Sağlık dolu etler

Kolesterolünüz mü yüksek? Düşük sodyumlu diyet mi uygulamanız gerekiyor? Yoksa soğuk mu aldınız?

Tavuk ve hindi eti tüm bu dertlere derman. Yakın zamanda atlattığımız kuş gribi krizinden sonra artık tavuklar ve hindiler yoğun kontrollerden geçiriliyor ve güvenilir firma garantisiyle sofralarımıza ulaşıyor. Ancak yapılarından ötürü, satın aldığınız beyaz etleri paketten çıkardıktan sonra en geç üç gün içinde tüketmeyi ya da streç filme sardıktan sonra buzdolabında saklamayı ihmal etmeyin. Hatta bu etleri derin dondurucuda üç aya kadar güvenle saklayabilirsiniz. Elbette bu etlerden maksimum düzeyde faydalanmamız onları ne şekilde pişirdiğimize bağlı. Mümkün olduğunca az yağlı, hatta yağsız beyaz et tüketmek gerekiyor. Bu tür etlerin sindirimi de kırmızı ete göre çok daha kolay. Ayrıca beyaz et bol miktarda B vitamini içeriyor ve B vitamini vücudumuz için çok önemli. Tavuğun illa etini de tüketmeniz gerekmiyor üstelik. Sadece kemiklerini kaynatarak bile oldukça besleyici tavuk suları hazırlayabilirsiniz.

Kıymalı Rus poğaçası proşki

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 çay bardağı yoğurt

1/2 çay bardağı sıvıyağ

150 gr bitkisel margarin

(oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan dolusu domates salçası

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz kırmızı biber (isteğe bağlı)

5 çay bardağı un

İç harcı için;

250 gr orta yağlı dana kıyma

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

Üzeri için;

1 adet yumurtanın sarısı

Yoğurt, sıvıyağ, yumuşamış margarin ve salçayı derin bir yoğurma kabına koyup elinizle karıştırın. Üzerine; hemen un, karbonat, tuz ve isterseniz kırmızı biberi ekleyip yoğurmaya başlayın. Kırmızı renkli ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek 30 dakika dinlendirin. Kıyma ve soğanı küçük bir tavaya koyup sürekli karıştırarak 5-6 dakika, kıymanın rengi dönünceye kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Dinlenen hamurdan, kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayarak 10 santim çapında yuvarlak hamurlar elde edin. Hamurların üzerine kıymalı harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup D şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kırmızı çıtırık poğaçaları 175 dereceye ayarladığınız fırında 40 dakika kadar pişirip çıkarın. Poğaçaları ılık ya da soğuk halde servise sunun.

Hurmalı kurabiye

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

125 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı su

1/2 su bardağı pudraşekeri

1 yemek kaşığı toz mahlep

alabildiği kadar un

1 çay kaşığı kabartma tozu

İç malzemesi için;

1 su bardağı hurma

2 adet dövülmüş damla sakızı

25 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Hurmaları iki saat suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı formunda küçük küçük doğrayıp orta boy bir tavaya koyun. Margarini ekleyip dövülmüş damla sakızını katın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Ocaktan alıp ceviz içini ilave ettikten sonra soğuması için bir kenarda bekletin. Oda sıcaklığında bekleyen margarini, su ve pudra şekerini derin bir kapta karıştırın. Toz mahlep ve kabartma tozunu katıp unu azar azar ekleyerek elinize yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. (bu kıvamda bir hamur elde edinceye kadar un eklemeyi sürdürün. Hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları 10 santim çapında daireler oluşturacak şekilde yuvarlayın. Yuvarlak hamurların üzerine birer yemek kaşığı hurmalı harç koyup üzerlerini yuvarlak hamurlarla kapayın. Kenarlarını bastırarak yapıştırın. Kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 22-25 dakika kadar pişirip çıkarın ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları