PaylaÅŸ
Birçoğunuz Bodrum otları arasında adı geçen sızma zeytinyağlı radika salatasını tanırsınız.
Hafif buruk ve özel aromalı tadıyla tüm otların arasından sıyrılıp çıkmasını bilir. Öyle tatsız, tuzsuz bir yabani ot değildir. Bazı yörelerimizde kara hindiba adıyla anılması beni şaşırtsa da asıl namını radika olarak duyurmuştur.
Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı isimlerle bilinen bir yıllık bir bitkidir radika. Kimi yörelerde sadece salatası yapılırken, kimi yörelerimizde sıcak etli yemeği de yaygın olarak pişirilir.
Ayrıca yaprakları ve kökleri baharda toplanarak kurutulur ve çayı yapılır.
Avrupa’da 1500’lü yıllardan beri tarımı yapılan radikanın anavatanı Endonezya ve Mısır olarak bilinir. Ãœlkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiÅŸen radika, mevsiminde açan mavi çiçekleriyle de göz doldurur.Â
Radika da pek çok bitki gibi şifa deposudur. Böbrek ve karaciğere faydalıdır, A, B, C, D vitaminleri açısından çok zengindir ve potasyum, demir ve çinko içerir.
SOMON BALIKLI MAKARNA
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayın. Temizlenmiş somon balıklarını iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
Zeytinyağını küçük bir teflon tencereye ya da çelik bir sos tenceresine koyun.
Yağı orta ısılı ateşte kızdırıp dilimlediğiniz somon balıklarını yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak balıkları 3-4 dakika kadar kızartın. Tuz ve karabiberi serpip krema ve krem peyniri de balıkların üzerine aktarın.
Tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederken makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ilave edin.
Sosun altını kısıp kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alın ve süzdüğünüz makarnayla karıştırın. Üzerine rendelenmiş peynir ve incecik kıyılmış maydanoz serpiştirip tekrar karıştırın.
Diğer taraftan, kırmızı ve yeşil biberleri fırın ızgarasında közleyin. Çıkarıp zarlarını soyduktan sonra ince uzun şeritler halinde dilimleyin. Makarnayı biber dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 150-200 gr somon balığı filetosu (Kemik ve kılçıkları temizlenmiş)
- 1 paket spagetti makarna
- 1 adet kırmızı uzun dolmalık biber
- 1 adet yeşil dolmalık biber
Sosu için;
- 200 gr krem peynir ya da labne peynir
- 1 kutu hazır süt kreması (200 ml)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri (Parmesan, mihalıç ya da sert keçi peyniri de olabilir.)
- Yarım demet maydanoz
PaylaÅŸ