Bir yemekte hep aynı tadı ve lezzeti her seferinde yakalayabilmek için; verilen ölçülere tam anlamıyla uymanız ya da yılların tecrübesi göz kararınıza güvenmeniz gerekmektedir.
Profesyonel lokanta mutfaklarında ölçümlemeler kilogram veya litreyle yapıldığı için, yemeklerin tadı hep aynı standartta çıkabilir. Ama biz hanımlar evimizde pişirdiğimiz bir yemeğin yağ, tuz, baharat, salça ölçüsünü kaçırdığımızda canımızın çok sıkılacağını biliriz. Size şöyle bir önerim olacak. Bardak ölçünüz, annelerimizin klasik su bardağı ve yine klasik yemek kaşığı ölçüsü olsun. Bunlardan birer tane evinizde bulunsun. Göreceksiniz, ölçü hiç şaşmayacaktır. Belki su bardağı karmaşasına, babalarımızın "rakı bardağı" ölçüsü gerçek bardak ölçüsüdür diyerek son verebiliriz.
İnce Noktalar
Yemek çeşnisi az, mutfağı zengin olmayan ülkeler bile mutfaklarının tarihini ve kültürünü araştırırlar. Çünkü medeni ülkeler mutfağın kültür ve turizmde çok önemli bir yeri olduğunu bilirler.
Patlıcan köftesi
Yapılışı:
Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyun ve suylarını sıkıp, çukur bir kabın içersine ince ince doğrayarak koyun.
Daha sonra patlıcanların üzerine tuz, karabiber, maydanoz, kıyma, soğan ve galeta ununun yarısını ilave edip, hepsini birden karıştırın. Köfte yapar gibi yoğurun.
Hazırladığınız patlıcanlı köfte harcından, elinizi suya batırarak iri parçalar alıp, avucunuzun içersinde şekillendirin.
Yeşil biber ve domates dilimleri ile birlikte servis yapın.
8 kişilik Hazırlama süresi 25 dakika Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
100 gr kıyma
8 adet patlıcan
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan (ince ince doğranmı)
1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)
1 su bardağı galeta unu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağı
Meyveli haytayla
Yapılışı:
Önce, elmaların kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın ve bir tencereye koyun. Üzerine toz şeker ile suyu ekledikten sonra, 10 dakika kaynatın.
Soğuması için geniş bir cam kabın içersine alıp buzdolabında bekletin.
Haytalya için; bir tencerede buğday nişastası ile suyu karıştırıp ezin ve üzerine süt ekleyip, karıştırarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelene dek, kısık ateşte pişirin.
Kaynayınca ocaktan aldığınız muhallebiyi, içini suyla ıslattığınız dikdörtgen bir cam kaba, bir parmak kalınlığında dökün.
Soğuması ve katılaşması için en az 4 saat buzdolabında bekletin.