha önceden haşladığımız patatesleri küp küp doğrayalım. Patatesleri soğutmadan hazırladığımız sosla iyice karıştıralım.
Ilınması ve sosu iyice çekmesi için bekletirken, maydanozları kıyalım. Yeşil soğanları da halka halka doğrayıp, maydanozlarla karıştıralım.
Ilınmış soslu patatese katalım ve bir servis tabağına yerleştirelim.
Yumurtaların sarılarını kırmızı tatlı toz biber serpelim ve servis yapalım.
Cevizli kaysefe
6 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi 90 dakika
Malzeme listesi
500 gr kuru kayısı (şekerpare)
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
Her mevsim yapabileceğimiz hafif ve lezzetli bir tatlı. Önce kuru kayısıları iyice yıkayıp, tencereye koyalım. Üzerine toz şeker ile suyu ekleyip, çok kısık ateşte kayısılar yumuşayıp suyunu çekene dek pişirelim.
Kayısıları servis tabağına almadan önce, küçük bir tavada tereyağını kızdırıp cevizleri ekleyelim. Bir sefer karıştırıp, cevizli tereyağını kayısıların üzerine döktükten sonra servis yapalım.