Paylaş
Dağlarına doğru çıkıldıkça yeşilin renk renk tonlarına bürünen bir manzaraya sahip. Yaylalarında yerçekimine direnen evleri, her an bir meydanda horonla karşılaşabileceğiniz köyleri bulunuyor. Böylesi etkileyici doğaya sahip bir şehirde, haliyle mutfak kültürü de oldukça renkli. Mutfaktaki ana malzemelerin başını balık ve tabii ki hamsi çekiyor. Hamsi, pilavdan pazıyla yapılan hamsi kuşuna kadar birçok tarifte yerini alıyor.
PEYNİRLİ MISIR UNU EKMEĞİ
MALZEMELER
- 100 gr tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı tozşeker
- 1 su bardağı krema (200 ml)
- 1 su bardağı rende beyazpeynir (lor, çedar ya da kaşar da olur)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz, pul biber
- 1.5 su bardağı tam buğday unu
- 2 su bardağı mısır unu
YAPILIŞI
Bir tavaya süt, yağ ve şekeri koyun. Orta ateşte yağ eriyinceye kadar bekleyin. Ocaktan alın, derin bir kabın içine koyun. Ilınınca krema, kabartma tozu ve karbonatı koyun. Tel çırpıcıyla karıştırın. Yumurtaları kırıp tuz, pul biber ve peyniri ekleyip yine ezerek iyice karıştırın. Son olarak unları karıp bu defa spatulayla karıştırın. Oldukça katı formdaki ama akıcı hamuru, ben yuvarlak silikon bir kalıba aktardım. Yaklaşık 22-25 cm çapındaki kek kalıbını sıvı yağa batırdığınız fırçayla yağlayın ve hamuru içine aktarın. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca kalıptan çıkarıp servise sunun.
KARALAHANA YIĞMASI
KARALAHANA DİBLESİ
MALZEMELER
- 2 bağ karalahana (500-600 gr kadar)
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 orta boy kuru soğan
- Varsa 3-4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
- 1 yemek kaşığı domates ya da tatlı biber salçası
- 1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye (veya kuru fasulye)
- 1 çay bardağı pirinç (veya yarı yarıya pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz / haşlanmış kırık mısır da kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
YAPILIŞI
Karalahanayı ayıklayıp yıkadıktan sonra saplarıyla beraber incecik doğrayın. Kaynayan sıcak suda 20-25 dakika haşlayıp süzün.
Zeytinyağını bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yemeklik incecik doğranmış soğanları ekleyip karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Varsa kavrulmuş kışlık kıyma ya da kavurmayı ilave edin. Salçayı katıp birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
Haşlanıp süzülmüş karalahanayı ve önceden haşlanmış barbunya fasulyeyi (kuru fasulye de kullanabilirsiniz) tencereye aktarın.
Üzerine pirinç ya da haşlanmış kırık mısır ilave edip tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirdikten sonra karıştırın.
Tencerenin kenarından 3-4 su bardağı sıcak suyu aktarıp kapağını kapatın. Yemeği kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bu yemek çok sulu olmamalı. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Aslında bu yemek, malzemeler üst üste koyulup hiç karıştırılmadan yapıldığı için yığma olarak adlandırılmış.
İsterseniz bu yemeğe ince doğranmış 2-3 diş sarmısak katabilirsiniz.
Paylaş